Να εφαρμοστεί πιστά η Συμφωνία των Πρεσπών ζήτησε ο Βαρβιτσιώτης από τον Ζάεφ

Τι ειπώθηκε στο τετ-α-τετ του αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας - Ανοικτή πρόσκληση επίσκεψης του Μητσοτάκη στα Σκόπια

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεπούς εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε στον κ. Βαρβιτσιώτη ότι η επίσκεψή του στα Σκόπια πραγματοποιείται σε περίοδο εντατικής διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, η οποία μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών διευρύνεται και αυξάνεται σε καθημερινή βάση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναγνωρίστηκε ότι τα ενεργειακά έργα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά ως στρατηγική προτεραιότητα των δύο χωρών, όπως προκύπτει από τα ήδη επιβεβαιωμένα προγράμματα συνεργασίας και τις κοινές επενδύσεις που είναι υψηλής περιφερειακής σημασίας και προοπτικών.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι δύο πλευρές έδωσαν έμφαση στην ικανοποίηση των Ελλήνων επενδυτών, όσον αφορά στη συνεργασία με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία, όπως ειπώθηκε, αποτελεί επιπλέον κίνητρο και αποστέλλει ισχυρό μήνυμα ότι για την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας υπάρχει φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι αποτελεί κοινό συμφέρον και στρατηγικό στόχο και των δύο χωρών να ξεκινήσει η Βόρεια Μακεδονία τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή υποστήριξη προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε επίσης ότι η πρόοδος, όσον αφορά στη διαδικασία ενσωμάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, θα πρέπει πρωτίστως να εξαρτάται από τις εγχώριες μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην υιοθέτηση των ευρωπαϊκών προτύπων και όχι από τα διμερή ζητήματα και ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με εκείνη της ΕΕ.

Ανοικτή πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό 

Στη συνάντηση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε ότι η πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία παραμένει ανοιχτή και ότι κάθε επίσκεψη, όπως αυτή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας συνιστά συνεισφορά στην εμπέδωση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συναντήθηκε στα Σκόπια με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι, ενώ είχε συνάντηση και με εκπροσώπους μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα