Να μπει τέλος στη λιτότητα θέλει ο Στουρνάρας

 

Στο ίδιο μήκος με τις προ ημερών δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στους New York Times κυμάνθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τόνισε πως η λιτότητα έχει φτάσει στα όρια της (κάτι που είχε επισημάνει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης) ενώ έστειλε μηνύματα με πολλούς ιδίως σε ότι αφορά το κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπου έως πρόσφατα έλεγε ότι δεν τίθεται θέμα.

Θυμίζουμε ότι λίγες μέρες πριν, ο Γιάννης Στουρνάρας έλεγε στο Bloomberg, ότι η Ελλάδα δεν αναμένει αναδιάρθρωση. Τώρα ο υπουργός Οικονομικών κάνει μια θεματική στροφή και αναφέρει ότι η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους μπορεί να ξεκινήσει τον Νοέμβριο, εφόσον τα προσωρινά στοιχεία δείξουν ότι μπορούμε να φέρουμε πρωτογενές πλεόνασμα.

«Το Δημόσιο έχει περιθώρια μείωσης δαπανών»

«Είμαι αισιόδοξος, βέβαιος δεν μπορώ να είμαι για τίποτα. Νομίζω ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της, με την έννοια των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων. Αλλά το Δημόσιο έχει περιθώρια μείωσης δαπανών σε ορισμένους τομείς» τόνισε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών. «Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, για παράδειγμα, έχει περιθώρια» τονίζει και συμπληρώνει: «Το όποιο δημοσιονομικό κενό υπάρξει, σύμφωνα με την ΕΕ 4 δισ. ευρώ το 2015-16 -πολύ χαμηλότερο κατά τις δικές μας εκτιμήσεις- μπορεί να διορθωθεί»

«Θα φανεί τον Νοέμβριο»

Ως πρώτο μέτρο της ελάφρυνσης βλέπει τη μεταφορά μέρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον μηχανισμό ESM. «Νομίζω ότι προς τον Νοέμβριο θα φανεί αν μπορεί να αρχίσει η συζήτηση με τις ενδείξεις που θα έχουμε τον Οκτώβριο, αλλά επειδή μιλάμε για γενική κυβέρνηση, δεν αρκούν μόνο τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Πρέπει να έχουμε και τα στοιχεία των φορέων της γενικής κυβέρνησης, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα Ταμεία Υγείας. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι κάτι εύκολο να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Για παράδειγμα φέτος είδατε ότι είχαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά εκτροχιασμό δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Τώρα βέβαια έχουμε μάθει. Και τρέχουμε να προλάβουμε μην έχουμε νέο εκτροχιασμό. Αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα»

«Για να επιστρέψει η ρευστότητα θα πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις»

Κληθείς να σχολιάσει την έλλειψη ρευστότητας ο κ. Στουρνάρας δηλώνει: «Για να επιστρέψει η ρευστότητα θα πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις. Είχαν αρχίσει να επιστρέφουν, με την κυπριακή κρίση σταμάτησαν, τώρα πάλι πηγαίνουμε καλά. Όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και ο κόσμος πάει τα λεφτά στις τράπεζες – σήμερα στα στρώματα υπολογίζουμε ότι είναι γύρω στα 20 δισ. ευρώ – η κατάσταση θα βελτιωθεί. Πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες. Τα περί κουρέματος καταθέσεων είναι ανάξια οποιασδήποτε διαψεύσεως».

Τι είπε για πλειστηριασμούς κατοικιών

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να καθησυχάσει εκείνους που αγωνιούν για το μέλλον της πρώτης τους κατοικίας μετά την άρση της αναστολής πλειστηριασμών. «Δεν πρέπει να ανησυχούν όσοι βρίσκονται σε δυσπραγία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, όμως, επιβεβαιώνει ότι βαίνουμε προς την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών αφού όπως δηλώνει, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει η στεγαστική πίστη. «Κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ να τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο» αναφέρει ο κ Στουρνάρας, διαβεβαιώνοντας την ίδια ώρα πως «δεν θα θιγεί ο άνθρωπος, ο οποίος λόγω της συγκυρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το πρώτο του σπίτι».

Τι απάντησε για την ανεργία

Στην ερώτηση πώς θα απορροφηθεί η ανεργία ο υπ. Οικονομικών απαντά: «Πιστεύω από δω και στο εξής θα βλέπουμε μια σταδιακή βελτίωση της κατάστασης. Για την ώρα βλέπουμε μια ύφεση της ύφεσης. Εάν τα επόμενα δύο τρίμηνα δούμε να μετριάζεται η ύφεση, που είναι μεγάλη, γύρω στο -4,2%, με ένα θετικό στοιχείο από τον τουρισμό, θα έχουμε έκπληξη στη συνέχεια».

Ο κ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει ότι τα χειρότερα βρίσκονται πλέον στο παρελθόν και κάνει σαφές ότι η Ελλάδα έχει να εκταμιεύει χρήματα έως τον ερχόμενο Ιούλιο.

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι εκλογές θα δυσχέραιναν την κατάσταση, γιατί «σημαίνουν καθυστέρηση» και εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει, γιατί -όπως λέει- τα δυσκολότερα έχουν περάσει.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα