«Μπάζει νερά» το «Επιτελικό» του Ανδρουλάκη

Στο ΠΑΣΟΚ θα επιμείνουν και θα καταθέσουν προς ψήφιση τροπολογία στην Βουλή για να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα Κασιδιάρη για το δήμο της Αθήνας

Όταν ο Αύγουστος πιάνει το τρίτο δεκαήμερο ακούς ολοένα και περισσότερο στις παρέες τη φράση «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», υπονοώντας ότι ολοκληρώνονται οι διακοπές κι επιστρέφουν στην ρουτίνα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το ίδιο ισχύει και στο ΠΑΣΟΚ, όπου σιγά-σιγά το κόμμα ξεκινά εκ νέου τις κατ’ ιδίαν συσκέψεις -μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα -για τη χάραξη της στρατηγικής του κόμματος ενόψει της έναρξης της νέας πολιτικής σεζόν. Παραδοσιακά τα αποκαλυπτήρια για το ΠΑΣΟΚ γίνονται στην επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου, κάτι που βολεύει, καθώς αποτελούν το ορντέβρ για την καθιερωμένη επίσκεψη του εκάστοτε αρχηγού στην ΔΕΘ.

Βέβαια παρά το γεγονός ότι και ο Νίκος Ανδρουλάκης και άλλοι έκαναν τις καλοκαιρινές βουτιές τους, εν τούτοις το κόμμα παρενέβη σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Όπως για παράδειγμα στην δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, όπου το ΠΑΣΟΚ  έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «αποτυχία του επιτελικού κράτους», στην οποία απέδωσε τα επιχειρησιακά λάθη τα οποία επέτρεψαν την κάθοδο των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και την καταδρομική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Οι ταμπέλες του «επιτελικού κράτους» και του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού», που τόσο αυτάρεσκα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αποδεικνύονται τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής της ότι είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα ενός συγκεντρωτικού και αναποτελεσματικού τρόπου διακυβέρνησης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Α» προ ενός περίπου μήνα, ότι από εδώ και στο εξής οι επιθέσεις της Χαριλάου Τρικούπη στο Επιτελικό Κράτος και προσωπικά στο Μαξίμου θα είναι σχεδόν καθημερινές.

Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για τα μέτρα οπαδικής βίας με ανακοίνωση υπενθυμίζοντας ότι αυτά έχουν ψηφιστεί το 2022 με την δολοφονία του Άλκη Καμπανού στην Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε «με ευθύνη των ΠΑΕ και της ΕΛ.ΑΣ. να υπάρχει ισόβιος αποκλεισμός εισόδου στα ελληνικά γήπεδα όσων εμπλέκονται σε βίαια επεισόδια εντός ή εκτός αθλητικών χώρων».

Δυσλειτουργεί το «Επιτελικό» της Χαριλάου Τρικούπη

Την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ έχει στοχοποιήσει το Επιτελικό Κράτος του Μαξίμου, το «Επιτελικό» της Χαριλάου Τρικούπη μπάζει νερά. Αυτό φαίνεται και με την τεράστια καθυστέρηση που υπάρχει στην επιλογή προσώπων για τους μεγάλους δήμους (σε πρωτεύουσες νομών), αλλά και σε κάποιες περιφέρειες. Η αλήθεια είναι ότι χάρη στον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος θεωρείται μέγας ισορροπιστής, δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι εσωτερικές αντιμαχίες σχετικά με τα πρόσωπα που πρέπει να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ σε δήμους και περιφέρειες.

Αν σε αυτό προσθέσεις και την ιδιοτροπία Ανδρουλάκη σχετικά με τους υποψηφίους (ακόμη και έμπειρους με νίκες στο παλμαρέ τους), όπου «ο ένας του βρωμάει και ο άλλος του ξυνίζει», που λέει και ο λαός μας τότε ο καθένας μπορεί να καταλάβει για ποιον λόγο το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει πίσω στην επιλογή προσώπων, με τρανό παράδειγμα την Θεσσαλονίκη, όπου ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιο πρόσωπο θα στηριχθεί και την ίδια ώρα τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν μοιραστεί στα ψηφοδέλτια του Στέλιου Αγγελούδη (συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου), του Σπύρου Πέγκα (πρώην αντιδήμαρχος Μπουτάρη, που τον στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ) και του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα (που έχει την κυβερνητική στήριξη). Μπροστά στο αδιέξοδο τώρα λένε από την Χαριλάου Τρικούπη ότι θα δώσουν στήριξη (αν δώσουν) στον δεύτερο γύρο.

Το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ παίζεται στην Αθήνα και την Αττική. Εκεί όπου επιλέχθηκε ο Χάρης Δούκας, μία προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, με την ελπίδα ότι Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής του Πολυτεχνείου θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Το ίδιο ισχύει και για την Περιφέρεια Αττικής, όπου το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Γιάννη Σγουρό (με κρύα καρδιά είπε το ναι ο Ανδρουλάκης), ελπίζοντας ότι θα πάει στον δεύτερο γύρο απέναντι στο Νίκο Χαρδαλιά, προσπερνώντας τον Γιώργο Ιωακειμίδη, τον οποίο στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ η επιλογή του Χάρη Δούκα για τον δήμο της Αθήνας αναδεικνύει και την στροφή των Σοσιαλδημοκρατών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνίας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Επίσης δείχνει και την έμφαση που δίνει το ΠΑΣΟΚ στις περιβαλλοντικές πολιτικές και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι «γέφυρες» που φτιάχνει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τα μεγαλύτερα οικολογικά κινήματα μπορούν να αξιοποιηθούν και ευρύτερα – ωστόσο ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, δείχνει πως και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο ή τουλάχιστον γνωρίζει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει.

Για τον Κασιδιάρη

Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο να μην καταστεί εφικτή η κάθοδος του Ηλία Κασιδιάρη στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Πριν από τις 31 Αυγούστου που εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του Οκτωβρίου, η Χαριλάου Τρικούπη θα καταθέσει την πρότασή της απευθύνοντας πρόσκληση για ευρεία στήριξή της στη Βουλή, προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα του πολιτικού συστήματος προς τον καταδικασμένο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής.

Όπως αναφέρουν από το ΠΑΣΟΚ, η πρότασή τους θα κινείται στο ίδιο πλαίσιο της ρύθμισης που παρεμπόδισε την κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εθνικές εκλογές. «Εκείνη η ρύθμιση συνοπτικά προέβλεπε ότι αν ένα κόμμα έχει ηγεσία καταδικασμένη, μεταξύ άλλων, για εγκληματική οργάνωση, δεν μπορεί να κατέβει στις εκλογές. Η ίδια λογική θα διαπνέει τη ρύθμιση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές», αναφέρουν από το ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος και υπεύθυνος Θεσμών, Παναγιώτης Δουδωνής, τόνισε σε δήλωσή του ότι «το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες έρμαιο στα χέρια καταδικασμένων εγκληματιών».

Από κυβερνητικής πλευράς είχε αναφερθεί ότι δεν κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει νέα απαγορευτική ρύθμιση, καθώς από την ισχύουσα νομοθεσία δεν απαγορεύεται μεν σε καταδικασμένους για διάφορα αδικήματα να μετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά ουσιαστικά τυχόν εκλογή τους ακυρώνεται στην πράξη καθώς ουδέποτε καταλαμβάνουν αυτοδιοικητικό αξίωμα, διότι τίθενται άμεσα σε έκπτωση. Σχετικά με αυτό, πάντως, ο κ. Δουδωνής παρατηρεί ότι μπορεί το σχετικό πλαίσιο να στερήσει από τον Ηλία Κασιδιάρη τη δυνατότητα άσκησης αξιώματος, αλλά δεν συνεπάγεται το ίδιο για όλους τους υποψηφίους του συνδυασμού που θα σχηματίσει. Από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν τον κίνδυνο να διαμορφωθεί στον Δήμο Αθηναίων μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή που είδαμε στη Βουλή με την είσοδο των Σπαρτιατών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα