Mytilineos: Συνθήκες για να είναι βιώσιμες οι επενδύσεις – Τι ζητά από την Κομισιόν για να επενδύσει στο γάλλιο

Στήριξη στην επένδυση ύψους 150-200 εκ. ευρώ που απαιτείται για να αναπτύξει η Mytilineos μονάδα εξαγωγής γαλλίου από το βωξίτη, αλλά και δεκαετές συμβόλαιο αγοράς των ποσοτήτων γαλλίου που θα παράγονται σε καθορισμένη τιμή που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής, έχει ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες η Mytilineos από την Κομισιόν

Στήριξη στην επένδυση ύψους 150-200 εκ. ευρώ που απαιτείται για να αναπτύξει η Mytilineos μονάδα εξαγωγής γαλλίου από το βωξίτη, αλλά και δεκαετές συμβόλαιο αγοράς των ποσοτήτων γαλλίου που θα παράγονται σε καθορισμένη τιμή που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής, έχει ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες η Mytilineos από την Κομισιόν, προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημά της να εμπλακεί στην παραγωγή γαλλίου στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, άλλες πληροφορίες αναφέρουν, ότι εξετάζεται από το υπουργείο Eνέργειας και πλαίσιο στήριξης της παραγωγής βωξίτη, καθώς ανήκει στα κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες και μπορεί επίσης να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πλαίσιο ενίσχυσης ως απαραίτητη πρώτη ύλη για το αλουμίνιο και την ενεργειακή μετάβαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες καθορίζει 34 πρώτες ύλες, εκ των οποίων οι 17 είναι κρίσιμες και στρατηγικές και μεταξύ αυτών, είναι και ο βωξίτης, και το αλουμίνιο και το γάλλιο.

Όσον αφορά στο γάλλιο ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι αν και ο νόμος CRM για τη στήριξη των ευρωπαϊκών εταιρειών που παράγουν κρίσιμες πρώτες ύλες είναι έτοιμος να τεθεί σε ισχύ,   και η στήριξη των επενδυτικών σχεδίων για την ανάπτυξη εντός Ευρώπη των κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών θεωρείται δεδομένη, οι τελικές ευρωπαϊκές αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη Κομισιόν, και ακολούθως θα ανακοινωθούν τα σχέδια για την επένδυση  της Mytilineos στο γάλλιο.

Υπενθυμίζεται  ότι τον Ιούλιο του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  απευθύνθηκε στη  Mytilineos, την ελληνική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας, και της ζήτησε να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής γαλλίου ως υποπροϊόντος στο εργοστάσιό της που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα στον Άγιο Νικόλαο στη Βοιωτία. Σημειώνεται ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδας είναι το μόνο εργοστάσιο στην Ευρώπη που δουλεύει σήμερα με 100% παραγωγή και μπορεί με τις απαραίτητες επενδύσεις να παράγει μεγάλες ποσότητες.

Η Mytilineos,  δήλωσε ότι έχει ένα πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει τον πιο οικονομικό τρόπο εξαγωγής γαλλίου που θα μπορούσε να αναπτύξει σε διάστημα 18 μηνών. Αυτό θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους μετάλλου ετησίως, ποσότητα περίπου ίση με την τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε. Ωστόσο, για να προχωρήσει σε μια επένδυση σε κλίμακα η εταιρεία ζήτηση από την Επιτροπή κάποιες εξασφαλίσεις, καθώς με δεδομένο το αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον, δε θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση.

Η ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων Eurometaux έχει τονίσει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία πρέπει να υποστηριχθεί από χρηματοδότηση και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους για τη βιομηχανία. Η Eurometaux είπε ότι το ζήτημα ήταν ευρύτερο από την απλή προμήθεια γαλλίου και γερμανίου και η Ε.Ε. έπρεπε να δημιουργήσει συνθήκες για να είναι βιώσιμες οι μελλοντικές επιχειρήσεις.

«Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο, τον περασμένο μήνα ο γραφίτης και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα. Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να περάσουμε από την αντιδραστική σε προληπτική λειτουργία, προετοιμαζόμενοι για μελλοντικούς κραδασμούς», είχε τονίσει.

Η Ε.Ε. κινητοποιήθηκε μετά την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές που επέβαλε η Κίνα, η οποία επεξεργάζεται το 80% του παγκόσμιου γαλλίου και το 60% του γερμανίου. Η Ε.Ε. προμηθεύεται το 70% του γαλλίου της και το 45% του γερμανίου της από την Κίνα, ενώ υπάρχουν λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών, φωτοβολταϊκών και οπτικών ινών.

Στην εκδήλωση για τις κρίσιμες πρώτες ύλες που πραγματοποίησε στις 26 Μαρτίου/2024, η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ  τονίστηκε η ανάγκη απεξάρτησης και απομάκρυνσης του κινδύνου των αλυσίδων εφοδιασμού από χώρες από τις οποίες η ΕΕ εξαρτάται υπερβολικά.

Η βιομηχανία τόνισε ότι είναι επείγουσα η ανάγκη πρόσθετης δημόσιας χρηματοδότησης και πιο βελτιωμένης αδειοδότησης όχι μόνο για όλα τα ορυκτά και για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Τονίστηκε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προηγούνται της ΕΕ όσον αφορά τις στρατηγικές τους και τον σχεδιασμό τους σχετικά με την εξασφάλιση των κρίσιμων πρώτων υλών και ότι είναι ανάγκη η Ευρώπη να προβεί σε συγκεκριμένες και αποφασιστικές παρεμβάσεις, κάτι που αναμένεται πλέον από τη νέα Κομισιόν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα