Μεταναστευτικό: Το Σάββατο η κρίσιμη σύνοδος των MED5 στη Θεσσαλονίκη

Δύσκολη διαπραγμάτευση για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Τα δύσκολα ζητήματα του μεταναστευτικού σε μια κρίσιμη περίοδο πρόκειται να συζητήσουν οι υπουργοί Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας στην 6η σύνοδο της ομάδος MED5 που πραγματοποιείται το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Οι υπουργοί των πέντε θα συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Η σύνοδος αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών του ΜΕD5 στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού και η περαιτέρω εναρμόνιση των θέσεων τους στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο (Migration Pact).

Τις εργασίες της συνόδου θα ανοίξει o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει με μήνυμά της η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο στους ομολόγους του στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Με το πέρας των εργασιών της συνόδου αναμένεται η έκδοση κοινής δήλωσης των πέντε υπουργών και κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος και προεδρεύει της Συνόδου, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα Γκόμεθ, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόσι, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλιέρι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα