Νίκος Ανδρουλάκης: Η αναγέννηση της παράταξης περνάει μέσα από την ανανέωσή της

Τι απαντά ο ευρωβουλευτής στην κριτική για την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο και την προσωρινή εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή, εφόσον εκλεγεί

Στο διακύβευμα των εκλογών για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και στις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν την αναγέννηση της παράταξης αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης των τεσσάρων υποψηφίων στην «Καθημερινή της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Μάριο Δανηλόπουλο.

«Το διακύβευμα των εκλογών είναι ποιος μπορεί να διευρύνει και να δυναμώσει την παράταξή μας, δημιουργώντας μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον Ελληνικό λαό. Αυτός είναι ο στόχος μου και για αυτό είμαι υποψήφιος» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όπως σημείωσε, «οι πολίτες δεν έχουν τίποτα πια να περιμένουν από τη ΝΔ που αποτυγχάνει και φθείρεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ που διέψευσε όσους τον πίστεψαν και παραμένει χαμηλής αξιοπιστίας. Για αυτό επιμένω ότι τώρα είναι η ώρα της δικής μας πολιτικής αντεπίθεσης».

Όπως επισήμανε, «η αναγέννηση της παράταξης περνάει μέσα από την πολιτική και στελεχιακή της ανανέωση. Το κόμμα μας οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία χωρίς πελατειακές σχέσεις τις οποίες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», φέρνοντας ως παράδειγμα το πόσο αύξησαν και τα δύο κόμματα του μετακλητούς υπαλλήλους τα τελευταία χρόνια.

«Και φυσικά χρειάζεται ένα αξιόπιστο πρόγραμμα στην κατεύθυνση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που θα δημιουργεί ανθεκτική και ανταγωνιστική παραγωγική βάση αλλά και ισχυρό κοινωνικό κράτος» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ως προς τη συζήτηση σχετικά με τα σύμβολα της παράταξης, όπως τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, «έχω υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ και στις καλές και στις δύσκολες μέρες του χωρίς να έχω αποχωρήσει από αυτό ούτε στιγμή. Έχω υπάρξει Γραμματέας του κόμματος. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, έχουμε συναισθηματικό δέσιμο με το ΠΑΣΟΚ. Για αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ιστορικότητα των συμβόλων του, με μια οργανωτική δομή που θα επιτρέπει τη συνεργασία με πρόσωπα και φορείς με τους οποίους συναντηθήκαμε στην πορεία».

Επισήμανε δε ότι «η πολιτική δεν είναι μόνο “η διαχείριση των συμβόλων”, όπως είχε πει κάποτε ο Μιτεράν. Είναι πολλά περισσότερα. Για αυτό και πρέπει να συζητάμε περισσότερο για τις πολιτικές που θα αλλάξουν την Ελλάδα και για το πώς θα αλλάξουμε οι ίδιοι, ώστε να ξεφύγουμε από τη σημερινή στασιμότητα».

Όσον αφορά στην κριτική για την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο και την προσωρινή εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή, εφόσον εκλεγεί, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε ότι «αυτό που κάποιοι παρουσιάζουν ως πρόβλημα, στην Ευρώπη είναι σύνηθες. Τα τελευταία χρόνια, 20 περίπου Ευρωβουλευτές έχουν εκλεγεί πρόεδροι των εθνικών τους κομμάτων στη διάρκεια της θητείας τους». Αναφέρθηκε μάλιστα στα παραδείγματα των μεγαλύτερων Σοσιαλιστικών κομμάτων, καθώς ο Κόστα στην Πορτογαλία και ο Σάντσεζ στην Ισπανία δεν ήταν Βουλευτές, όταν εξελέγησαν Πρόεδροι.

«Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε φοβικοί απέναντι σε πρακτικές που δοκιμάστηκαν και πέτυχαν σε άλλες χώρες και συγγενή κόμματα. Αντιθέτως, σε μια περίοδο ανόδου της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας η ενεργή παρουσία μας στα ευρωπαϊκά δρώμενα θα είναι θετική» υπογράμμισε. Ως προς δε την εκπροσώπηση του κόμματος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως είπε «θα το χειριστώ θεσμικά, με απόλυτο σεβασμό στην κοινοβουλευτική μας ομάδα», υπογραμμίζοντας ότι σήμερα δεν βρισκόμαστε στην αρχή της τετραετίας, αλλά στο δρόμο για τις εκλογές, οπότε το ζήτημα αυτό σύντομα δεν θα υφίσταται.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, τόνισε πως «στη δική μου αντίληψη πρέπει να είμαστε πιο κοντά στο παράδειγμα του SPD, παρά σε ένα ΚΚΕ του Κέντρου». Όπως εξήγησε, το ζητούμενο είναι «η παράταξή μας να δυναμώσει ξανά ώστε να μπορεί να καθορίσει την κυβερνητική πολιτική και να μην είναι ένα απλό κοινοβουλευτικό συμπλήρωμα. Η οποιαδήποτε συζήτηση συνεπώς περνάει μέσα από τη δική μας πολιτική αναγέννηση και αυτό είναι το αποκλειστικό μέλημά μου».

Σχολίασε δε πως το ίδιο ερώτημα θα πρέπει να τεθεί και στα υπόλοιπα κόμματα. «Γιατί η μεν ΝΔ λέει ότι δεν θέλει συνεργασίες, την ίδια ώρα που έκανε τον ανασχηματισμό του ΛΑΟΣ και κινείται ολοένα και δεξιότερα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση, ούτε προοδευτικό στίγμα έχει, ούτε έχει κάνει την αυτοκριτική του για το πώς αντιμετώπισε το Κίνημά μας τα προηγούμενα χρόνια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα