Νέα προσφυγή κατά της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Νέα προσφυγή κατά της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ρυθμίσεις στον ΟΠΑΠ και την αγορά τυχερών παιχνιδιών κατέθεσαν στις αρχές της εβδομάδας η Remote Gambling Association (RGA) και η European Gaming and Betting Association (EGBA).
Ως γνωστόν, ο ΟΠΑΠ έχει αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής του αθλητικού στοιχηματισμού μέσω ίντερνετ μέχρι το 2020 και σε άλλους τομείς (πόκερ και καζίνο) μέχρι το 2030 και οι εκπρόσωποι των ισχυρότερων ομίλων διεθνώς στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια αναφέρουν στην προσφυγή τους ότι η χώρα μας παραβιάζει τους κοινοτικούς κανονισμούς με σειρά αποφάσεων που διέπουν την εν λόγω εγχώρια αγορά.
Κατά πρώτον, θεωρούν πως οι ρυθμίσεις μέσω των οποίων μπλοκάρονται οι ιντερνετικές διευθύνσεις (IPs) των εταιρειών στοιχηματισμού που δεν είχαν καταθέσει αιτήσεις τον Δεκέμβριο του 2012 παραβιάζουν το άρθρο 56 της Συνθήκη της Ε.Ε. και το δικαίωμα παροχής και χρήσης πληροφοριών. Κατά δεύτερον, η RGA και η EGBA υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται οι κοινοτικές οδηγίες και με την επέκταση και στο Διαδίκτυο του μονοπωλίου που έχει ο ΟΠΑΠ στη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω δικτύου συνεργατών.
Οι δύο οργανώσεις αναφέρουν ότι από τον Αύγουστο του 2011 όταν και ψηφίστηκε ο νόμος για τα τυχερά παιχνίδια δεν έχει γίνει τίποτα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία πλήρους αδειοδότησης των εταιρειών διαδικτυακού στοιχήματος. Θεωρούν δε ότι και σε αυτό το σημείο η Ελλάδα παραβιάζει τους κοινοτικούς κανονισμούς με την κατάργηση των προσωρινών αδειών που είχαν λάβει οι ενδιαφερόμενες εταιρείες από την Επιτροπή Παιγνίων εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) θα προχωρά –αρχής γενομένης από τον Ιούνιο– στη διακοπή λειτουργίας εταιρειών παροχής διαδικτυακού στοιχήματος οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί στη σχετική νομοθεσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι επικαλούμενες τις ρυθμίσεις στη συγκεκριμένη αγορά, γνωστές εταιρείες όπως η Betfair και η William Hill εγκατέλειψαν προ καιρού τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, ενώ μόλις την Τετάρτη η Stanleybet έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία για το θέμα κατά του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Παιδείας, της ΕΕΕΠ, αλλά και της ΟΠΑΠ Α.Ε. και του ΤΑΙΠΕΔ, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και σε άλλους φορείς.
Μεταξύ άλλων, ο όμιλος εταιρειών Stanleybet Group ζητάει αποζημίωση για τις ζημίες που ισχυρίζεται ότι υπέστη από τη σιωπηρή απόρριψη της αίτησης άδειας λειτουργίας στην Ελλάδα και την επακόλουθη άρνηση εισόδου στην αγορά. Παράλληλα, ο όμιλος έχει ζητήσει αποζημίωση από την ΟΠΑΠ Α.Ε. για τις ζημίες που υπέστη ως αποτέλεσμα του παράνομου –όπως το χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή της– στοιχηματικού μονοπωλίου τυχερών παιγνίων που απολαμβάνει ο Οργανισμός «όλα αυτά τα χρόνια».

Διαβάστε επίσης