«Μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση για το Σκοπιανό»

Συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Φατμίρ Μπεσίμι.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι δύο άνδρες έκαναν από κοινού δηλώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως στρατηγικός στόχος της Ελλάδος είναι η δημιουργία ενός χώρου «ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στα βόρεια σύνορά».

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας τόνισε ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, όπως και ολόκληρης της περιοχής, αποτελεί το αποτελεσματικότερο εργαλείο για τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στα βόρεια σύνορά μας».

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν «στο πλαίσιο του σεβασμού των κριτηρίων και της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ομόφωνες αποφάσεις της».

Παράλληλα, σημείωσε πως «η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στην αποδοχή μιας ονομασίας με καθαρό γεωγραφικό προσδιορισμό, που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο σε αλυτρωτικές πολιτικές και δεν θα έχει κανένα έλλειμμα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το υψηλής ευθιξίας θέμα του πολιτιστικού και ιστορικού σεβασμού».

«Η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας με ειλικρινή διάθεση», υπογράμμισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι «η επίλυση του ζητήματος θα απελευθερώσει μεγάλες προοπτικές συνεργασίας, προς όφελος των λαών μας, αλλά και ολόκληρης της Νοτιανατολικής Ευρώπης».

Επισήμανε, ακόμη, πως «είναι σημαντικό, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επικρατήσει μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση» και πρόσθεσε ότι πρέπει «να αποφεύγονται αντιπαραγωγικές δηλώσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας και μας γυρνούν πίσω σε ένα βαλκανικό παρελθόν, που οι λαοί της περιοχής έχουν πληρώσει ακριβά και που πρέπει επιτέλους να αφήσουμε πίσω μας».

Ακόμα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι, σχολιάζοντας πως είναι μια εξέλιξη που δείχνει ότι «εάν υπάρχει πολιτική βούληση και πρυτανεύει η μετριοπάθεια, τότε μπορεί να προχωρήσει η λύση χρονιζόντων και σύνθετων ζητημάτων».

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Μπεσίμι, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι εξέτασαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και παράλληλα τρόπους συνέχισης και εμβάθυνσης της συνεργασίας σε θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης και παροχής, τεχνογνωσίας, η οποία, ήδη, έχει ξεκινήσει μεταξύ των δυο χωρών.

Μάλιστα, τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να δούμε πρόοδο το επόμενο διάστημα στην εκπλήρωση όλου του φάσματος των σχετικών κριτηρίων που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για υλοποίηση και εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, σε βασικούς τομείς, για σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς επίσης και για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπεσίμι σημείωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν από τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης (9 Μαΐου), χαιρέτισε την Ατζέντα 2014 και ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για τη συνεργασία.

Χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα της περιοχής, για δε το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα μια λύση κοινά αποδεκτή και από τις δυο πλευρές.

Α.Ι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα