Νέα Δημοκρατία: Κλειδί για την αυτοδυναμία οι αναποφάσιστοι

Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse έδειξε κάτι το οποίο λίγο-πολύ γνωρίζαμε. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας έχει χτυπήσει κόκκινο, όπως καταδεικνύει το 82% που αποτυπώθηκε στην έρευνα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που εξετάζουν με προσοχή στην Πειραιώς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του να σχεδιάζουν «ψάρεμα» εκλογικής πελατείας από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. «Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές και τώρα, έχοντας απογοητευτεί από την κυβέρνηση, δηλώνουν αναποφάσιστοι ή επιλέγουν την αποχή», σχολιάζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό ακριβώς το κοινό είναι που μπορεί να δώσει στη «γαλάζια» παράταξη την περιζήτητη αυτοδυναμία, καθώς το ποσοστό των αναποφάσιστων ή εκείνων που δεν θα πάνε να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές και το οποίο ανέρχεται στο 21%, παραμένει σταθερό σε σχέση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον προηγούμενο μήνα. Από αυτούς, τον Σεπτέμβριο του 2015, το 35% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 6% Ν.Δ., ενώ άλλο ένα 35% επιλέγει ξανά λευκό, άκυρο ή αποχή.

Η προσεκτική ανάγνωση των δημοσκοπήσεων στην Πειραιώς δείχνει και κάτι ακόμη. Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse, η μετακίνηση ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. σε άλλο κόμμα είναι σχεδόν μηδενική, την ώρα που το κυβερνών κόμμα φυλλοροεί, με το 11% να κατευθύνεται στη Νέα Δημοκρατία, το 8% στο Κίνημα Αλλαγής, το 6% στη Χρυσή Αυγή, το 4% στο ΚΚΕ, ενώ το 20% παραμένει ακόμη αναποφάσιστο. Πηγές της Πειραιώς, σχολιάζοντας την ίδια μέτρηση, εξηγούσαν πως «δεν υπάρχει κανένα κλείσιμο της ψαλίδας, παρά τα όσα υποστηρίζουν κύκλοι πέριξ του Μαξίμου. Η διαφορά δέκα μονάδων στην εκτίμηση ψήφου αλλά και αξιοσημείωτη σταθερότητα αυτής της διαφοράς δείχνει ότι η Ν.Δ. είναι αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη πολιτική δύναμη». Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και κορυφαία στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης θα επιχειρήσουν ανοίγματα με αιχμή του δόρατος τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αλλά και τα εθνικά θέματα.

Οι αυτοδιοικητικές κάλπες

Ψηλά στην ατζέντα της Ν.Δ. έχει ανέβει και το ζήτημα των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, ιδίως μετά την εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ότι οι νέοι δήμαρχοι θα εκλεγούν μέσω απλής αναλογικής. «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να διαλυθεί το βασικό δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας. Θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Θα το ξαναπώ: Όχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς», είναι το πρώτο μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο κοινό συνέδριο δήμων και περιφερειών (ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνοντας στην πράξη τι εννοεί όταν μιλάει για «ανοίγματα», ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθούν χρίσματα σε υποψηφίους. «Για μένα και για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν “μπλε”, “ροζ”, “πράσινοι” ή “κόκκινοι”: αυτοδιοικητικοί. Δεν υπάρχουν χρώματα, όπως δεν υπάρχουν και διαχωριστικές γραμμές. Διαχωριστική γραμμή υπάρχει μόνο με το παρελθόν, στο οποίο δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω».

Πάγια θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να γίνουν με το σημερινό πλειοψηφικό σύστημα, με το οποίο καθίσταται εφικτή η συγκρότηση πλειοψηφίας για τη διοίκηση των δήμων και των περιφερειών. Πηγές της Πειραιώς σχολίαζαν την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει την απλή αναλογική και στις δημοτικές εκλογές, λέγοντας ότι «προωθεί αυτές τις ρυθμίσεις εκ του πονηρού, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ήττα της, αλλά και να αποκτήσει ερείσματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Αποτελεί κοινό μυστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ισχυρό στίγμα σε δήμους και περιφέρειες, ενώ οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί «σύμμαχοι» του προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και επί της ουσίας διατηρούν τις δυνάμεις τους.

Εννέα προτάσεις από Μητσοτάκη

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει στο τραπέζι και μια δέσμη προτάσεων, είτε με άμεσο είτε και με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
## Ο αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων, διά της αναθεώρησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, και μεταφορά αρμοδιοτήτων ακόμα και από το κεντρικό κράτος στους ΟΤΑ, όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός.
## Ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αυστηρά εντός του ορισμένου από το Σύνταγμα πλαισίου.
## Οι αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο Σπίρτζη για τα δημόσια έργα, που δημιουργεί σημαντικά κωλύματα και καθυστερήσεις, μέχρι να φτάσουν έργα στο στάδιο της συμβασιοποίησης.
## Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και η επιμονή στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, εφόσον αυτές αποδίδουν καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, με χαμηλότερο κόστος.
## Η δημιουργία Ταμείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον τακτικό προϋπολογισμό, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική ανεξαρτησία των ΟΤΑ, έως ότου καταστεί εφικτή, σε ύστερο χρόνο, και η δημοσιονομική αποκέντρωση, με τους δήμους να εισπράττουν ακόμα και συγκεκριμένους φόρους, όπως έχει ξαναπροτείνει στο παρελθόν η Ν.Δ.
## Η ενοποίηση των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
## Η αξιολόγηση του προσωπικού και των ΟΤΑ, αλλά και των υπηρεσιών τους από τους πολίτες.
## Τα νέα οργανογράμματα στους δήμους που θα λαμβάνουν υπ’ όψιν το μέγεθος και τις ανάγκες τους.
## Η εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας υπαλλήλων, με απαραίτητη όμως τη συναίνεση του φορέα από τον οποίο προέρχεται ο υπάλληλος, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο της αποψίλωσης μικρών ή ακριτικών δήμων προς όφελος κεντρικότερων δομών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα