Μπλέξαν οι γραμμές μας… Κλάτυ

Του Νίκου Συνοδινού

Στο ετήσιο μνημόσυνο του VAR, θάψαμε στο ελληνικό πρωτάθλημα και τη γραμμή του οφσάιντ. Ήταν Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, όταν ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν στη Ριζούπολη την Ξάνθη. Το ματς που διηύθυνε ο Κομίνης σημαδεύτηκε από δύο φάσεις. Ο Παναθηναϊκός στο 29΄  άνοιξε το σκορ με τον Γκίας Ζαχίντ, όμως το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Το ριπλέι της NOVA έδειξε πως δεν υπάρχει καμία παράβαση και πως λανθασμένα ακυρώθηκε το γκολ των «πρασίνων». Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, η Ξάνθη… σόκαρε τον Παναθηναϊκό, με τον Στάρτζεον να γυρίζει στον Φοσέρ, και αυτός να πλασάρει τον Διούδη για το 0-1. Ο Κομίνης δεν πήγε στο VAR, αν και από το ριπλέι ο Στάρτζεον ήταν εκτεθειμένος.

Εκείνο το Σάββατο αποκαθηλώθηκε το VAR, καθώς η νίκη του Παναθηναϊκού μετατράπηκε σε νίκη της Ξάνθης. Το 1-0 έγινε 0-1. Η απαίτηση για ν’ αγοραστεί η γραμμή του οφσάιντ ήταν καθολική, καθώς πετάχτηκαν τόσα εκατομμύρια ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση με την απόφαση του Νίκου Παππά και αγοράστηκε λειψό σύστημα.

Στην πορεία του πρωταθλήματος, πολλές φάσεις ήταν οριακές κι έγινε μεγάλος ντόρος πως αλλοιώθηκαν αποτελέσματα. Μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στη νέα κυβέρνηση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ενέκρινε την αύξηση του προϋπολογισμού για το VAR κατά 1.209.872,30 με την προσθήκη της γραμμής οφσάιντ για 77 αγώνες της SL1, ώστε η λυπητερή για τους φορολογούμενους να φθάσει στο ποσό των 12.791.472,30 (αντί του ποσού των 10.220.859,30 ευρώ).

Εκτός από το πρωτάθλημα, η γραμμή του οφσάιντ θα είναι διαθέσιμη και στα ματς του Κυπέλλου από την προημιτελική φάση και έπειτα, ενώ επιπλέον θα χρησιμοποιηθεί και στους δύο αγώνες μπαράζ στο τέλος της σεζόν.

Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν την προσδοκία ότι επιτέλους λύνεται το πρόβλημα με τις αμφισβητήσεις των αποφάσεων που παίρνουν οι διαιτητές σε καίριες φάσεις. Γρήγορα αποδείχτηκε πως και πάλι τελούσαν σε πλάνη.

Όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή στα Γιάννινα, στην αναμέτρηση του ΠΑΣ με τον Ολυμπιακό, το αποδεικνύουν περίτρανα. Αλλά όχι μόνο αυτό. Όσα ακολούθησαν του ακυρωθέντος γκολ του Χασάν, ενίσχυσαν την αναξιοπιστία του πρωταθλήματος, καθώς πολλοί διέκριναν πρόθεση στην υπόθεση και την εξέλιξή της.

Στην κρίσιμη φάση του 91΄ κι ενώ το σκορ ήταν 1-1, ο Ολυμπιακός κατάφερε να βάλει δεύτερο γκολ, αλλά αυτό ακυρώθηκε ως οφσάιντ του Ελ Αραμπί μετά τη χρήση του VAR. Ο Φορτούνης εκτός περιοχής έκανε την πάσα προς τον Ελ Αραμπί που πλάσαρε με την μπάλα να βρίσκει στο οριζόντιο δοκάρι και να επιστρέφει προς τον Χασάν, ο οποίος από κοντά με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Δύσκολη η φάση, αλλά γι’ αυτό χρυσοπληρώθηκε το VAR και η γραμμή του οφσάιντ. Για τα δύσκολα. Για να ξεκαθαρίσει αν υπήρχε ή όχι παράβαση, ώστε ο διαιτητής να πάρει την ορθή απόφαση.

Ο Καραντώνης αρχικά έδειξε αρχικά σέντρα και περίμενε ν’ ακούσει τι θα πει και το VAR. Μετά από δύο λεπτά τελικά ο διαιτητής VAR Κωνσταντίνος Κοτσάνης υπέδειξε πως υπάρχει οφσάιντ. Το γκολ ακυρώθηκε και ακολούθησε… μύλος.

Ο Ολυμπιακός αμφισβήτησε την απόφαση. Η ΠΑΕ εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση κι έκανε επίθεση στην ΕΠΟ και τον πρόεδρο της ΚΕΔ Μαρκ Κλάτενμπεργκ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Ο λαλίστατος κ. Κλάτενμπεργκ, που μας έχει απογοητεύσει μέχρι σήμερα με τις επιλογές και τις πράξεις του, αντί να κάνει δηλώσεις και να σχολιάζει σαν τηλεπερσόνα τις “επίμαχες” φάσεις κάθε αγωνιστικής, λες και απευθύνεται σε ιθαγενείς της ζούγκλας που δεν έχουν ιδέα από ποδόσφαιρο, θα πρέπει να σοβαρευτεί και να πράξει το αυτονόητο. Αυτό για το οποίο τον προσλάβαμε και αμείβεται με ένα χρυσό συμβόλαιο.

»Αλλιώς, αν δεν μπορεί, είναι προτιμότερο να αποχωρήσει, παρά να νομιμοποιεί ή να επιχειρεί να δικαιολογήσει δημοσίως αυτά τα αίσχη. Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς, είναι ντροπή και ξεφτίλα για αυτή την ΕΠΟ και την ΚΕΔ. Ντροπή σας για την 5η συνεχόμενη χρονιά που κάνετε τα πάντα για ξεφτιλίσετε το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Πρωί-πρωί της Δευτέρας με τη… δροσούλα, ο Κλάτενμπεργκ σήκωσε το γάντι που του έριξε ο Ολυμπιακός και τον άδειασε με επίσημη θέση της ΚΕΔ που δικαίωσε τον διαιτητή για την τελική του απόφαση. Το παράδοξο είναι πως ο Άγγλος αρχιδιαιτητής, που εξελίσσεται σε Άγγλο ασθενή, έκανε αναφορά μόνο στη συγκεκριμένη φάση τη Δευτέρα και άφησε τις άλλες της 4ης αγωνιστικής για το μεσημέρι της Τρίτης. Λειτούργησε έτσι κατά τρόπο συμμετοχής σε μια βεντέτα με τον Ολυμπιακό, απαντώντας στις κατηγορίες του.

Τι ανέφερε η ΚΕΔ για το γκολ του Χασάν;

«Μετά τον έλεγχο από το VAR και χρησιμοποιώντας τη νέα τρισδιάστατη τεχνολογία (3D), χαράσσεται μια γραμμή η οποία χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς τον βραχίονα του αμυντικού προς το επίπεδο του αγωνιστικού χώρου και στη συνέχεια κατά μήκος του αγωνιστικού χώρου προκειμένου να καθοριστεί κατά πόσον ο ποδοσφαιριστής βρίσκεται σε θέση οφσάιντ.

»Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που παρέχεται από τη Media Pro, διαπιστώσαμε ότι το κεφάλι και ο ώμος του επιθετικού βρίσκονται σε θέση οφσάιντ και, ως εκ τούτου, η απόφαση να ακυρωθεί το γκολ είναι σωστή σύμφωνα με τους Κανόνες του Παιχνιδιού».

 

Μπλέξαν οι γραμμές μας…

Στην τηλεκριτική του για τα ματς της 4ης Αγωνιστικής της Super League1, ο Κλάτενμπεργκ δεν σχολίασε το οφσάιντ στο ματς ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 1-1. Το ξεπέρασε με τη θέση που πήρε την επομένη του αγώνα και ας είχαν… προκύψει νέα στοιχεία.

Ο αρχιδιαιτητής δεν εξήγησε πώς μπαίνουν οι γραμμές του VAR και δεν ανέλυσε τη φάση, ώστε να γίνει κατανοητό με ποια κριτήρια αποφάσισαν οι Κοτσάνης, Απτόσογλου και αν μπήκαν σωστά οι γραμμές.

Μάλιστα, με τα δεδομένα που υπήρχαν οι περισσότεροι από τους κριτικούς διαιτησίες που σχολίασαν τις φάσεις, αποφάνθηκαν πως δεν υπήρχε οφσάιντ του Ελ Αραμπί και πως το γκολ έπρεπε να μετρήσει. Και όλοι στάθηκαν στις γραμμές. Του πώς τελικά μπαίνουν και αν μετακινούνται κατά το… δοκούν.

Ο πρώην διεθνής διαιτητής και τηλεκριτικός διαιτησίας και τηλεκριτικός διαιτησίας Ηρακλής Τσίκινης ήταν απόλυτος:

«Έγινε ένα έγκλημα στα Γιάννινα. Γίνεται πράξη η παραποίηση του συστήματος VAR. Παραποιείται και απαξιώνεται ένα πολύ σημαντικό εργαλείο όμως. Ο Ελ Αραμπί με τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΣ Γιάννινα στη συγκεκριμένη φάση δεν είναι καν στην ίδια ευθεία. Εδώ δεν υπάρχει ούτε αμφισβήτηση. Το γκολ ήταν καθαρό και έπρεπε να μετρήσει».

Ανάλογη ήταν και η άποψη του Κώστα Ακρίδα. Ο παλαίμαχος διαιτητής επεσήμανε: «Στο 94΄ ο Ολυμπιακός πέτυχε τέρμα με τον Χασάν. Μετά από πολλή ώρα εξέτασης στο VAR, κι ενώ ο διαιτητής κατακύρωσε το γκολ  και ο β΄ βοηθός δεν υπέδειξε οφσάιντ, το γκολ τελικά δεν μέτρησε. Όμως, οφσάιντ δεν υπάρχει διότι, ακόμα και το χέρι να είναι εκτός γραμμής ο ώμος του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού καλυπτόταν από τον Παντελάκη του ΠΑΣ Γιάννινα. Το γκολ έπρεπε να μετρήσει κανονικά. Προσωπικά εμμένω στην άποψη ότι το γκολ είναι κανονικό, η εικόνα που χρησιμοποίησε η ΚΕΔ στον σχολιασμό της φάσης δεν με έπεισε για την ορθότητα της απόφασης να μην κατακυρωθεί το γκολ. Η γραμμή η οποία χρησιμοποιήθηκε δεν είναι παράλληλη με τη γραμμή τέρματος, είναι λοξή».

Το ερώτημα πλέον που απασχολεί την κοινή γνώμη, είναι πώς μπαίνουν οι γραμμές. Πώς γίνεται να είναι… λοξές; Ποιοι παρεμβαίνουν και πότε; Σε αυτά ήθελαν οι φίλαθλοι τον Κλάτενμπεργκ να δώσει απαντήσεις, αλλά το απέφυγε με αποτέλεσμα η θολούρα που έπεσε πάνω στο ποδόσφαιρό μας να καλύψει και τις γραμμές του χρυσοπληρωμένου οφσάιντ.

Αυτό επεσήμανε και ο Παναγιώτης Βαρούχας, αναφερόμενος στη φάση του γκολ του Ολυμπιακού στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Με γυμνό μάτι δεν φαίνεται οφ-σάιντ, αλλά η τεχνολογία άλλα δείχνει. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται η γραμμή του οφσάιντ στο VAR». 

 

Ο Τσέφεριν αδειάζει Κλάτενμπεργκ

Οι οριακές περιπτώσεις δεν υπάρχουν βέβαια μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Προκειμένου να μην αντιμετωπίζονται τέτοια προβλήματα, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, δήλωσε από τον περασμένο Μάρτιο πως στις διοργανώσεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας θα υπάρχουν πιο πλατιές γραμμές για το οφσάιντ, ώστε οι ομάδες «να μην καταστρέφονται σε ματς για ελάχιστα εκατοστά». 

Η οδηγία του ισχυρού άνδρα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας ήταν ξεκάθαρη κι έγινε σε χρόνο και τόπο που δεν χρήζει σκοπιμοτήτων κι επηρεασμών.

«Δεν γίνεται σωστή εφαρμογή του κανονισμού. Δεν θα έπρεπε να λειτουργεί έτσι. Μιλάμε για λάθη που είναι προφανή και ξεκάθαρα. Δεν είναι οφσάιντ το… ένα εκατοστό. Είναι απαραίτητες οι πιο πλατιές γραμμές για τα οφσάιντ. Δεν γίνεται να καταστρέφεται μια ομάδα με μια τόσο λανθασμένη απόφαση. Και ο κανονισμός για το χέρι δεν εφαρμόζεται σωστά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε. Θα το συζητήσουμε με τους υπεύθυνους διαιτησίας», είπε χαρακτηριστικά ο Τσέφεριν.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα