Μια εναλλακτική χωρίς αντίκρισμα

Με όρους πόκερ διαπραγματεύεται η κυβέρνηση αλλά μπλοφάρει όχι απλά χωρίς να έχει χαρτιά αλλά ανοίγοντάς τα μπροστά στους συμπαίκτες της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναπτυξιακή και χωρίς περιεχόμενο τράπεζα των BRICS.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Εντατικά μαθήματα με τον Τζον Τάραμας θα πρέπει να ξεκινήσει και μάλιστα άμεσα η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης, ώστε να μάθει τους βασικούς κανόνες του πόκερ αλλά και την τακτική της μπλόφας. Γιατί ξεκινώντας από τις αρχές της εβδομάδας με αφορμή μια ρωσική πρόσκληση συμμετοχής στο (ελπίζουν) αντίπαλο δέος του ΔΝΤ, κατάφερε σε λίγες ημέρες να αποκαλύψει πως η απειλή της ήταν άνευ περιεχομένου. Το πρόβλημα είναι πως σε αυτή την μπλόφα ανακατεύθηκε το σύνολο της κυβέρνησης, ακόμα και ο Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος έδωσε εντολή στον Παναγιώτη Ρουμελιώτη να εξετάσει τα πιθανά οφέλη για την Ελλάδα η συμμετοχή της στο εγχείρημα.

Καθόλου άδικο δεν έχουν εκείνοι που χαρακτηρίζουν την υπόθεση αυτή πρωταπριλιάτικο αστείο, καθώς στην κυβέρνηση δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν ούτε καν στα καίρια ερωτήματα, παρά μόνο άρχισαν να κάνουν λόγο (κάποιοι) για δάνειο χωρίς μνημόνιο. Με δεδομένο ότι η αναπτυξιακή αυτή τράπεζα βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά, ούτε καν το επιτόκιο των δανείων δεν μπορεί να είναι γνωστό.

Σοβαρά ερωτηματικά
Πριν φτάσουμε όμως στις λεπτομέρειες, θα πρέπει να απαντηθούν σοβαρότερα ερωτήματα:
# Με τι κεφάλαιο θα μπει η Ελλάδα σε ένα τέτοιο εγχείρημα;
# Γιατί κάποιοι να τη δανειοδοτήσουν (όποιοι και να είναι αυτοί), την ώρα που όπως στην κυβέρνηση υποστηρίζουν το δημόσιο χρέος δεν είναι καν βιώσιμο;
# Γιατί άλλες χώρες με χαμηλότερο βιωτικό επίπεδο από της Ελλάδας να τη χρηματοδοτήσουν για να το διατηρήσει;
# Τι οφέλη θα έχει ο μέσος Ινδός, Ρώσος, Κινέζος, Βραζιλιάνος ή Νοτιοαφρικανός από μια τέτοια εξέλιξη;

Είναι προφανές πως τέτοιου είδους ερωτήματα δεν χωρούν στη λογική εκείνων που θεώρησαν πως στρατηγικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η πρόσκληση. Μέχρι τη στιγμή που ο Π. Ρουμελιώτης σε ερώτηση για το τι θα διεκδικήσει η Ελλάδα από τις BRICS υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία επαφή για το θέμα και εξήγησε ότι στόχος είναι «να διερευνήσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής μας με τους καλύτερους δυνατούς όρους». Τόσο απλά.

Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το μήνυμα που έφτασε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση Λαγκάρντ – Ντράγκι με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ εξετάζει «Plan B» για τη συγκράτηση της κρίσης σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ, αν και έσπευσε να τονίσει ότι αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο.

Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Ράις ερωτήθηκε για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το ΔΝΤ εξετάζει σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επανέλαβε ότι η βασική εκτίμηση του Ταμείου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. «Είναι όμως η δουλειά μας να εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια. Αυτό κάνουμε για όλες τις χώρες», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για το τι περιλαμβάνει ένα τέτοιο σχέδιο απάντησε: «Δεν αποκαλύπτουμε τις λεπτομέρειες για προφανείς λόγους». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε στην ελληνική κυβέρνηση πως… έχουν γνώση οι φύλακες και πως είναι ελεύθερη να κάνει τις επιλογές της με το ανάλογο όμως κόστος.

Την ίδια ώρα θύμισε πως το ΔΝΤ είναι «ευέλικτο» απέναντι στην Ελλάδα: «Το Ταμείο εργάζεται εντατικά με όλες τις πλευρές, τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές. Είμαστε ευέλικτοι και ανοιχτοί σε διαφορετικές ιδέες και επιλογές, αλλά είμαστε σταθεροί στην ανάγκη να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί». Και ειδικά για την πρόσκληση της Ρωσίας προς την Ελλάδα να μετάσχει στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, σχολίασε λακωνικά πως «είναι ένα θέμα των ελληνικών αρχών».

Συμφωνία Βαρουφάκη – ΕΚΤ χωρίς όμως αποτέλεσμα
Και ενώ τα παιχνίδια εκβιασμών συνεχίζονται, μια ρεαλιστική πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη, που μάλιστα βρίσκει σύμφωνη και την ΕΚΤ, σκοντάφτει πάνω στην Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ., Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, για το πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση, ο κ. Βαρουφάκης ως πιθανή λύση πρότεινε να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM ) τα ομόλογα ύψους 27 δισ. που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια να κάνει swap με την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να μπορεί να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση.

«Τα 27 δισ. των ομολόγων που παραμένουν στην ΕΚΤ πρέπει να φύγουν εν μία νυκτί και να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Με swap», είπε σημειώνοντας οως «swap μεταξύ ημών και του ESM είναι η λύση». «Το βασικό είναι ο ESM να αναλάβει το βάρος. Το πώς εμείς θα το αναλάβουμε (ομόλογα εις το διηνεκές, έκδοση ομολόγων ή άλλο χρηματοπιστωτικό εργαλείο) θα το συζητήσουμε. Και νομίζω ότι σ’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση», προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών συμπληρώνοντας όμως πως «η ιδέα αυτή γεμίζει τον Μάριο Νράγκι με ένα μεγάλο φόβο, γιατί ο επικεφαλής της ΕΚΤ δίνει έναν μεγάλο αγώνα κατά της γερμανικής Bundesbank και του Βάιντμαν που μάχονται την ποσοτική χαλάρωση». Το πόσο δίκιο είχε ο υπουργός αποδείχθηκε μέσα σε λίγη ώρα.

Να μη γίνεται κατάχρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως διασώστη της Ελλάδας, ζήτησε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, προειδοποιώντας ότι «η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στη Νομισματική Ένωση βρίσκεται ξεκάθαρα στην πολιτική».

Οι κεντρικές τράπεζες «δεν είναι αρμόδιες για τη σύνθεση της Νομισματικής Ένωσης ή για την παροχή οικονομικής βοήθειας», δήλωσε στην Handelsblatt, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν διατεθειμένος να σταματήσει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες και με αυτόν τον τρόπο να εξαναγκάσει την Ελλάδα σε έξοδο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα