Ο Άδωνις και η… ωρολογιακή βόμβα της γρίπης

Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης χρίστηκε υπουργός Υγείας υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις. Οι μεν εχθροί του τού καταλόγιζαν άγνοια αντικειμένου, οι δε φίλοι του ότι είναι ο πλέον κατάλληλος –λόγω του δυναμικού του χαρακτήρα– να τα βάλει με τα λεγόμενα «τρωκτικά» στον χώρο της Υγείας, να αναδιαρθρώσει το σύστημα και να κόψει τις όποιες σπατάλες. Αυτό που όλοι πιστώνουν στον Άδωνι Γεωργιάδη είναι ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον δουλευταράδες υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά. Ωστόσο το θέμα της γρίπης, που κάθε ημέρα αυξάνονται τα θύματά της, ενδέχεται να επικαλύψει τα θετικά της θητείας του που δεν είναι και λίγα.

Σε καθημερινή πλέον βάση μεγαλώνει η λίστα των θανατηφόρων κρουσμάτων της γρίπης H1N1, με τους νεκρούς  να ανέρχονται (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) σε 65 άτομα. Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα, 208 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω γρίπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο επιτήρησης το 2012, δηλαδή έως τον μήνα Μάιο, οι θάνατοι που σημειώθηκαν ήταν 53, ενώ το 2013 υπήρξε κάμψη κι έτσι έφτασαν τους 48. Φέτος, μόνο έως τα μισά της περιόδου ο αριθμός εκτινάχθηκε στους 65.

Για το κρίσιμο υγειονομικό θέμα της έξαρσης της γρίπης και των θανάτων που αυτή έχει προκαλέσει ως τώρα, ο υπουργός Υγείας κλήθηκε πολλές φορές να απαντήσει, χωρίς όμως να πείσει. Είπε για παράδειγμα  ο κ. Γεωργιάδης ότι «την έξαρση δεν θα την είχαμε, αν είχαν εμβολιαστεί αυτοί που έπρεπε», αναφερόμενος στην αντι-εμβολιαστική νοοτροπία των πολιτών, η οποία, όπως είπε, έχει ενισχυθεί από αναφορές για παρενέργειες και επικινδυνότητα των εμβολίων.

Σε άλλη δημόσια δήλωσή του που αφορούσε τις καταγγελίες για τις ελλείψεις στα εμβόλια, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε  ότι οι παραγγελίες πραγματοποιούνται βάσει των κρουσμάτων της προηγούμενης χρονιάς και πως στην Ελλάδα κάναμε ό,τι έγινε σε όλη την Ευρώπη. «Σε όλη την Ευρώπη παρήχθησαν λιγότερα εμβόλια, διότι πέρυσι η γρίπη έδειχνε ότι πηγαίνει σε μια μεγάλη ύφεση», είπε χαρακτηριστικά.

Τελικά, τι ακριβώς συνέβη; Φοβήθηκε ο κόσμος την επικινδυνότητα του εμβολιασμού και δεν εμβολιάστηκε, ή πήγε να εμβολιαστεί και δεν έβρισκε εμβόλια; Γιατί αν ισχύει το πρώτο, θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Γεωργιάδης με ποια καμπάνια –γιατί εμείς δεν την είδαμε– φρόντισε το υπουργείο του να ενημερώσει και εν πολλοίς να προστατέψει τους πολίτες από το επερχόμενο κύμα της γρίπης. Αν πάλι, τα θύματα από τη γρίπη γίνουν λ.χ. 100, θα φταίει η κακή στατιστική ή ένα κράτος που προτίμησε να πεθάνουν οι πολίτες του για να μη δαπανήσει κονδύλια για εμβόλια; Και τελικά ποια είναι καλύτερη κοινωνική πολιτική; Να υπερθωρακίζεις τους πολίτες σου όπως συνέβη επί θητείας Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας –ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω «σταυρώθηκε» από ανευθυνοϋπεύθυνους  και ΜΜΕ– ή να εξοικονομηθούν μερικά εκατομμύρια ευρώ από παραγγελίες, τα οποία  εκατομμύρια θα αναγκαστείς να πληρώσεις ως επιβάρυνση του ΕΣΥ, και πιο συγκεκριμένα ως δαπάνη νοσηλείας των ασθενούντων από γρίπη; Σημειώστε: οι αντοχές του ΕΣΥ δοκιμάζονται λόγω γρίπης, αφού ένας σημαντικός αριθμός δυσεύρετων κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας δεσμεύεται από περιστατικά γρίπης για πάνω από 10 ημέρες, με το οικονομικό κόστος να είναι υπερμεγέθες (υπολογίζεται ότι περί τα 3,5 εκατομμύρια κοστίζουν 10 με 15 ημέρες ΜΕΘ).

Ουδείς ισχυρίζεται ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει κακές προθέσεις. Το αντίθετο μάλιστα… Και ακριβώς γι’ αυτό θα πρέπει να παραδεχτεί ότι η γρίπη εξέθεσε σε ένα βαθμό την κρατική μηχανή, η οποία θα πρέπει να εύχεται να μην εκραγεί η υγειονομική ωρολογιακή βόμβα της εποχής, με θύματα τους πολίτες αλλά και τους κυβερνώντες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα