Νέα Κεντρική Επιτροπή τον Δεκέμβριο, νέες αποχωρήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη

Τεμπονέρας και Δραγασάκης νιώθουν να ασφυκτιούν, ενώ και η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου δεν θα λυπηθεί εάν φύγουν

Το διήμερο 9-10 Δεκεμβρίου, στη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα φανεί εν πολλοίς ποιοι είναι οι επόμενοι προς αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που θυμίζει περισσότερο reality games, καθώς παίρνουν σειρά αυτοί που ετοιμάζονται προς αποχώρηση.

Μάλιστα όπως έλεγε έμπειρο πολιτικό στέλεχος «στα τηλεοπτικά παιχνίδια ψηφίζει το κοινό ποιους θέλει να αποχωρήσουν, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει ο πρόεδρος και η αυλή του». Βέβαια δεν είναι ακριβώς ότι ψηφίζουν, απλά με τη στάση τους εξωθούν στην έξοδο όσους έχουν διαφορετική άποψη.

Το διήμερο (9-10 Δεκεμβρίου) στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα φανεί τι θα συμβεί στο επόμενο διάστημα. Από τη θέση που θα εκφράσει στην εναρκτήρια ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και από την εισήγηση του για το Συνέδριο του Φεβρουαρίου. Κι αυτό διότι πλέον εντός των «νεοπροεδρικών» εκφράζεται η άποψη ότι δεν είναι αναγκαία η διεξαγωγή του συνεδρίου, τώρα που αποχώρησαν τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Και όπως τονίζουν με έμφαση «πάντα σε ένα συνέδριο ελλοχεύει η εσωστρέφεια ακόμη και για ένα μικρό ζήτημα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει νέους τριγμούς στην πορεία προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου».

Ούτε που το συζητά ο Τεμπονέρας

Φυσικά μία τέτοια εξέλιξη θα κάνει «Τούρκο» τον Διονύση Τεμπονέρα και την ομάδα του, οι οποίοι ζητούν όπως το συνέδριο διεξαχθεί νωρίτερα, εντός Ιανουαρίου, προκειμένου να λυθούν πολλά εκκρεμή ζητήματα. Και φυσικά ούτε που συζητούν αναβολή συνεδρίου για; Μετά τις ευρωεκλογές, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι, ή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Μία τέτοια εξέλιξη, δηλαδή εισήγηση Κασσελάκη και ψηφοφορία από την ελεγχόμενη Κεντρική Επιτροπή θα σημάνει την πόρτα της εξόδου για τον κ. Τεμπονέρα, τον οποίο έτσι κι αλλιώς το σύστημα Κασσελάκη τον αντιμετωπίζει ως δελφίνο. Ακόμη και παλιοί προεδρικοί εκτιμούν, που τώρα στηρίζουν τον Κασσελάκη, θεωρούν τον Τεμπονέρα ως το ιδανικό πρόσωπο για να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε απάνεμο λιμάνι.

Ο Δραγασάκης και τα μυστήρια

Επίσης το πρόσωπο που αναμένεται να κουνήσει μαντήλι το επόμενο διάστημα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, η παραμονή του οποίου προκάλεσε τεράστια ερωτηματικά σε όλες τις ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Τσίπρα το πιθανότερο είναι να αποχωρήσει, με αιχμηρό πολιτικό κείμενο, πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι προγραμματισμένη για τις 9-10 Δεκεμβρίου. Σημειώνουμε πως ο Δραγασάκης στοχοποιήθηκε εξαρχής από τους «Kaselistas» όταν τάχθηκε υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου και μίλησε θετικά για τους Παππά, Τσακαλώτο, Τζουμάκα. Τουναντίον για την υποψηφιότητα Κασσελάκη ήταν ειλικρινής, καθώς είπε ότι δεν τον γνωρίζει και μάλιστα ήταν ο πρώτος που εξέφρασε, εμμέσως, την αντίθεσή του να είναι υποψήφιος. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Στην Αριστερά είχαμε μια κουλτούρα «γεια σας, πώς μπορώ να προσφέρω;». Οπότε με ξενίζει το «γεια σας, πώς μπορώ να γίνω πρόεδρος;».

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Δραγασάκη υποστηρίζουν πως επειδή είναι θεσμικός και έχει εμπειρία από τις οδύνες που συνοδεύουν τις κομματικές διασπάσεις, πριν φύγει θα επιδιώξει να συζητήσει, μετά τον Τσακαλώτο και την Αχτσιόγλου, και με τον Τσίπρα, τον Φάμελο, που ηγείται της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επιφανή στελέχη με σημαντική διαδρομή στην ιστορία της Αριστεράς.

Το κακό για τη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Γιάννης Δραγασάκης δεν είναι μόνος του. Όλοι γνωρίζουν ότι ελέγχει μία ομάδα πέντε τουλάχιστον βουλευτών. Οπότε αν αποχωρίσει είναι πολύ πιθανό να δούμε και αυτούς τους βουλευτές να αναζητούν την τύχη τους δίπλα στους ήδη αποχωρήσαντες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα