Μπαλάκι στον επόμενο η λύση του Σκοπιανού

Στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάολος και στην συμφωνία με τα Σκόπια η μεγαλύτερη λεπτομέρια έχει να κάνει με τον χρόνο υπογραφής της και πολύ περισσότερο υλοποίησης. Γιατί ναι μεν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας σηκώνουν την ευθύνη όμως οι τελικές υπογραφές δεν θα μπουν το πιθανότερο από τον σημερινό πρωθυπουργό. Αυτό διότι τα βήματα που απαιτούνται, εφόσον πάντα οι δύο χώρες καταλήξουν, είναι πολλά και χρονοβόρα.

Η συμφωνία δεν αποκλείεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας αλλά το διάστημα μετά τις υπογραφές είναι το πιο ενδιαφέρον. Ειδικά από την στιγμή που ο κ. Ζάεφ έχει απέναντί του τον πρόεδρο της χώρας του Ιβάνοφ. Η συμφωνία θα πρέπει να οδηγηθεί στη βουλή της πΓΔΜ ώστε να κυρωθεί ενώ στη συνέχεια θα σταλεί για υπογραφεί στον πρόεδρο της χώρας. Θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να το πράξει αυτό ο Ιβάνοφ χωρίς να την στείλει και πάλι πίσω στην βουλή. Οι διαδικασίες όμως θα ξεκινήσουν μόνο όταν ο πρόεδρος της πΓΔΜ υπογράψει και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε αυτό θα συμβεί.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα έχοντας την υπογραφή της πΓΔΜ θα αποστείλει επίσημη επιστολή σε ΕΕ και ΝΑΤΟ πως συμφωνεί με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος με τους δύο οργανισμούς υπό την προϋπόθεση πως οι βόρειοι γείτονές μας έχουν αλλάξει το Σύνταγμά τους.

Στην συνέχεια:

  • Στις 25 και 26 Ιουνίου και εφόσον όλα έχουν πάει καλά θα δοθεί το “πράσινο φως” για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ παρά τις ενστάσεις Γαλλίας και Ολλανδίας, ενώ εκτιμάται πως υποστηρικτική στάση θα κρατήσει η Γερμανία.
  • Στις 11 Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα γίνει πρόσκληση ένταξης στη γείτονα με υποσημείωση τη συνταγματική αναθεώρηση.
  • Ο Ζόραν Ζάεφ υποχρεούται με επιστολή του να ενημερώσει τις 190 και πλέον χώρες που έχουν αναγνωρίσει το κράτος του για το νέο όνομα της χώρας.
  • Από τον Ιούλιο έως και το τέλος του έτους η σκοπιανή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάνει δημοψήφισμα και να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος υπάρχει πρόβλεψη για βουλευτικές εκλογές με χαρακτήρα δημοψηφίσματος.
  • Μετά την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από την ΠΓΔΜ το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί να κυρώσει τη συμφωνία μαζί με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό φυσικά ΑΝ τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα θα γίνει το 2019. Και εδώ ακριβώς υπάρχει η παγίδα: αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει το φθινόπωρο του 2018 ή την άνοιξη του 2019 για κάλπες και με όλα να δείχνουν πως θα ηττηθεί, τότε άλλη θα είναι η κυβέρνηση – και ο πρωθυπουργός- που θα κληθούν να κυρώσουν την συμφωνία!

Τώρα όσον αφορά την συμφωνία, πληροφορίες που επικαλείται ο  ραδιοφωνικός σταθμός 24/7 υποστηρίζουν ότι:

  • Διαγράφονται από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι αναφορές περί προστασίας “μακεδονικών μειονοτήτων” εκτός των συνόρων της χώρας “και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο, με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα”.
  • Τα εσωτερικά έγγραφα της γειτονικής χώρας θα αλλάζουν σταδιακά και με βάση προσυμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
  • Διακρατική επιτροπή θα εξετάσει το θέμα των εμπορικών σημάτων
  • Ξεκαθαρίζεται ρητά πως η “μακεδονική γλώσσα” – που έχει αναγνωριστεί έτσι στον ΟΗΕ – αποτελεί γλώσσα σλαβικής προέλευσης
  • Στο θέμα της εθνικότητας ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, και υπάρχει ρητή αναφορά πως ο λαός της χώρας αυτής δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα