Ψάχνει υπουργούς – καμικάζι ο Κυριάκος

Οι δριμείες παρατηρήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο άνοιξαν τον δρόμο για αναγκαίες αλλαγές

Ο τρόπος που απευθύνθηκε στους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο και οι δριμείς παρατηρήσεις σε αρκετούς υπουργούς, όπως ήταν λογικό άνοιξε νέες συζητήσεις για ανασχηματισμό. Πιο σωστά, για κανονικό ανασχηματισμό.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κι αυτό διότι οι αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι ήταν ανεπαίσθητες, καθώς, όπως ισχυρίζονται συνεργάτες του πρωθυπουργού, «οι συνθήκες λόγω πανδημίας δεν επέτρεπαν πολλές αλλαγές».

Τώρα που έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, παρουσιάζεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μπει στο 2021 με ένα νέο σχήμα, πιο φρέσκο και με υπουργούς-καμικάζι που δεν θα κωλώσουν στο πολιτικό κόστος. Κι αυτό επειδή στο laptop του Άκη Σκέρτσου υπάρχει ο έλεγχος προόδου για όλους τους υπουργούς. Κι εκτός από τις επιτυχίες, περιλαμβάνει και τις αστοχίες, αλλά και τις κουτσουκέλες.

Παλιά πριν από τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου οι υπάλληλοι μετέφεραν φακέλλους για τους υπουργούς. Τώρα όλα βρίσκονται στον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο.

Έτσι, στο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν τα φαινόμενα με τους πολλούς τσακωμούς που υπάρχουν μεταξύ υπουργών. Τσακωμοί που επηρεάζουν και το κυβερνητικό έργο, καθώς στις δύσκολες συνθήκες που αναμένεται ότι θα επικρατήσουν στην οικονομία λόγω της πανδημίας, απαιτούνται κοινές δράσεις από δύο ή και τρία υπουργεία. Για παράδειγμα, Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης έχουν διακόψει τις… διπλωματικές τους σχέσεις. Ειδικά μετά την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών στην επιλογή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για δεύτερη δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στις Θερμοπύλες, δηλαδή στην εκλογική του περιφέρεια. Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε δημοσίως τις αντιρρήσεις του, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η κόντρα τους, όπως λένε, χρονολογείται από την εποχή που ο Νότης Μηταράκης ήταν υφυπουργός Εργασίας.

Λεωφορεία, μετρό και μάσκες

Σε άλλη μία σκληρή αντιπαράθεση φέρεται εμπλεκόμενος ο Χρήστος Σταϊκούρας. Αυτήν τη φορά, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον Κώστα Καραμανλή. Ο γόνος της ιστορικής οικογένειας ρίχνει το βάρος για τους συνωστισμούς στα μέσα μαζικής μεταφοράς στον υπουργό Οικονομικών, διότι όπως ισχυρίζεται δεν δίνει τα χρήματα που απαιτούνται. Βέβαια, το ότι στο υπουργείο Υποδομών αντιμετώπισαν το φετινό καλοκαίρι λες και ήταν ένα οποιοδήποτε καλοκαίρι, με το να δίνονται αβέρτα οι άδειες στους οδηγούς (όπως τα προηγούμενα χρόνια) και να αραιώνουν τα δρομολόγια, δεν φέρει ευθύνη ο υπουργός Οικονομικών, ούτε χρειάζονταν χρήματα. Ακόμη και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι εξαγριωμένοι με τον Κώστα Καραμανλή και κάποιοι κάνουν λόγο ότι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αυτοί που παίρνουν αποφάσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις δημόσιες συγκοινωνίες κι όπως τονίζουν χαρακτηριστικά «κάποιοι αποφασίζουν και δεν έχουν πατήσει το πόδι τους ούτε σε βαγόνι του μετρό, είτε σε λεωφορείο».  Αυτό το επιβεβαιώνει επί της ουσίας και ο κ. Σταϊκούρας, λέγοντας ότι «ο υπουργός Μεταφορών δεν είχε κανένα σχέδιο και δεν παρουσίασε αίτημα εγκαίρως για να βρεθούν τα χρήματα από τον προϋπολογισμό».

Λίγο-πολύ είναι γνωστός τοις πάσι ο τσακωμός του Τάκη Θεοδωρικάκου και της Νίκης Κεραμέως. Με την υπουργό Παιδείας υπάρχουν παράπονα και για τη συνεργασία της με την Επιτροπή των Επιστημόνων και με την ελλιπή προετοιμασία στο άνοιγμα των σχολείων. Απλά, λόγω του καβγά με την αστοχία με τις μάσκες με τον Θεοδωρικάκο, το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο για την υπουργό Παιδείας. Για τον Θεοδωρικάκο το κλίμα άλλαξε λόγω του non paper του υπουργού Εσωτερικών, όπου «στόλιζε» την υπουργό Παιδείας.

Οι υπόλοιποι

Από εκεί και πέρα υπάρχουν υπουργοί όπου τους «κλάδεψαν» τις αρμοδιότητες, όπως του Άδωνι Γεωργιάδη, ταυτόχρονα με την αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση από υφυπουργού σε αναπληρωτή. Κάποιοι λένε ότι οι ευχαριστίες του πρωθυπουργού μόνο στα πρόσωπα των Πατέλη, Πιερρακάκη και Παπαθανάση αναφορικά με την ολοκλήρωση της επένδυσης του ενός δισ. ευρώ της Microsoft, κρύβει πολλά. Ή του Βασίλη Κικίλια, που του πήραν τις αρμοδιότητες για τις ΜΕΘ και τις μετέφεραν στον υφυπουργό Κοντοζαμάνη. Αποψιλωμένες αρμοδιότητες έχει και ο Γιάννης Βρούτσης. Μάλιστα, του διαμηνύθηκε από το Μαξίμου να μην ασχοληθεί με το Ασφαλιστικό, αλλά θα αφήσει τα πάντα στον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου. Του απαγόρευσαν –με τη μορφή σύστασης– ακόμη και να αναφερθεί καν στο νέο ασφαλιστικό, στις πάμπολλες τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Το Μαξίμου επίσης είναι ενοχλημένο με την τακτική της φυγομαχίας και της πολιτικής επιβίωσης που ακολουθούν αρκετοί υπουργοί, που αποφεύγουν τις κακοτοπιές και το μυαλό τους είναι μόνο στην πολιτική τους επιβίωση. Μάλιστα, στο Μαξίμου κάνουν λόγο ότι «από τη μία έχουμε φυγομάχους και από την άλλη έχουμε υπουργούς που φτιάχνουν καπετανάτα».

Κάποιοι υπουργοί αυτό το τραπέζι συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου θα το βλέπουν μόνο από τις φωτογραφίες

Ο ανασχηματισμός

Πλέον αυτό που συζητείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι πως έφθασε η ώρα για δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού πράγματι υπάρχει. Η επιλογή άλλωστε του Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές Αυγούστου να προχωρήσει σε πολύ μικρές κινήσεις διορθωτικού χαρακτήρα στην κυβέρνηση του αφήνει εν ισχύι το ενδεχόμενο αλλαγών.

Μην ξεχνάμε ότι το κυβερνητικό σχήμα κλείνει ήδη δεκατέσσερις μήνες ζωής, ένα ικανό διάστημα στο οποίο ο πρωθυπουργός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι έχουν τις δυνατότητες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι το πιο επικίνδυνο διάστημα για αλλαγές είναι λίγο πριν από τις γιορτές, όταν η Ελλάδα θα έχει καταθέσει το σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα έχει ήδη λάβει την έγκριση από την Κομισιόν.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα