Ναυάγιο Πύλος – Επίτροπος Ε.Ε: Εμπιστευόμαστε τις έρευνες των ελληνικών Αρχών

Εντοπίσαμε το σκάφος στα ανοιχτά της Πύλου και συμμετείχαμε σε άλλη επιχείρηση νοτίως της Κρήτης, λέει η Frontex

Τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες καταγωγής και διέλευσης μεταναστών και προσφύγων, τη δημιουργία νόμιμων μεταναστευτικών οδών και την καθιέρωση της συμφωνίας για ένα νέο σύστημα μετανάστευσης και ασύλου που προβλέπει αυστηρό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ένα ισχυρό σύστημα αλληλεγγύης, έθεσε ως βάση για την καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών στην ΕΕ η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, ‘Ιλβα Γιόχανσον.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφορικά με το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, η Επίτροπος Γιόχανσον υπογράμμισε ότι οι έρευνες τόσο για τους διακινητές, όσο και για πιθανές ευθύνες του Λιμενικού βρίσκονται σε εξέλιξη από Έλληνες εισαγγελείς και παρόλο που υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, η Κομισιόν δεν μπορεί να μοιραστεί διαθέσιμα στοιχεία, καθώς δεν τα διαθέτει. “ Είχα προσωπική επαφή με την υπηρεσιακή κυβέρνηση και την Ελληνική Ακτοφυλακή την επομένη της τραγωδίας, και φυσικά, ζητώντας να γίνουν έγκαιρες και διαφανείς έρευνες. Μίλησα επίσης με τους νέους τους υπουργούς Ναυτιλίας και Μετανάστευσης και οι υπηρεσίες μου ήρθαν σε επαφή με τον αρμόδιο εισαγγελέα”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος Γιόχανσον.

Σύμφωνα με την ίδια, η ΕΕ συνάπτει επιχειρησιακές συνεργασίες με πολλές χώρες, για παράδειγμα, την Τυνησία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο, αλλά σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία με γειτονικές χώρες της ΕΕ δεν είναι πάντα εύκολη, όπως για παράδειγμα με τη Λιβύη. “Γι’ αυτό δεν αρκεί η συνεργασία με αυτές τις χώρες. Πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης. Και έχω δημιουργήσει πολύ καλές σχέσεις τόσο με το Πακιστάν όσο και με το Μπαγκλαντές. Καθώς πολλοί Πακιστανοί χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή. Και γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει μια εκστρατεία ενημέρωσης στο Πακιστάν για τους τρόπους πρόσβασης σε νόμιμες οδούς, επειδή πολλοί από αυτούς αναζητούν πραγματικά ευκαιρίες εργασίας και χρειαζόμαστε μετανάστευση εργατικού δυναμικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Frontex: Εντοπίσαμε το σκάφος στα ανοιχτά της Πύλου και συμμετείχαμε σε άλλη επιχείρηση νοτίως της Κρήτης

Παρών στην Επιτροπή LIBE ήταν και ο Χανς Λέιτενς, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex). Σύμφωνα με τον κ. Λέιτενς, αεροσκάφος της Frontex εντόπισε το πλοίο και προσφέρθηκε να αναπτύξει drone, αλλά τελικά χρησιμοποιήθηκε σε άλλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, νότια της Κρήτης. Ο κ. Λέιτενς υπογράμμισε ότι οι ελληνικές αρχές δεν έδιωξαν την Frontex από τα ανοιχτά της Πύλου, αλλά τα εναέρια μέσα χρησιμοποιήθηκαν σε άλλο γεγονός, βοηθώντας την ελληνική ακτοφυλακή να σώσει 50 ζωές και έπειτα επέστρεψε στην περιοχή ανοιχτά της Πύλου, όπου βρίσκονταν ήδη σκάφη και εναέρια μέσα . Αναφορικά με το το ενδεχόμενο η Frontex να αναστείλει τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα, όπως πρότεινε ο αξιωματούχος θεμελιωδών δικαιωμάτων του οργανισμού, ο κ. Λέιτενς υπογράμμισε ότι η Frontex έχει τα μάτια και τα αυτιά στην περιοχή και επομένως, “οποιαδήποτε απόφαση θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ικανότητά μας να σώσουμε ζωές. Οπότε αυτή είναι, νομίζω, μια ισορροπία που πρέπει πραγματικά να ληφθεί υπόψη”, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Ο’ Φλάχερτι, διευθυντής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής LIBE κάλεσε την Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους φορείς της ΕΕ να δράσουν τώρα για να αποτρέψουν μελλοντικές τραγωδίες όπως το ναυάγιο στα ανοιχτά της Ελλάδας, αναφερόμενος στην έκθεση που δημοσίευσε ο Οργανισμός, που περιλαμβάνει έξι βασικούς πυλώνες για την αποτροπή παρόμοιων, τραγικών, περιστατικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα