ΜΕΤΩΠΟ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:  Να αποφευχθούν αντιλαϊκά μέτρα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να αποφευχθεί μία νέα έκρηξη ανεργίας και φυσικά να διαψευστούν οι σοκαριστικές προβλέψεις του ΔΝΤ για 235.000 νέους άνεργους μόνο το 2020

Η οικονομία είναι για τον πρωθυπουργό το δεύτερο μεγάλο στοίχημα, που όμως συνδέεται άμεσα με το πρώτο, δηλαδή την πανδημία. Εδώ τα σενάρια είναι εφιαλτικά. Στην καλύτερη περίπτωση η ύφεση για το 2020 θα κινηθεί από 5%-10%, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι κάνουν λόγο ότι στην Ελλάδα (λόγω απώλειας εσόδων από τον τουρισμό) πως η ύφεση θα ξεπεράσει το 12%. Αναμφίβολα η παγκόσμια κρίση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα επιφέρει στη χώρα μας ανισορροπία των δημόσιων οικονομικών, λόγω της μείωσης των εσόδων και της αύξησης των έκτακτων δαπανών. Κάτι που θα επιφέρει αύξηση του χρέους. Στην πραγματική οικονομία τώρα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς καταρρέουν βασικοί πυλώνες, όπως είναι ο τουρισμός (στο καλύτερο σενάριο η ζημιά θα είναι της τάξης των 13 δισ. ευρώ), οι εξαγωγές, ενώ δυσλειτουργία θα υπάρξει στα συστήματα μεταφορών.

Κι επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος να λειτουργήσει το φαινόμενο του ντόμινο, δεν αποκλείεται μαζί με τα ξερά να καούν και χλωρά. Δηλαδή, να δούμε ανθηρές επιχειρήσεις να οδηγούνται σε λουκέτα μαζί με πολλές μικρομεσαίες. Και βέβαια ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει μία σειρά αρνητικές επιπτώσεις με το κυριότερο την απότομη αύξηση της ανεργίας. Λογικά θα μειωθεί και η εσωτερική κατανάλωση, ακολουθώντας τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Και βέβαια ένα κοινωνικό πρόβλημα μπορεί να πάρει διαστάσεις λόγω της ανεργίας και της οικονομικής δυσπραγίας. Και όπως επισημαίνουν όλοι οι οικονομολόγοι του πλανήτη (πλην των οικονομικών εγκεφάλων του ΣΥΡΙΖΑ), ένα τέτοιο πολύπλοκο πρόβλημα δεν επιλύεται με επιδόματα.

Όπως λένε από το Μαξίμου, «ο πρωθυπουργός γνωρίζει από οικονομία, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, έχει αντιληφθεί το πρόβλημα που ακολουθεί και ήδη έχει ενημερώσει τους πολίτες για τις δυσκολίες που θα ακολουθήσουν μετά το τέλος της πανδημίας». Ο κ. Μητσοτάκης είναι της άποψης ότι, πέρα από το ευρωομόλογο, ή ότι άλλο αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου, η ανάκαμψη κρύβεται στην εγρήγορση, στον έξυπνο και δημιουργικό σχεδιασμό με ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων και των δυνατοτήτων που ήδη υπάρχουν, όπως επίσης και στη δημιουργία νέων, καθώς και στην αποτελεσματική οργάνωση.

Όπως εισηγούνται στον πρωθυπουργό, οι αναπτυξιακοί δημόσιοι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν ως επί το πλείστον σε παραγωγικούς συντελεστές και όχι σε επιδοματικές πολιτικές. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το momentum της αναγνώρισης από το σύνολο του πλανήτη για την αμεσότητα αντίδρασης της Ελλάδας στην πανδημία. Είναι η ευκαιρία της χώρας να αναδείξει το ισχυρό της αναπτυξιακό πλεονέκτημα, που αποκτήθηκε από την κρίση. Τα όσα ανέφερε τη Μεγάλη Τρίτη στο διαδίκτυο ο Μπιλ Γκέιτς, ιδιοκτήτης της Microsoft, ότι «πρέπει όλοι να παραδειγματιστούν από την Ελλάδα», ίσως αποτελέσει ένα σημαντικό εφόδιο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε αυτά που σχεδιάζει το Μαξίμου έγκειται και η συστηματική υποστήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων για την άμεση επαναλειτουργία τους στην προ επιδημίας δυναμικότητα και η επιθετική, έξυπνη και μεθοδική προσπάθεια για προσέλκυση νέων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ριζική αλλαγή πολιτικής χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό που θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να αποφευχθεί μία νέα έκρηξη ανεργίας και φυσικά να διαψευστούν οι σοκαριστικές προβλέψεις του ΔΝΤ, το οποίο κάνει λόγο για 235.000 νέους άνεργους μόνο το 2020. Φυσικά στο Μαξίμου απορρίπτουν μετά βδελυγμίας όλα όσα ισχυρίζονται τα παπαγαλάκια της Κουμουνδούρου για νέο μνημόνιο και για μειώσεις ύψους 20% σε μισθούς του δημοσίου και συντάξεις. Βέβαια, για τις μειώσεις πρώτος μίλησε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και στον οποίο συνεστήθη να είναι προσεκτικός.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα