Μικρή η Opap Arena γι’ αυτή την ΑΕΚ

Τι να σου κάνουν 31.100 θέσεις όταν όλοι θέλουν ν’ απολαύσουν την ποδοσφαιρική πανδαισία που παρουσιάζει η αρμάδα του Αλμέιδα; Ντούσαν με….επιθετική λογική ο Αργεντινός προπονητής που σπάει όλα τα κοντέρ

Του Νίκου Συνοδινού

 

Όταν η Opap Arena ολοκληρωνόταν και η ΑΕΚ ήταν έτοιμη να μπει στο στολίδι της, πολλοί πίστευαν ότι θ’ αποτελεί μια πανίσχυρη έδρα. Το νέο γήπεδο αγκαλιάστηκε από τους φίλους της Ένωσης που συγκινημένοι επέστρεψαν στο σπίτι τους. Τα αποτελέσματα δεν ήταν απλά τα αναμενόμενα, αλλά ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Σε αυτό το γήπεδο γονατίζουν όλοι. Η ΑΕΚ «καταπίνει» τους αντιπάλους της και κάνει μόνο νίκες, με τελευταία τη σαρωτική επικράτηση 4-1 σε βάρος του Παναιτωλικού.

Δεν φτάνουν όμως τ’ αποτελέσματα. Η ΑΕΚ του Αλμέιδα παίζει κατά διαστήματα… διαστημικό ποδόσφαιρο. Κάθε ματς είναι γιορτή για τους φίλους του δικέφαλου. Πλέον η Opap Arena των 31.100 θέσεων αποδεικνύεται μικρή για να φιλοξενήσει τους φίλους της ΑΕΚ που θέλουν να παρακολουθήσουν μια ποδοσφαιρική πανδαισία. Μικρή ακόμη και στα ματς με τους μικρομεσαίους αντιπάλους.

Η ΑΕΚ παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν περιορίζεται στις επιτυχίες, καθώς αυτές έρχονται πολλές φορές με παιχνίδι τακτικής και σκοπιμότητας. Φθάνει σε ποδοσφαιρικές παραστάσεις με ξέφρενο ρυθμό που έχουν την σφραγίδα του Ματίας Αλμέιδα. Η ΑΕΚ όχι μόνο βρήκε ένα νέο Μπάγεβιτς, αλλά έναν Ντούσαν με επιθετικογενή λογική.

Η πλειοψηφία των προπονητών, στηρίζεται στην αμυντική λειτουργία της ομάδας του, προκειμένου να φθάνει στα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτή ίσως η φιλοσοφία ταιριάζει και στην ψυχοσύνθεση των ελλήνων ποδοσφαιριστών, καθώς το ταλέντο και η τεχνική κατάρτιση περισσεύει και υπερτερεί της τακτικής και πειθαρχίας.

Την ταξιαρχία του Ματίας Αλμέιδα χαίρεσαι να την παρακολουθείς και να την απολαμβάνεις. Γι’ αυτό και αυτή την ΑΕΚ δεν θέλουν μόνοι οι φίλοι της να τη δουν από κοντά, αλλά και φίλαθλοι άλλων ομάδων που στην… μικρή Opap Arena δεν έχουν τη δυνατότητα.

Είναι χαρακτηριστικό στο ματς με τον Παναιτωλικό πως ο δικέφαλος κυριάρχησε πλήρως και το σκορ θα μπορούσε να έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς η «Ένωση» μέτρησε 54 ενέργειες με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, επίδοση που συνιστά ρεκόρ από το 2019, όταν η Opta άρχισε να καταγράφει το συγκεκριμένο στατιστικό. Αξίζει να σημειωθεί πως το προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι 52 από τον Παναθηναϊκό στο ματς με τον ΟΦΗ για την 16η αγωνιστική (1-1), όπου όμως οι πράσινοι αγωνίζονταν από το πρώτο δεκάλεπτο με παραπάνω παίκτη. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν 25 τελικές, εκ των οποίων οι 10 ήταν στην εστία.

Η καλύτερη επίθεση 

Η ΑΕΚ, που έχει την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα με 36 γκολ (32 έχει ο Ολυμπιακός, 28 ο Παναθηναϊκός, 26 ο ΠΑΟΚ και 25 ο Άρης), επιδεικνύει αξιοθαύμαστο πλουραλισμό στο σκοράρισμα. Πέραν του Λιβάι Γκαρσία, που έφτασε τα 10 γκολ στην Super League φέτος (και συνολικά τα 25 σε όλες τις διοργανώσεις με την ΑΕΚ σε 96 ματς) και μοιράζεται την κορυφή των σκόρερ με τον Νίκο Καρέλη, τα έξι τέρματα με την «Ένωση» συμπλήρωσε ο Ορμπελίν Πινέδα.

Ο Μεξικανός μέσος από τον Ιανουάριο κιόλας έκανε ρεκόρ καριέρας σε γκολ σε πρωτάθλημα και ισοφάρισε την κορυφαία επίδοσή του σε σεζόν. Η προηγούμενη φορά που είχε αντίστοιχες επιδόσεις ήταν το 2014/15 στο Μεξικό, με τη φανέλα της Κερέταρο, όταν είχε 5 γκολ σε 29 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και άλλο ένα σε 12 ματς στο Κύπελλο. Φέτος μετρά ήδη 6 γκολ σε 20 εμφανίσεις και δεν είμαστε καν στα μισά.

Παράλληλα, ο Νόρντιν Άμραμπατ έφτασε τέσσερα γκολ και ισάριθμες ασίστ φέτος με την ΑΕΚ, σε 16 εμφανίσεις. Πέρσι, σε σχεδόν διπλάσια ματς (31) είχε 6 γκολ και 4 ασίστ. Ο Μαροκινός, μάλιστα, έγινε διψήφιος σκόρερ, καθώς συμπλήρωσε τα 10 γκολ με την «Ένωση», ενώ έχει και 8 ασίστ σε 47 εμφανίσεις…

Στη ΑΕΚ του Αλμέιδα τίποτα δεν είναι τυχαίο. Και μπορεί η ομάδα, να κάνει τα πράγματα εντός γηπέδου να φαίνονται απλά, ή να έχει κάποια ξεσπάσματα επιθετικά σε ρυθμούς και εντάσεις που αποφέρουν μεγάλη παραγωγή φάσεων και ενίοτε γκολ σε σύντομα διαστήματα, όμως όλα αυτά κρύβουν σκληρή δουλειά…

Η γεμάτη περιοχή φέρνει τα γκολ 

Ένας σημαντικός τομέας στον οποίο ο Ματίας Αλμέιδα έδωσε μεγάλο βάρος από την προετοιμασία στο Άλκμααρ, ήταν το πως θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό σε φάση επίθεσης, που θα δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα να βάζει πολλούς παίκτες μέσα στην αντίπαλη περιοχή… Έτσι ώστε, να αυξηθούν οι πιθανότητες και να αξιοποιηθούν είτε ενέργειες από τα άκρα είτε από τον άξονα.

Ο Αργεντινός προπονητής θέλει να «πατήσουν» περιοχή μίνιμουμ τέσσερις παίκτες του, ζητώντας παράλληλα κίνηση από τις πίσω γραμμές. Ο Αλμέιδα απαιτούσε οι παίκτες του να μπαίνουν και να πατούν περιοχή προερχόμενοι από τις πίσω γραμμές, κάτι που βλέπουμε ολοένα και πιο ξεκάθαρα και όσο περνά ο καιρός και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα…

Στο ματς με τον Παναιτωλικό για παράδειγμα, η ΑΕΚ έχει βρει τρία από τα τέσσερα γκολ με στοχευμένες σέντρες από τα άκρα, αλλά… πριν φτάσουμε εκεί, ο Αλμέιδα έχει φροντίσει να λειτουργήσει ο μηχανισμός αυτός, που αφορά την κίνηση των παικτών που πατούν την αντίπαλη περιοχή.

Η ΑΕΚ στο πρώτο γκολ που έρχεται με το μονοκόμματο του Αραούχο, έχει βγάλει ωραία συνεργασία από αριστερά και ακολουθεί μια σέντρα του Χατζισαφί. Την ώρα που ο Ιρανός σεντράρει, η αντίπαλη περιοχή γεμίζει με τέσσερις κιτρινόμαυρους, ενώ άλλοι δύο συγκεκριμένα ο Αραούχο που πήρε την απόκρουση και εκτέλεσε και ο Γιόνσον περιμένουν στα όρια της περιοχής.

Στο δεύτερο γκολ του Λιβάι Γκαρσία, πάλι η ΑΕΚ δημιουργεί μια ωραία συνεργασία από αριστερά, πάλι ο Χατζισαφί είναι αυτός που σεντράρει και πάλι τέσσερις ποδοσφαιριστές έχουν φροντίσει να πάρουν θέση και να περιμένουν μια καλή σέντρα του Ιρανού, η οποία ήλθε και την αξιοποίησε με τον τέλειο τρόπο ο Λιβάι πηδώντας στο… Θεό.

Στο τρίτο τέρμα του Πινέδα, ο οποίος σκόραρε και αυτός με το κεφάλι, ερχόμενος από την πίσω ζώνη,  μπαίνει με την ΑΕΚ να πατά στην αντίπαλη περιοχή με πέντε ποδοσφαιριστές!

Δημιουργός υπεραξίας στην ΑΕΚ 

Ο Ματίας Αλμέιδα έχει δημιουργήσει τεράστια υπεραξία στην ΑΕΚ, καθώς έχει κερδίσει παίκτες που ήταν απλά καλοί ή φευγάτοι. Στην τελευταία περίπτωση ανήκει ο Νορντίν Άμραμπατ. Ο Μαροκινός είχε από τον περασμένο Ιανουάριο εκδηλώσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από την Ελλάδα για να επιστρέψει στην Ολλανδία λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος το οποίο αντιμετώπιζε.

Σε κάποια περίοδο ήταν ανένδοτος, πίεζε και προσπαθούσε για το διαζύγιο.

Για την ΑΕΚ, ωστόσο, ο διεθνής ακραίος επιθετικός παρέμενε ένα πολύ σοβαρό χαρτί. Η ομάδα τού είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσει αν δεν προέκυπτε μία σοβαρή πρόταση για την αγορά του, ενώ η επιθυμία για την παραμονή του ενισχύθηκε όταν τα ηνία της Ένωσης ανέλαβε ο Ματίας Αλμέιδα.

Ο Αργεντινός όταν η υπόθεση οδηγήθηκε στο σημείο μηδέν και η ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών φαινόταν ορατή, ήταν εκείνος ο οποίος μέσα από τη συζήτηση με τον ποδοσφαιριστή τού έδωσε τη μεγαλύτερη εικόνα γι’ αυτό που ετοιμαζόταν να δημιουργήσει.

Ο Άμραμπατ δεν είχε μόνο το οικογενειακό πρόβλημά του να αντιμετωπίσει, αλλά και την έλλειψη κινήτρου να παραμείνει στην ομάδα. Είχε απογοητευτεί από όσα βίωσε κατά την πρώτη σεζόν παρουσίας του και πίστευε ότι αν παρέμενε στην ΑΕΚ θα ζούσε μία από τα ίδια.

Οι συζητήσεις με τον Αργεντινό κόουτς τού έκαναν καλό, ο ρόλος που είχε κατά νου να του αναθέσει, εκείνος του game changer βασικά -ασχέτως με το πώς εξελίσσονται τώρα τα πράγματα-, τον έβρισκε σύμφωνο, ενώ από τη στιγμή που δεν προέκυψε αυτό που έψαχνε στην Ολλανδία κι εντάχθηκε πια στο δεύτερο κομμάτι της προετοιμασίας της ΑΕΚ, άρχισε ημέρα με την ημέρα να ζει κάτι διαφορετικό.

Ο Μαροκινός -με τα 4 γκολ, τις 3 ασίστ και ένα κερδισμένο πέναλτι φέτος στο πρωτάθλημα- ήταν πάντα ένας εξαίρετος επαγγελματίας, ακόμα εκεί κατά την περίοδο που ήθελε να αποχωρήσει. Πρώτος ήταν στην προπόνηση και δούλευε πάντοτε κάτι που συνεχίζει να κάνει και σήμερα για αυτό και στα 36 του -τον Μάρτιο τα κλείνει και μπαίνει στα 37!- σου δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να παίξει δύο παιχνίδια σερί. Δυνατός, γρήγορος, πάντοτε ικανός στο ένας εναντίον ενός και πάνω από όλα απόλυτα προσηλωμένος στις τακτικές ανάγκες του πλάνου που έχει υιοθετήσει ο προπονητής.

Με αυτά που βλέπει ο Αλμέιδα αποκλείεται να μην τον θέλει και για την επόμενη σεζόν, έστω ως έναν παίκτη που θα έρχεται κυρίως από τον πάγκο, αλλά ταυτόχρονα και θα έχει την ικανότητα να αποδίδει όπως πρέπει όταν καλείται να είναι βασικός.

Για τη σωματική κατάσταση και τη φυσική αντοχή του, λόγος δεν μπορεί να γίνεται καν. Είναι από τις περιπτώσεις παικτών που έχουν φανατισμό για τη δουλειά τους, προσέχουν πολύ τη ζωή και το σώμα τους, γι’ αυτό και σήμερα στα 36 του είναι σε κατάσταση που αρκετά νεότεροι ζηλεύουν.

Εξυπακούεται δε ότι θα πρέπει να το θέλει και ο ίδιος, να έχει φύγει από το μυαλό του η επιθυμία της επιστροφής στην Ολλανδία και να έχει μεγαλώσει αυτή της παραμονής του στην ΑΕΚ.

Όλοι πάντως στο club, διοίκηση και προπονητικό επιτελείο, εκτιμούν απεριόριστα τον τρόπο δουλειάς και την αφοσίωσή του. Σε μία σεζόν που θα έχει περισσότερα παιχνίδια, αλλά και επιστροφή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα χρειαστούν πιο πολλοί ποδοσφαιριστές.

Γκαρσία ο… τρομοκράτης

Ο καλός Λιβάι Γκαρσία έγινε ο νούμερο ένα παίκτης του πρωταθλήματος. Η μετακόμισή του σε θέση φορ από τον Αλμέιδα, τον έχει κάνει νέο Τζιμπούρ. Τρομοκράτη για τους αμυντικούς κάθε αντίπαλης ομάδας.

Στο ματς με τον Παναιτωλικό ο Γκαρσία είχε γκολ και ασίστ, όμως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός πως ο φορ από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο είχε 14(!) ενέργειες μέσα στη μεγάλη περιοχή, σε 72′ συμμετοχής.

Ο φετινός Γκαρσία είναι ασταμάτητος. Όχι γιατί μπορεί να βάλει γκολ σαν αυτό με το φοβερό άλμα ανάμεσα σε δύο παίκτες, όχι γιατί είναι στην πρώτη θέση των σκόρερ μαζί με τον Καρέλη. Ο Λιβάι δεν είναι μόνο πρώτος, αλλά έχει 8.8 ενέργειες ανά 90′ την ώρα που κανένας άλλος παίκτης δεν έχει μέσο όρο πάνω από έξι ενέργειες στην περιοχή.

Ο 25χρονος επιθετικός βρίσκει σημεία εκτέλεσης που παραπέμπουν σε φορ κι όχι σε εξτρέμ, όπου ήταν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Ο Λιβάι είναι, μάλιστα, ο πρώτος σε τελικές προσπάθειες με 66 στο πρωτάθλημα (μία περισσότερη από τον συμπαίκτη του, Σέρχιο Αραούχο). Ο πλουραλισμός στον τρόπο εκτέλεσης “λύνει” τα χέρια του Αλμέιδα, αφού ο Γκαρσία μπορεί να σκοράρει με όλους τους τρόπους.

Στο ματς με τον Παναιτωλικό η ΑΕΚ είχε 26 τελικές προσπάθειες, όσες περίπου ήταν και οι τελικές της «Ένωσης» στην πρεμιέρα του νέου της γηπέδου κόντρα στον Ιωνικό (27). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι «κιτρινόμαυροι» έφτασαν σε αυτό τον πάρα πολύ ψηλό δείκτη χωρίς καμία εκτέλεση πέναλτι, κάτι που μαρτυρά του λόγου το αληθές για το πόσο επιθετική ομάδα είναι η φετινή ΑΕΚ που παρουσιάζει ο Ματίας Αλμέιδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα