Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Όλοι οι καλοί (αγοραστές) χωράνε…

Tην εκκίνηση του διεθνούς διαγωνισμού ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

Το «φιλέτο» βγήκε στην βιτρίνα και τώρα καλούνται οι μνηστήρες να πλειοδοτήσουν για την απόκτησή του. Ο λόγος για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το μεγαλύτερο ναυπηγείο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου που σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών μπαίνει στις ράγες της ιδιωτικοποίησης με την εκκίνηση του διεθνούς διαγωνισμού.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σταθερά προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της έργο, εξυγιαίνει και επαναδραστηριοποιεί σημαντικές επιχειρήσεις με χρόνια προβλήματα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» υπογραμμίσουν μεταξύ άλλων οι επιτελείς της οδού Νίκης, αναφερόμενοι στο δεύτερο περιουσιακό στοιχείο υπό ειδική διαχείριση μετά την ΕΛΒΟ, αρμοδιότητας του ΥΠ.ΟΙΚ., και το οποίο βαίνει προς αξιοποίηση.

Οι γνωρίζοντες τα της αποκρατικοποίησης χαρακτηρίζουν ως σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας το γεγονός ότι η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δρομολογείται με τα στοιχεία ενεργητικού της ΕΝΑΕ ελεύθερα βαρών, όπερ μεθερμηνευόμενο χωρίς υποχρεώσεις π.χ. αδειών λειτουργίας, αυθαίρετων εγκαταστάσεων κλπ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι υπό αυτές της συνθήκες το προς πώληση «ασημικό» ανεβάζει την αξία του στην αγορά, άρα δικαιολογείται η προσδοκία για προσέλκυση υψηλότερου τιμήματος.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα του capital.gr τα στοιχεία ενεργητικού της ΕΝΑΕ είναι όλα ιδιόκτητα και όχι παραχωρημένα (σ.σ. μοναδική παραχώρηση αποτελεί η χρήση αιγιαλού για όλες τις μονάδες βιομηχανικές και ναυπηγικές), ενώ αλλά πειρουσιακά στοιχεία της επιχείρησης όπως οικόπεδα και δεξαμενές που αποτελούσαν το εμπορικό τμήμα των ναυπηγείων έχουν πουληθεί.

Θυμίζεται ότι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχει ναυπηγηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων του στόλου (φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι κ.λπ.), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις και το εργατικό δυναμικό του ναυπηγείου, εκτέλεσε σειρά κρίσιμων εργασιών συντήρησης σε πλήθος μονάδων πρώτης γραμμής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα