Ο Άγγελος δεν μπορούσε… Τα… παλικάρια του;

Τον περασμένο Νοέμβριο η Εθνική ομάδα βρέθηκε με δύο προπονητές. Η ΕΠΟ πριν καν βρει τη χρυσή τομή για τη λύση της συνεργασίας της με τον Μίκαελ Σκίμπε, προσλάμβανε τον Άγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το τέλος των προκριματικών του Euro 2020 αντί 250.000 ευρώ.

Στην πορεία και με… βαρβάτη αποζημίωση ο Γερμανός αποχαιρετούσε την Ελλάδα, ενώ ο Έλληνας τεχνικός με τις ευλογίες του Ιβάν Σαββίδη έπιανε δουλειά στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η «Α» από τότε είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της, όχι για την ΠΑΟΚοποίηση της Εθνικής ομάδας, αλλά γιατί η επιλογή του Αναστασιάδη, ναι μεν αποτελούσε μια φθηνή λύση σε περίοδο που το ταμείον είναι μείον, αλλά όχι και την ενδεδειγμένη.

Ο 65χρονος τεχνικός επέστρεψε στην… ενεργό δράση μετά την περιπέτεια υγείας της γυναίκας του. Είχε πει πολλούς μήνες πριν ότι θα είναι διαθέσιμος ξανά από τον Νοέμβριο και, ω του θαύματος, ο Σκίμπε απομακρύνθηκε τον συγκεκριμένο μήνα. Η αλλαγή φρουράς κάθε άλλο παρά δημιούργησε προσδοκίες για την επιστροφή της Εθνικής στον δρόμο των επιτυχιών.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης, που πάντα αυτοαναγορεύεται κάτι σαν «ιδανικό» του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν συνήθιζε να συμμετάσχει σε σεμινάρια Ευρωπαίων προπονητών τα τελευταία χρόνια. Καλή η εμπειρία και οι γνώσεις, αλλά όταν το ποδόσφαιρο αλλάζει μέρα με την ημέρα, ο προπονητής επιβάλλεται να ακολουθεί τις εξελίξεις. Η θρησκεία και δη η Ορθοδοξία είναι σημείο αναφοράς του ελληνισμού. Ωστόσο, όταν σε όλα η εξήγηση δίνεται με βάση τη βούληση της Παναγίας, τότε η προσπάθεια των γήινων δυνάμεων περιορίζεται για χάρη των υπερφυσικών.

«Με τη βοήθεια της Παναγιάς, πήραμε το παιχνίδι», έλεγε ο Αγγελάρας όταν κέρδιζε η ομάδα του. Κι όταν έχανε, «έτσι το ήθελε η Παναγιά». Διότι η Παναγιά είναι δίκαιη. Βλέπει όλες τις ομάδες με το ίδιο μάτι. Δεν μπορεί να έχει τον Άγγελο μόνο με νίκες. Του έφερνε και ήττες και ισοπαλίες, όπως είναι το σωστό, δηλαδή.  Για κάθε τι η εξήγηση προσφέρεται από τις βουλές αυτού εκεί πάνω. Πώς όμως θα πειστούν οι διεθνείς μας γι’ αυτό; Θα μπορούσαν να μην προσπαθούν, αλλά να περιμένουν τις νίκες από τον Θεό. Αυτός έχει τη δύναμη να προσφέρει προκρίσεις.

Η ιστορία ωστόσο στράβωσε με το «καλημέρα». Η ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου είχε φροντίσει η Εθνική να φύγει από το «Καραϊσκάκη», ένα κλασικό ποδοσφαιρικό γήπεδο που ήταν έδρα της γαλανόλευκης. Η σύγκρουση με τον Ολυμπιακό ήταν μετωπική και το σύστημα ήθελε μετακόμιση στην Τούμπα. Ξαφνικά, ήλθε η ανακοίνωση των οργανωμένων του ΠΑΟΚ ότι η Εθνική ήταν ανεπιθύμητη στην Τούμπα.  Η παρουσία του Άγγελου δεν βοήθησε ούτε σε αυτό το κομμάτι.

Αναζητήθηκε η εναλλακτική λύση του Παγκρήτιου. Ουσιαστικά όμως δεν αποτελούσε λύση, καθώς έπρεπε να γίνουν έργα για να πάρει την έγκριση της UEFA. Με τους ρυθμούς της ΕΠΟ κι εφόσον έπρεπε να βρεθούν αλλού τα χρήματα για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, η Εθνική αναγκάστηκε να παίξει στην Αθήνα.

Η πρόβα τζενεράλε για τα εντός έδρας επίσημα παιχνίδια με Ιταλία και Αρμενία; Στην… Τουρκία. Εκεί που η Εθνική έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι, καθώς η Παναγιά είπε να χαρούν και οι αλλόθρησκοι.

Ο Άγγελος δεν αντέδρασε, όπως δεν είχε αντιδράσει όταν η ΕΠΟ αποφάσιζε να μεταθέσει νωρίτερα τον τελικό Κυπέλλου και οι παίκτες θα έπρεπε να ριχτούν στη μάχη κρίσιμων αναμετρήσεων, μετά από μεγάλο διάστημα αγωνιστικής απραξίας.

Η Εθνική ομάδα πλέον είχε στοιχεία… παιδικής χαράς. Στα ταξίδια της, μετακομίζει η μισή ΕΠΟ, προκειμένου να απολαύσει τους διεθνείς μας στον αγωνιστικό χώρο. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενες, τι να περιμένει κανείς;

Οι απανωτές σφαλιάρες στα εντός έδρας παιχνίδια με την Ιταλία και την Αρμενία σφράγισαν τον αποκλεισμό της Εθνικής από τα τελικά του EURO 2020. Τα λάθη που έγιναν από τον προπονητή, δεν τα είδε ο Θεός. Τα είδαν ωστόσο όσοι παρακολούθησαν το παιχνίδι και κυρίως οι… παίκτες.

Ο προπονητής δεν διάβασε τα παιχνίδια. Δεν μπορείς να βάζεις τρεις διαφορετικούς τερματοφύλακες σε τρία παιχνίδια, πόσω μάλλον όταν δεν είναι κάποιος υπεύθυνος για τα γκολ που δέχεται. Ο τερματοφύλακας θέλει ψυχολογία και παιχνίδια για να είναι σε ετοιμότητα.

Ο Αναστασιάδης έδειξε μικρότητα όταν άφησε τον Μανωλά εκτός του αγώνα με την Αρμενία. Απέδειξε ότι του τη φύλαγε. Γιατί μπορεί να μην είχε καλή απόδοση κόντρα στην Ιταλία, αλλά δεν μπορεί ν’ αναδεικνύεται ως εξιλαστήριο θύμα.

Μια ομάδα μπορεί να έχει στοιχεία ομοιογένειας και καλής ψυχολογίας, αν αντιμετωπίζεται ως οικογένεια. Η εικόνα μετά το ματς της Αρμενίας ανέδειξε ότι και αυτό ο Άγγελος το έχει χάσει.

Πρόκληση και από τον αρχηγό

Ο προπονητής απέδειξε με τα έργα και ημέρες του σε λίγους μήνες ότι δεν κάνει για την Εθνική ομάδα. Δεν είναι αυτός που θα εμπνεύσει, πόσω μάλλον αυτός που θα κοουτσάρει. Όμως και οι παίκτες έκαναν αγωνιστικά, αλλά και εξωαγωνιστικά φάουλ. Δεν χρειάζεται προπονητής για να μη χάσεις εντός έδρας από την Αρμενία. Ήταν τέτοια η διάθεση και τόσα τα λάθη στον αγωνιστικό χώρο, που η Εθνική φώναζε ότι… χάσαμε.

Στο ματς με την Ιταλία μπορεί να γελούσαν και οι πέτρες με όσα έκανε ο Αναστασιάδης, αλλά κόντρα στην Αρμενία, δεν έπαιξε το σύστημα «μπάτε σκύλοι αλέστε». Η ανασταλτική λειτουργία της Εθνικής ήταν επιεικώς αστεία και όσα λάθη και να έκανε ο προπονητής, οι παίκτες έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης που δεν περιορίστηκε σε όσα έκαναν στον αγωνιστικό χώρο.

Αμέσως μετά το ματς με την Αρμενία, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, τη στιγμή που έπρεπε να πέσουν οι τόνοι κι εφόσον δεν υπήρχε βιασύνη για κάτι δραστικό και άμεσο, έριξε λάδι στη φωτιά. Είπε ότι χρειάζονται αλλαγές στην Εθνική. Αν ήθελε να βάλει και τον εαυτό του στο πλάνο, θα μπορούσε να δηλώσει απλά την αποχώρησή του. Τα λόγια του ήταν ευθεία βολή για τον προπονητή.

Ο Αναστασιάδης πήρε την πάσα και ανέδειξε πόσο άρρωστο είναι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Τα… παιδιά του έγιναν κύριοι. Ο αρχηγός της ομάδας αποκαλείται πλέον ως «ο κύριος Παπασταθόπουλος».

Ο Σωκράτης είπε ότι δεν αξίζουμε την πρόκριση, καθώς ζει την κατάσταση μέσα στα αποδυτήρια. Αυτή η Εθνική δεν βλέπεται, δεν έχει σχέδιο, δεν πάει πουθενά. Μάλλον αυτά όμως τα συζητούν μέσα σε μια οικογένεια και δεν τινάζουν το οικοδόμημα στον αέρα, όσο σαθρό και αν είναι.

 

Άλλα στους συλλόγους

Ο Αναστασιάδης έχει πει πολλά αμίμητα, όπως ότι:

«Δεν υπάρχουν θέσεις στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχουν εξάρια, εννιάρια, δεκάρια». Τι θα πει ότι δεν υπάρχουν θέσεις; Ακόμα και στο επαναστατικό «Total Football» του Άγιαξ στη δεκαετία του ’70, θέσεις υπήρχαν.

Ο Αναστασιάδης εκπλήσσει το ίδιο το ποδόσφαιρο με τα λεγόμενά του, αλλά και παίκτες της ποιότητας του Παπασταθόπουλου και του Μανωλά, δεν βγάζουν στον αγωνιστικό χώρο όσα και στους συλλόγους τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα