Νέο… τσουνάμι αλλαγών στα ασφαλιστικά ταμεία

Μπορεί οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας να ασφυκτικές, το ίδιο -ίσως και περισσότερο- ασφυκτικές είναι πιέσεις της τρόικας για πλήρη εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων.

«Αν χαλαρώσουμε την εφαρμογή των μέτρων αυτομάτως θα δούμε την αρνητική αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο, την οποία θέλουμε να αποτρέψουμε για να ανοίξει η διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους. Το μόνο που ελπίζουμε να πετύχουμε είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τα ταμεία», φέρεται να δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα, θέμα χρόνου θεωρείται η υλοποίηση μίας σειράς αλλαγών στο ασφαλιστικό, η οποία περιλαμβάνει από μείωση των επικουρικών συντάξεων, μέχρι νέο ψαλίδι στο εφάπαξ.

Αυτό, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, προσπαθεί να παρουσιάσει το μαύρο… άσπρο, κάνοντας λόγο για διόρθωση αδικιών που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών. Επίσης, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς την απαίτηση της τρόικας για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, με την κυβέρνηση να έχει πάρει παράταση μέχρι το φθινόπωρο. Μπορεί ο κ. Βρούτσης να λέει πως «το θέμα των ομαδικών απολύσεων θεωρείται λήξαν», όσοι όμως γνωρίζουν τους εκβιασμούς των… εταίρων μας έχουν να λένε ότι χωρίς πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις τους, τότε δεν πρόκειται καν να ανοίξει η συζήτηση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Η λίστα με τις σημαντικότερες αλλαγές που θα εφαρμοστούν στα ασφαλιστικά ταμεία έως το τέλος του χρόνου είναι οι εξής:
– Από την 1η Ιουλίου 2015 αναμένονται μειώσεις στο ύψος των επικουρικών συντάξεων λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αρχής γενομένης από το ενιαίο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες , θα καταβληθεί προσπάθεια οι μειώσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες ,τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο.

– Από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί και η μείωση των εισφορών 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους η οποία θα επιφέρει μια σημαντική ελάφρυνση στις επιχειρήσεις και μια μικρή αύξηση των καθαρών μισθών για τους εργαζόμενους. Πχ. για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ το μήνα, το όφελος είναι 11 ευρώ για τον εργαζόμενο και 28 ευρώ περίπου για τον εργοδότη. Για 1.500 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 17 ευρώ και οι εργοδότες 42 ευρώ.

Η εφαρμογή του μέτρου θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος του αναπτυξιακού στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση αν δε συνοδευόταν από δύο «παράπλευρες απώλειες». Η μείωση κατά 3,9% θα στερήσει συνολικά από το ΙΚΑ 974 εκατ. ευρώ, διευρύνοντας τη «μαύρη τρύπα» των ταμείων ενώ παράλληλα θα καταργηθούν από το 2015 τα οικογενειακά επιδόματα και οι άλλες παροχές που χορηγούσε ο ΟΑΕΔ. Για το 2014 θα καταβληθεί το ήμισυ του προβλεπόμενου ποσού των οικογενειακών επιδομάτων.

– Ο νέος κύκλος ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων θα ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι μετά την παράδοση του πορίσματος της υπηρεσιακής επιτροπής ενώ θα ακολουθήσει σταδιακά και η ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων στους φορείς κύριας ασφάλισης.

– Το φθινόπωρο αναμένεται να καταργηθεί και η δεύτερη ομάδα κοινωνικών πόρων από τους οποίους χρηματοδοτείται ένα μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών ταμείων. Η μαύρη τρύπα που δημιουργείται στα ταμεία υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως

– Επτά μήνες απομένουν και από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 με κύριους άξονες τη χορήγηση της βασικής σύνταξης και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Η αλλαγή θα αφορά το τμήμα της σύνταξης που διαμορφώνεται για τον χρόνο ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου.

– Ένα άλλο θέμα που έχει εγγραφεί στην ατζέντα είναι η αλλαγή των διατάξεων για τον τρόπο κήρυξης νόμιμης απεργίας καθώς και η κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών μετά από διάλογο με τα σωματεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα