«Μοντελίστ» η Ντόρα στο νέο «εθνικό κοστούμι» του Τσίπρα

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έτυχε ευμενέστατων σχολίων από τη σερβική πλευρά για τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε στο θέμα της εισόδου του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης κόντρα στη γνωμοδότηση της Ελληνίδας πρωην ΥΠΕΞ

Κρίνοντας από τα 4,5 χρόνια της θητείας του στην πρωθυπουργική καρέκλα ο βαθμός της πολιτικής αξιοπιστίας του Αλέξη Τσίπρας δεν είναι και για… Όσκαρ, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα η Ιστορία τον έχει ήδη καταγράψει ως τον πολιτικό ηγέτη που έβαλε την υπογραφή του σε μία προβληματική και επιζήμια (όπως έχει παραδεχθεί και ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) για την χώρα του συμφωνία όπως είναι αυτή των Πρεσπών.

Έστω κι έτσι, πάντως, δεν μπορεί μην πιστωθούν στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καλά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση μίας άλλης σοβαρής «εκκρεμότητας» στην περιοχή των Βαλκανίων που έχει τα χαρακτηριστικά βραδυφλεγούς γεωπολιτικής βόμβας. Κι αυτή η βόμβα ακούει στο όνομα Κόσοβο.

Ως γνωστόν τον Φεβρουάριο του 2008 το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τον εθνικό κορμό της Σερβίας, αλλά ενώ έχουν περάσει 16 χρόνια από τότε η περιοχή συνεχίζει βρίσκεται στην ίδια ακανθώδη αφετηρία: Το Βελιγράδι επιμένει να μην αποδέχεται την απόσχιση, η Ελλάδα και άλλα τέσσερα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ Γερμανία και ΗΠΑ ασκούν επαναληπτικά πιέσεις στην Αθήνα να αλλάξει στάση και να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Δυστυχώς οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες και στις οποίες εμπλέκεται ο ελληνικός παράγοντας οδηγούν στην πολιτική εκτίμηση ότι το αμερικανο-γερμανικό μασάζ μπορεί να έπιασε τόπο, αναδεικνύοντας μάλιστα ως «πόλο αντίστασης» αυτόν που ουδείς θα περίμενε: τον «διεθνιστή» Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είχε γράψει η «Α» πριν από δύο εβδομάδες η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε στα τέλη του περασμένου Μάρτη την ένταξη του Κοσόβου σε αυτό, απόφαση που στηρίχθηκε σε σχετική γνωμοδότηση της αντιπροέδρου του οργάνου Ντόρας Μπακογιάννη. Αυτό που μάλλον δεν περίμενε η Ελληνίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών ήταν ότι ο άνθρωπος τον οποίο (περιέργως) είχε ευεργετήσει πολιτικά στηρίζοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια –δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας– θα εμφανιζόταν υπερασπιστής της επί χρόνια εθνικής γραμμής της ουδετερότητας στο θέμα του Κοσόβου και θα γινόταν διθυραμβικό πρωτοσέλιδο στα σερβικά ΜΜΕ. Διότι αυτό συνέβη όταν ο Τσίπρας απείχε από την πρώτη ψηφοφορία επί της γνωμοδότησης Μπακογιάννη θετικής για τους Κοσοβάρους αλλά κι όταν την περασμένη Τρίτη (16/4) μιλώντας ξανά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκθεση Μπακογιάννη, είπε μεταξύ άλλων ότι συμφωνεί με την απόφαση του Κοσόβου να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το Μοναστήρι Ντέτσανι (σ.σ. η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έδωσε εντολή στην υπηρεσία κτηματολογίου να καταχωρίσει έκταση 240 στρεμμάτων ως ιδιοκτησία της σερβικής ορθόδοξης μονής), υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν μπορεί να είναι αρκετό για να στηριχθεί η ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ήδη από την υποβολή του αιτήματος για ένταξη πριν δύο χρόνια, έχουμε δει πολύ σοβαρή ένταση επί του πεδίου».

Όπως ήταν αναμενόμενο ο πρώην πρωθυπουργός έτυχε ευμενέστατων σχολίων από τη σερβική πλευρά για τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε, αλλά αν σε κάποιον πρέπει να ανταποδώσει τα ευχαριστήρια, αυτή είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Κι αυτό διότι σε μία περίοδο που ο Τσίπρας απαξιωμένος ων εντός των ελληνικών συνόρων προσπαθεί να κάνει rebranding τουλάχιστον στο διεθνές προφίλ του, η πρώην ΥΠ.ΕΞ. αναδεικνύεται στην απρόσμενη «μοντελίστ» του καινούργιου εθνικού κοστουμιού που «ράβει» ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας ότι στα… ντουζένια του ο Αλέξης «έραβε» Πρέσπες και σκευωρίες Novartis.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα