Ελληνοτουρκικός καύσωνας 60 ημερών

Δύο μήνες φωτιά προμηνύονται για το Αιγαίο μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να οδηγήσει τη χώρα του σε πρόωρες εκλογές, οπότε και να απολαύσει τις υπερεξουσίες του μια ώρα αρχύτερα. Η απόφαση αυτή εκτιμάται πως θα έχει άμεσες συνέπειες στην Ελλάδα, καθώς ο «Σουλτάνος» εγκλωβισμένος οικονομικά και πιεσμένος στη Συρία θα αναζητήσει στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ την απαραίτητη διέξοδό του.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Δεδομένη θεωρούσε η ελληνική διπλωματία  την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες της γείτονος, η ανακοίνωση όμως για τις 24 Ιουνίου ήρθε να προκαλέσει επιπλέον αναστάτωση σε μια ούτως ή άλλως τεταμένη περίοδο.

Η Άγκυρα νιώθει πίεση τόσο σε οικονομικό επίπεδο με τον Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα να τα βάζει δημόσια με τους οίκους αξιολόγησης όσο και στο μέτωπο της Συρίας με το Αφρίν. Σε αυτά προστίθεται η στάση της Ε.Ε. αλλά και τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας. Οι επερχόμενες πια εκλογές είναι αυτές που θα φέρουν τον πρόεδρο της χώρας στην απόλυτη εξουσία περίπου στα πλαίσια του αμερικανικού συστήματος καθώς, εκτός των υπερεξουσιών που πια θα έχει, δεν θα υπάρχει καν πρωθυπουργός.

Και αν αυτά αφορούν το εσωτερικό της χώρας και έχουν δρομολογηθεί ήδη από το πραξικόπημα του 2016, για το οποίο ακόμα υπάρχουν σκοτεινά σημεία, αλλά σε κάθε περίπτωση όπλισε τον Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε μαζικές εκκαθαρίσεις και να εξαφανίσει από τον χάρτη οποιοnδήποτε θα μπορούσε δυνητικά να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια του, για την Ελλάδα τα προβλήματα τώρα ξεκινούν.

 

Ψάχνει συσπείρωση…

Ο «σουλτάνος» χρειάζεται να συσπειρώσει στοn μέγιστο βαθμό την εκλογική βάση ώστε να βγει όσο πιο ενισχυμένος και με όσο πιο περιορισμένη αντιπολίτευση γίνεται από τη μάχη αυτή. Και εκείνο που πάντα πουλούσε στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι ο… πόλεμος. Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο συνήθως μετρημένος γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του πριν από λίγες μέρες εκτίμησε πως «σήμερα πλέον, δεν μπορούμε να μένουμε στην εκτίμηση για έναν απλό κίνδυνο θερμού επεισοδίου. Δυστυχώς, η ανησυχία μας πάει παραπέρα. Μιλάμε ίσως και για μεγαλύτερη πολεμική κλιμάκωση».

Ως προς το ενδεχόμενο πολεμικού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, επανέλαβε ότι «απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα αποφύγουμε, μακάρι να συμβεί διαφορετικά, ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία», επισημαίνοντας ότι «τα πιο κρίσιμα σημεία είναι η κυπριακή ΑΟΖ, η εμπλοκή δηλαδή της Κύπρου σε αυτή την υπόθεση, είναι όλο το ανατολικό Αιγαίο».

«Είναι γνωστό ότι η Τουρκία θέτει και ονομαστικά αμφισβητεί 20 κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, αμφισβητεί εκατοντάδες βραχονησίδες και νησίδες στο ανατολικό Αιγαίο κ.λπ. Ζητήματα που είναι λυμένα, ανήκουν στην Ελλάδα, είναι κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κατοχυρωμένα από τη Συνθήκη της Λοζάνης», τόνισε.

Η «Α» έδειξε το… μυστικό!

Το γιατί η Τουρκία επικεντρώνεται εκεί, η «Α» το αποκάλυψε με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας και το μυστικό κρύβεται στην ΑΟΖ. Η ελληνική εφάπτεται με την κυπριακή και την αιγυπτιακή, και αυτό καθόλου δεν εξυπηρετεί τους στόχους του Ταγίπ Ερντογάν που δεν έχει δικαιώματα στο Αιγαίο.

Το θερμό επεισόδιο θεωρείται δεδομένο πως θα συμβεί, εκείνο που μένει να αποκαλυφθεί είναι ο χρόνος. Αν οι δημοσκοπήσεις δείξουν πως ο Ερντογάν πετυχαίνει τα ποσοστά που επιθυμεί, το πιθανότερο είναι να καθυστερήσει μάλλον για μετά τις κάλπες. Αν όχι, τότε το καλοκαίρι αναμένεται περισσότερο από θερμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον τουρισμό των δύο χωρών.

Ήδη οι πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία θέλουν να γίνονται πολλές ακυρώσεις. Αν ο πρόεδρος της χώρας επιμείνει στην πολεμική πολιτική του, τότε η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη.

 

«Ψυχραιμία» η ελληνική γραμμή

Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα η γραμμή που έχει δοθεί είναι «ψυχραιμία». Οι αντιδράσεις των ελληνικών δυνάμεων στο επεισόδιο όπως στη νησίδα Ρω ή κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο είναι ο οδηγός για το τι θα πρέπει να γίνει σε επόμενη πρόκληση. Εκείνο που τρομάζει τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας είναι νέα… Ίμια. Μια ακόμα γκρίζα ζώνη που μετά η Ελλάδα εκ νέου θα πρέπει να υπερασπίζεται. Ακόμα περισσότερο ανησυχούν για νέο επεισόδιο με θερμοκέφαλους όπως αυτό με εκείνους που κάρφωναν σημαίες σε νησίδες.

Mάλιστα, όπως έγινε γνωστό, την Τετάρτη συνεργείο ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού με τη βοήθεια υπαξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού σκόπευε να φτάσει από την Κάλυμνο στα Ίμια επαναλαμβάνοντας το έγκλημα του 1996. Πριν είχαν αποπειραθεί να βρουν Καλύμνιο καπετάνιο, αλλά δεν βρήκαν κάποιον διατεθειμένο. Σε κάθε περίπτωση, λίγο πριν τον απόπλου παρενέβη η ΕΥΠ και η αποστολή ακυρώθηκε…

Στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση τρέμει νέο σκηνικό τύπου Οτσαλάν, κάτι που επιθυμεί διακαώς ο Ταγίπ Ερντογάν. Η απελευθέρωση του ενός εκ των Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας επιβάλλει επαυξημένη επαγρύπνηση ώστε να μη συμβεί το ατύχημα.

ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ,
ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα