Μηδενική επιχορήγηση και για το 2019

Με τον Β. Γραμμένο βουβό, άβουλο και μοιραίο μπαίνει η ταφόπλακα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο καθώς, όπως αποκαλύπτει η «ΑΠΟΨΗ», η Πολιτεία πήρε την απόφαση

Με φρου-φρου και αρώματα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να ορθοποδήσει. Ο πακτωλός των διοργανώσεων που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και διαφημίζει η ΕΠΟ το τελευταίο διάστημα, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δημιουργία των βάσεων για να στηριχτεί το κύτταρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το ερασιτεχνικό σωματείο.

Το διήμερο 6 και 7 Οκτωβρίου στα Γιάννινα διοργανώθηκε το 1ο Πανηπειρωτικό Φεστιβάλ Γυναικείου Ποδοσφαίρου από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Από την ακριτική Κάρπαθο των 7.100 κατοίκων, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΠΟ υπό τον τίτλο «Μπάλα Παντού». Παράλληλα, διοργανώνεται η 1η έκθεση μαθητικής ζωγραφικής, με κεντρικό θέμα το ποδόσφαιρο, και τον τίτλο «πάσα στα θρανία». Στόχος όλων των δράσεων που καλώς γίνονται, είναι τα παιδιά να έλθουν στο ποδόσφαιρο και από αυτά αύριο να στελεχωθούν τα εθνικά μας συγκροτήματα.

Σε ποια σωματεία όμως θα εγγραφούν τα παιδιά αυτά; Η συρρίκνωση του αριθμού των ερασιτεχνικών σωματείων είναι ραγδαία ειδικά στην Περιφέρεια. Η… ομάδα της γειτονιάς στην οποία θα πάει το κάθε παιδί να παίξει ποδόσφαιρο, να αθληθεί κατά βάση και ν’ αναδειχθεί, αφανίζεται καθώς δεν έχει καμία στήριξη.

Σε μια περίοδο που η μισθοδοσία της ΕΠΟ έχει εκτιναχτεί στα ουράνια, οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι δεν παίρνουν ούτε ευρώ επιχορήγηση. Δεν είναι υπερβολή ότι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό διωγμό, και τα σωματεία στηρίζονται στους παράγοντες που βάζουν το χέρι συνέχεια στην τσέπη. Με δεδομένη την παρατεταμένη οικονομική κρίση ωστόσο, χρόνο με τον χρόνο οι ήρωες της διπλανής πόρτας που θέλουν ζωντανά τα κύτταρα του αθλητισμού στο χωριό τους, τη γειτονιά τους, παύουν να υπάρχουν. Λυγίζουν μπροστά στα οικονομικά βάρη με αποτέλεσμα τα παιδιά να φεύγουν από το ποδόσφαιρο και να ενισχύουν την καθιστική ζωή του κομπιούτερ και της καφετέριας.

Η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, οπότε το ύψος των αποδοχών των στελεχών της, όσο κι αν αυτές είναι προκλητικές για την εποχή μας, δεν είναι αντικείμενο νομικής έρευνας. Όμως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει έναν βασικό λόγο ύπαρξης, την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Πώς είναι δυνατόν μια ομοσπονδία που δαπανά υπέρογκα ποσά για μισθούς υπαλλήλων και παρουσίασε τόσα έσοδα την τελευταία δεκαετία, να αφήνει τα ερασιτεχνικά σωματεία να «φυτοζωούν»;

Κόκκινη κάρτα από την Πολιτεία

Η ΕΠΟ σφυρίζει αδιάφορα στον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Πολιτεία στο ποδόσφαιρο. Το 2018 η επιχορήγηση των ερασιτεχνικών σωματείων ήταν μηδενική. Την εποχή που έχουν ανοίξει οι κρουνοί για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και η ΕΡΤ προσφέρει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις ΠΑΕ με εντολή του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο συνεχίζεται το οικονομικό εμπάργκο.

Η «ΑΠΟΨΗ» αποκαλύπτει σήμερα ότι η Γ.Γ. Αθλητισμού έχει το ποδόσφαιρο αποκλεισμένο από τις επιχορηγήσεις και για το 2019. Το 2018 η ΓΓΑ δίνει σε 28 Ομοσπονδίες περίπου 17,2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό σχεδόν ίδιο με το 2017. Μάλιστα από τις 28 Ομοσπονδίες, οι 14 είχαν αύξηση στην επιχορήγηση και άλλες τόσες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.

Στην επιχορήγηση του 2016 από τη ΓΓΑ είχαν δοθεί 100.000 ευρώ που δεν είχαν πάει στην ΕΠΟ απευθείας στα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας, σε κάθε ένα από τα οποία αντιστοιχούσαν 20-22 ευρώ. Η απόφαση αυτή, μάλιστα, είχε προκαλέσει το ξέσπασμα του τότε προέδρου της Ομοσπονδίας Γιώργου Γκιρτζίκη που σε επιστολή προς τις Ενώσεις ανέφερε μεταξύ άλλων… «το ελληνικό ποδόσφαιρο, ειδικώς στην ερασιτεχνική εκδοχή του, αντιμετωπίζεται ως το “αποπαίδι” όλων των κυβερνήσεων και των ανά περίοδο υπουργών».

Μετά το 2016 χάθηκε και το… εικοσάευρο, αν και χρόνο με τον χρόνο οι επιχορηγήσεις που δίνονται στις Ολυμπιακές Ομοσπονδίες αυξάνονται.

Όταν ανακοινώθηκε ο αποκλεισμός του ποδοσφαίρου από τις επιχορηγήσεις του 2018, οι Ενώσεις αντέδρασαν. Μάλιστα η

Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου είχε εκδώσει ανακοίνωση με ιδιαίτερα καταγγελτικό λόγο. Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:
«Για άλλη μια χρονιά γινόμαστε μάρτυρες μίας τραγελαφικής κατάστασης σχετικά με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τις επιχορηγήσεις από τη Πολιτεία στις αθλητικές Ομοσπονδίες για το 2018.
»Όλα τα σπoρ λαμβάνουν επιχορηγήσεις και καλώς γίνεται αυτό καθώς όλοι έχουν δικαίωμα στην άθληση. Δυστυχώς όμως και πάλι το ποδόσφαιρο αποτελεί τον φτωχό συγγενή, καθώς η Πολιτεία δεν δίνει ούτε μισό ευρώ! Πλήρης αποκλεισμός από τις επιχορηγήσεις!
»Την ώρα που ο ερασιτέχνης παράγοντας “φτύνει αίμα” για να συντηρηθούν τα σωματεία, την ώρα που μισό εκατομμύριο ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές γεμίζουν καθημερινά τα εκατοντάδες γήπεδα στην Ελλάδα, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν έχει την παραμικρή στήριξη από την Πολιτεία.
»Ζητάτε ανάπτυξη κύριε υφυπουργέ αλλά δεν κάνετε το παραμικρό γι’ αυτό, αφήνοντας το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να μαραζώνει μέρα με την ημέρα.

»Την ίδια στιγμή, με τις δικές σας ευλογίες και με κυβερνητικά στελέχη να είναι μεταξύ των εκλεκτών, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επανδρώνεται και χρεώνεται το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με υπαλλήλους “καρφωτούς, διορισμένους, υψηλόμισθους ΔΕΚΑΧΙΛΙΑΡΗΔΕΣ”, με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που κοστίζουν στην ΕΠΟ με μισθούς σκανδαλώδεις, μηνιαίως 7.000 – 10.000 – 14.000 (!!!!!), όταν ο ελληνικός λαός ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας…»

Δυστυχώς φαίνεται πως οι εκκλήσεις του Νίκου Τζώρτζογλου δεν έπιασαν τόπο, καθώς αυτοί που έχουν τις τύχες της διοίκησης του ποδοσφαίρου στα χέρια τους, δεν… ασχολούνται. Προφανώς είναι άλλα τα ενδιαφέροντά τους. Η ΕΠΣ Ηρακλείου επισήμαινε ότι:
«Εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον συνεχιζόμενο οικονομικό στραγγαλισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Καλεί άπαντες να λάβουν τις ευθύνες τους…. Πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος της ΕΠΟ αλλά και η πλειοψηφία των συμβούλων της διοίκησης, έχουν την αγάπη στον ερασιτέχνη παράγοντα, ότι έχουν ακόμη την θέληση, την ευαισθησία και κυρίως έχουν τον τρόπο για να σταματήσει αυτή η λαίλαπα με τους σκανδαλώδεις μισθούς αλλά και να πιέσουν την Πολιτεία, ούτως ώστε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και ο ερασιτέχνης παράγοντας να πάρουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ανάσες και αυτό που τους αναλογεί». 

Το αποτέλεσμα γνωστό. Ένα τεράστιο μηδενικό για τα ερασιτεχνικά σωματεία. Η ΕΠΟ δεν ασχολείται, δεν καταγγέλλει, δεν ευαισθητοποιείται. Οι παράγοντες που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τις Ενώσεις, πώς είναι δυνατόν να μην ενοχλούνται από αυτή την κατάσταση; Πέρα από τα ταξίδια με την εθνική ομάδα, τη συμμετοχή στις επιτροπές, τους παρατηρησίες σε αγώνες, υπάρχουν και τα σωματεία. Αυτά ποιος θα τα ακούσει; Εκτός αν είναι… υποχρεωτικό να στρέψουμε τα παιδιά σε άλλα αθλήματα και καταστρέψουμε το τελευταίο μαζικό κοινωνικό κίνημα. Το ποδόσφαιρο.

Δεν πιέζει ο Γραμμένος…

Ο οικονομικός αποκλεισμός του ποδοσφαίρου από την Πολιτεία σχετίζεται άμεσα με τα χρήματα που θα πρέπει αυτό ν’ απορροφήσει, αν αποφασιστεί να δοθεί κάποιο ποσό ως επιχορήγηση, το οποίο δεν θ’ αποτελεί κοροϊδία, αλλά θ’ ανταποκρίνεται στοιχειωδώς σε κάποια έξοδα.

Τα 3.500 περίπου ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία και 500 ευρώ να πάρουν μεσοσταθμικά –ανάλογα με την κατηγορία που συμμετέχουν– επιχορήγηση, θα πρέπει ν’ απορροφήσουν 1.750.000 ευρώ. Η Γ.Γ. Αθλητισμού έχει μπάτζετ περίπου 17 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις. Δεν προτίθεται να κόψει από άλλες Ομοσπονδίες για να δώσει στην ΕΠΟ. Κι αυτό γιατί δεν έχει καμία πίεση από τον Βαγγέλη Γραμμένο και τη διοίκησή του. Συνεπώς, και για το 2019, θα δώσει μια από τα ίδια στο ποδόσφαιρο. Δηλαδή… τίποτα.

Μάνος Γαβριηλίδης:

«Η Πολιτεία βλέπει μόνο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο»

Με επίθεση κατά της Πολιτείας για την απόφασή της να δώσει εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΕΡΤ στις ΠΑΕ την ίδια στιγμή που αφήνει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να μαραζώνει, συνόδευσε την ομιλία του προς τα σωματεία, κατά την κλήρωση της ΕΠΣ Θράκης ο πρόεδρός της Μάνος Γαβριηλίδης.

«Είστε ήρωες όσοι καταφέρατε να παραμείνετε και να διατηρήσετε τις ομάδες σας. Τώρα πλέον που βγήκαμε και από το ΔΝΤ, ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες», είπε αρχικά με εμφανή και τη διάθεση για χιούμορ ο Μάνος Γαβριηλίδης.

Στη συνέχεια σχολίασε ότι είναι πανελλαδικό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία στην Ροδόπη και σχολίασε: «Η Πολιτεία βλέπει δυστυχώς μόνο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και αφήνει στην καλή θέληση όλων των πραγματικών εραστών του ποδοσφαίρου το ερασιτεχνικό. Δόθηκαν εκατομμύρια μέσω της ΕΡΤ σε επαγγελματικές ομάδες, σε Ανώνυμες Εταιρείες και όχι σε εμάς. Τα χρήματα στις Ενώσεις όλο και λιγοστεύουν. Ούτε η ΕΠΟ βοηθά όπως παλιά, με 5-10 χιλιάρικα τον χρόνο, καθώς δεν διαθέτει ούτε η Ομοσπονδία χρήματα».

 

 

Διαβάστε επίσης