Μητσοτάκης: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο

Τι ανέφερε σε δήλωση του στο twitter. Αναλυτικά όλες οι νέες ρυθμίσεις

«Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός

Στις διατάξεις που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αναφέρεται μέσω ανάρτησης στα social media ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζόμενους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος». «Με λίγα λόγια: δίνει δύναμη στον εργαζόμενο», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων το νέο εργασιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνει την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, καθώς και την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Τι αλλάζει με ευέλικτο 8ωρο, ωράρια, κάρτα εργασίας, υπερωρίες, Επιθεώρηση Εργασίας

Ευέλικτο 8ωρο και διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αύξηση νόμιμων υπερωριών, ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και κυρίως δημιουργία ενός νέου σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να ελέγχεται πιο αποτελεσματικά η εφαρμογή των αλλαγών, προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε νωρίτερα ο Κωστής Χατζηδάκης.

Κεντρικό στοιχείο και ίσως η πιο σημαντική αλλαγή, κατά τον υπουργό Εργασίας, η νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά, αρχής γενομένης από μεγάλες επιχειρήσεις και με την οποία θα ελέγχεται ο εργοδότης και για τις υπερωρίες των εργαζομένων.

Στην πράξη, κάθε εργαζόμενος θα μπορεί και από το κινητό του τηλέφωνο να καταγράφει πότε πάει στη δουλειά του, πότε φεύγει, πόσες ώρες δούλεψε υπερωριακά, όπως ανέφερε ο υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα μπορεί να συνδέει το υπουργείο Εργασίας με το κινητό ή τον υπολογιστή του κάθε εργαζόμενου, ώστε να φαίνονται οι ώρες προσέλευσης και αναχώρησης και να διαπιστώνονται οι επιπλέον ώρες που δούλεψε ο καθένας.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι υπερωρίες στις 150 ετησίως για όλους τους κλάδους της οικονομίας, αυξάνονται οι άδειες πατρότητας, διευρύνεται η λίστα των εργαζομένων που προστατεύονται από τις απολύσεις, αλλά και οι εξαιρέσεις των κλάδων που μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Έτερες διατάξεις, αυτές που αφορούν τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, καθώς και αυτές για την τηλεργασία, όπου δίνεται το δικαίωμα στον εργαζόμενο να απέχει από την παροχή εργασίας με τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό και ψηφιακό τρόπο. Οι «τηλεργαζόμενοι», επίσης, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους άλλους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης

Τα παραπάνω, όπως και όλες οι αλλαγές θα ελέγχονται από την Επιθεώρηση Εργασίας που θα λειτουργεί πλέον ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή, έχοντας διοικητική ανεξαρτησία και οικονομική αυτοτέλεια. Η νέα Επιθεώρηση θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ, θα ασκεί τις αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ, το οποίο καταργείται, ο διοικητής της θα επιλέγεται με ανοικτό διαγωνισμό και θα έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, την έρευνα για την ασφαλιστική κάλυψης και την παράνομη απασχόληση των εργαζομένων καθώς και την επίλυση των εργατικών διαφορών.

Οι έλεγχοι θα γίνονται σε 24ωρη βάση και θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία και μητρώα. Στο ίδιο πάντα μήκος, αυστηροποίησης των ελέγχων, επεκτείνονται οι περιπτώσεις όπου η επιβολή προστίμων θα γίνεται ταχύτερα, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, υπάρχει έλλειψη πίνακα υγιεινής και ασφάλειας και διαπιστώνεται ότι δεν έχει δηλωθεί ο εργαζόμενος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα