Μια φιέστα γεμάτη Ελλάδα, ιστορία, παραδοσιακοί χοροί κι όχι μόνο ξενόφερτα μουσικά ντάμπα ντούμπα

Δυο πράγματα μονάχα για την φιέστα του Ολυμπιακού. Ήταν μία κανονική φιέστα ελληνικής ομάδας. Όχι σαν τις περασμένες χρονιές που δεν ακούστηκε ούτε μια φορά ‘η θάλασσα του Πειραιά», παρά ένα διαρκές ντάπα ντούμπα.

Μεγαλη μαγκιά ήτανε που παίχτηκαν ελληνικά τραγούδια, μεγάλη μαγκιά που χόρεψαν νησιώτικα και ποντιακά και κρητικά και τσάμικα. Μην ξεχνάμε και τις ρίζες μας, ρε.

Κι ακόμα μεγαλύτερη μαγκιά αυτουνού που το οργάνωσε, είναι το αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και το σπέσιαλ αφιέρωμα στον εκ των πρωτομαστόρων της εθνεγερσίας Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Να σου πω κάτι μάστορα; Οι νεολαίοι δεν ξέρουν ποιος είναι ο Καραϊσκάκης και ο Κολοκοτρώνης. Τα βιβλία τους αφιερώνουν καμία δυο σελίδες μονάχα. Αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για να είναι λεύτερη η Ελλάδα σήμερα. Οι υπόλοιπες είναι αφιερωμένες στον «συνωστισμό» της Ρεπούση. Για την Μικρασιατική Καταστροφή σου λέει. Που οι Τούρκοι κατάσφαξαν τους Έλληνες στην Σμύρνη κι η Ρεπούση έγραψε ότι έγινε συνωστισμός.

Ακούει Καραϊσκάκης ο οπαδός του Ολυμπιακού και νομίζει ότι είναι το γήπεδο, που παίζει μπάλα η ομάδα του. Όχι ότι ήταν υπαρκτό πρόσωπο κι Εθνικός Ήρωας ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Εντάξει, οι ξένοι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν ελληνική ιστορία. Ούτε ελληνική μουσική. Και ντάμπα ντούπα υπήρχε. Είναι το στυλ της εποχής. Ντάμπα ντούμπα και Βαλμπουενά και λικνίζεται. Κι αυτό έπρεπε να γίνει.

Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, όπως και άλλες μεγάλες ομάδες, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, ο Πανιώνιος είναι ΕΛΛΑΔΑ πάνω απ όλα. Είναι μέρος της ιστορίας της Ελλάδας κι ο Ολυμπιακός την τίμησε με το παραπάνω και μαγκιά του.

Κακό ήταν που η κούπα έκανε βόλτα σε κάθε γωνιά του Πειραιά. Διότι στο φινάλε, ο Ολυμπιακός, όπως και κάθε άλλη ομάδα, είναι πνευματική ιδιοκτησία των λαών τους, όχι του προέδρου τους μονάχα.

Όσο αφορά το πανό στην Ακρόπολη, που σήκωσαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού, αυτό ήταν μελανό σημείο. Το έκαναν επειδή το είχαν κάνει κι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Καμία δικαιολογία. Η Ακρόπολης δεν ανήκει σε κανέναν Ολυμπιακό και σε κανέναν Παναθηναϊκό. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Είναι θέσφατο η Ακρόπολη και δεν αγγίζεται από κανέναν.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα