Ναυτική παρέλαση στη Νέα Υόρκη για τα 200 χρόνια απ’ την ελληνική επανάσταση

Η πανδημία του κορωνοΐου δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η παρέλαση της 25ης Μαρτίου, και, έτσι, χθες το απόγευμα εκατοντάδες ομογενείς και φιλέλληνες επιβιβάστηκαν σε σκάφη και πήραν μέρος στην θαλάσσια παρέλαση «Sail to Freedom», που είχε ως στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας στην επιτυχή έκβαση του Αγώνα καθώς και η συνεισφορά των Αμερικανών φιλελλήνων στην Επανάσταση του 1821.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Κάρολιν Μαλόνι, μέλος της Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται τόσο από την ίδια, όσο και από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Γκρέγκορι Μικς, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στα νερά του ποταμού Χάντσον και του Ιστ Ρίβερ, μπροστά από το Άγαλμα της Ελευθερίας και το νησί Έλις, Έλληνες ομογενείς πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς απότισαν φόρο τιμής στην Επέτειο των 200 χρόνων. Με μπλούζες με τη γαλανόλευκη σημαία, παραδοσιακές ενδυμασίες, ακόμα και με μπλουζάκια από το «Euro», η νέα γενιά έδωσε δυναμικό «παρών» στον, γεμάτο συμβολισμούς, θαλάσσιο πλου. Το «Sail to Freedom» συνδιοργανώθηκε από ομογενειακούς φορείς και διακεκριμένους ομογενείς.

«Η πανδημία covid19 δεν μας επέτρεψε να γιορτάσουμε όμως θα θέλαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Για εμάς όμως αποτελούσε χρέος να τιμήσουμε τη θυσία των προγόνων μας αλλά και τη βοήθεια που πρόσφεραν οι Αμερικανοί φιλέλληνες. Έτσι, σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε μια διαφορετική παρέλαση, έναν θαλάσσιο πλου με όλα τα μέτρα ασφάλειας. Η συγκίνηση που νιώσαμε όταν είδαμε να υλοποιείται αυτός ο στόχος δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Έλληνες ομογενείς από διαφορετικές γενιές, και σύγχρονοι Αμερικανοί φιλέλληνες, ενωμένοι τιμήσαμε την τόσο σημαντική για τη χώρα μας επέτειο», δήλωσε η Ελληνοαμερικανίδα Ευαγγελίνα Πλακάς, ιδιοκτήτρια της Global Alive LLC, η οποία υπήρξε πρωτεργάτρια της διοργάνωσης.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν Αμερικανοί πολιτικοί, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις πολυετείς σχέσεις των δύο χωρών και στις αρχαιοελληνικές ιδέες που αποτέλεσαν θεμέλιο λίθο για την Αμερικανική Ανεξαρτησία. «Όποιος αγαπάει την Ελευθερία, αγαπάει και την Ελλάδα. Οι ιδέες που διδαχτήκαμε από την Ελλάδα ενέπνευσαν και την Αμερικανική Ανεξαρτησία. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που ανήκουν στην Ελλάδα είναι στην Αγγλία και εγώ με τον Γκρέγκορι κάνουμε προσπάθειες να επιστραφούν στον τόπο τους», υπογράμμισε το μέλος της Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κάρολιν Μαλόνι, και ο συνάδελφός της Γκρέγκορι Μικς, πρόσθεσε: «Μαζί με την κ. Μαλόνι εργαζόμαστε στο Κονγκρέσο για μία ισχυρή συμμαχία ΗΠΑ – Ελλάδας, τόσο για σήμερα όσο και για το μέλλον».

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η ομογενής ομοσπονδιακή βουλευτής της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη: «Στόχος μου είναι να θέτω σε προτεραιότητα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική την επανένωση της Κύπρου όπως και τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ζήτω η Ελλάς», υπογράμμισε η κ. Μαλλιωτάκη.

Τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωση «Sail to Freedom» ήταν ο Ελληνοαμερικανός Λου Κάτσος, πρόεδρος της East Mediterranean Business Culture Alliance, και ο επιφανής Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης. Ο κ. Κάτσος αναφέρθηκε στον ρόλο της ελληνικής διασποράς από τα ομηρικά χρόνια και υπογράμμισε τον ρόλο που διαδραμάτισε στην Ελληνική Επανάσταση.

Μέσα από την εκδήλωση «Sail to Freedom», η ελληνική ομογένεια θέλησε να δείξει ότι, παρά την πανδημία, ως απόγονοι του πολυμήχανου Οδυσσέα, βρήκαν τον τρόπο να ξεπεράσουν τις απαγορεύσεις που θέτει ο νέος κορωνοϊός και να γιορτάσουν της Εθνική Επέτειο. «Μπορεί εφέτος να μην είχαμε την γνωστή παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο, αλλά πετύχαμε κάτι καλύτερο: καταφέραμε η ημέρα εορτασμού της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας να συμπίπτει με το γεγονός ότι κερδίσαμε τον νέο κορωνοϊό», υπογράμμισε ο κ. Τζον Κατσιματίδης.

Κατά τη διάρκεια της πλεύσης στα νερά του ποταμού Χάντσον και του Ιστ Ρίβερ, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κοίταζαν τη νήσο Έλις και αφηγούνταν στη νέα γενιά ιστορίες από τους Έλληνες που έφτασαν με πλοία, όπως το «Μωραΐτης», το «Πατρίς», το «Ελλάς» κ.α. Όταν η νηοπομπή των ιστιοπλοϊκών και των μηχανοκίνητων σκαφών έφτασε μπροστά από το Άγαλμα της Ελευθερίας, οι συμμετέχοντες έριξαν στεφάνια στη θάλασσα ενώ ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των ναυτικών που πέθαναν πολεμώντας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Την Ελληνική Κυβέρνηση στην εκδήλωση «Sail to Freedom» εκπροσώπησε η βουλευτής των Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογυιού. Λίγο πριν από την εκκίνηση των σκαφών, η αθλήτρια εναέριου χορού Τζένιφερ Κόβατς πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό σόου κρεμασμένη με πανιά από το κατάρτι του προπομπού ιστιοφόρου σκάφους, σε μία παράσταση, η οποία αποτέλεσε φόρο τιμής στις Γυναίκες του Ζαλόγγου και της Νάουσας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα