«Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά» – Μητσοτάκης σε αγρότες: «Ποιον εμπιστεύεστε να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη;»

«Tα Τέμπη ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μου. Συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης»

Ενενήντα οκτώ ημέρες πριν τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να ξετυλίγει τον προεκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης με στόχο η ΝΔ να διατηρήσει την πολιτική κυριαρχία της, σε μία κάλπη που κρύβει παγίδες.

Το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πρώτα καλά νέα από το μέτωπο της ακρίβειας με την ανακοίνωση της μείωσης τιμών σε μία σειρά από προϊόντα, απόρροια των μέτρων που πάρθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Λίγες ώρες αργότερα, στο συνέδριο «Μεταπολίτευση:50 Χρόνια μετά», απευθυνόμενος στους αγρότες έθεσε ένα από τα διλήμματα που θα κυριαρχήσουν από την πλευρά της ΝΔ στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Απευθυνόμενος προς τους αγρότες, οι οποίοι βρέθηκαν δυναμικά στους δρόμους και έφτασαν διαμαρτυρόμενοι μέχρι το Σύνταγμα, παραδέχθηκε ότι με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική «βάλαμε τεράστιες πιέσεις», αποδίδοντας, όμως την ευθύνη σε Σοσιαλιστές και Πράσινους που πίεσαν για γρήγορη πράσινη μετάβαση του αγροκτηνοτροφικού τομέα. «Είναι μία πολιτική που είχε ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο. Αυτοί έσπρωξαν προς αυτή την κατεύθυνση», όπως είπε και προέταξε την ανάγκη αναθεώρησης. «Θα σκεφτούμε την επόμενη μέρα, ποιες θα είναι οι πολιτικές δυνάμεις που θα επηρεάσουν την ταχύτητα της πράσινης μετάβασης και τον τρόπο που θα γίνει, είναι ζητήματα τα οποία νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσουν και θα πρέπει να τα συνυπολογίσουν οι πολίτες, ειδικά οι αγρότες μας, όταν θα πάνε να ψηφίσουν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και έβαλε ουσιαστικά το δίλημμα «ποιον εμπιστεύεστε να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη».

Με την αναφορά στους σοσιαλιστές έβαλε απέναντι του για άλλη μία φορά το ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας ποιον θεωρεί ουσιαστικό αντίπαλο για την μάχη του κέντρου. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ερμηνεύοντας την επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με πρωταγωνιστή τη ΝΔ έδωσε τη μάχη της αναθεώρησης στην κοινή αγροτική πολιτική τα τελευταία τρία χρόνια έχοντας απέναντι της την πολιτική ομάδα που ανήκει το ΠΑΣΟΚ που με τις πολιτικές της οδήγησε στην όξυνση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Το πρέσινγκ για το συγκεκριμένο θέμα θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καλώντας τον κ. Ανδρουλάκη να πάρει θέσει για το αν «θα συνταχθεί με την εθνική γραμμή στην αναθεώρηση της ΚΑΠ ή θα ακολουθήσει την πολιτική του ομάδα στις Βρυξέλλες », σύμφωνα με την διατύπωση στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Παπαχελά και τον Κώστα Κωστή, στο συνέδριο για τη Μεταπολίτευση, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ώστε να στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, δίνοντας βάρος «στις χαμένες ευκαιρίες της μεταπολίτευσης». Όπως είπε, η πολιτική ισχύ της κυβέρνησης «μας δίνει τη νομιμοποίηση να προχωρήσουμε», καθώς όλες οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στο πρόγραμμα της ΝΔ, ενώ ευχήθηκε δηκτικά στην αντιπολίτευση «καλή τύχη», «καλά μυαλά», με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι αυτό «δεν είναι δικό μου πρόβλημα».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα Τέμπη την πιο δύσκολη στιγμή για τον ίδιο και επισήμανε πως «στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης». «Τις απαντήσεις μπορεί να τις δώσει μόνο η Δικαιοσύνη. Μην έχουμε αυταπάτες για αυτό» είπε, για να προσθέσει πως «πολύ μεγάλη σημασία έχει, έστω και αν πάρει η δικαιοσύνη λίγο παραπάνω χρόνο, να απαντηθούν και όλες οι φήμες που μπορεί να κυκλοφορούν σήμερα. Γιατί αυτές οι φήμες μπορεί να είναι και τοξικές, διαβρωτικές». Στρέφοντας τα βέλη του προς την αντιπολίτευση τόνισε ότι «η κομματική εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας είναι εξοργιστική». «Είχαμε κι άλλες τραγωδίες στο παρελθόν, με νεκρούς, με ευθύνες του κρατικού μηχανισμού. Δεν διανοήθηκα ποτέ να τις εργαλειοποιήσω για οποιαδήποτε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη», συμπλήρωσε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα