Ο άγνωστος (αλλά χρυσοφόρος) πόλεμος του 5G

Ως το 2023 θα έχουν ξεπεράσει το 1,7 δισεκατομμύρια oι συνδέσεις δικτύων 5ης γενιάς σε όλο τον κόσμο

Πολλοί λένε ότι ο επόμενος μεγάλος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Άλλοι, πάλι, ποντάρουν όλα τους τα λεφτά ότι εν γένει η κλιματική αλλαγή θα είναι η αφορμή που θα γεννήσει τις πολεμικές συγκρούσεις που θα ζήσει ο κόσμος τα χρόνια που έρχονται. Αν πάντως μιλάμε για τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό-εμπορικό πόλεμο, αυτός έχει ήδη ξεκινήσει, έχει ορκισμένους αντιπάλους και η… Ωραία Ελένη του ονομάζεται 5G.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Ειδικά για τους φανατικούς αναγνώστες της διεθνούς επικαιρότητας το 5G δεν είναι άγνωστη έννοια, καθώς αυτή η νέα γενιά δικτύων και διασύνδεσης έξυπνων συσκευών στο ίντερνετ αποτελεί την αιτία του ψυχροπολεμικού κλίματος που επικρατεί εσχάτως στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.

Είναι δε τέτοιο το διακύβευμα που Ουάσινγκτον και Πεκίνο ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες για κατασκοπία, τελεσίγραφα, ακόμη και κλείσιμο διπλωματικών αποστολών. «Κι όλα αυτά συμβαίνουν για την τεχνολογική πρωτοκαθεδρία στη νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου;» θα αναρωτηθεί κάποιος. «Ναι», είναι η απάντηση, αφού μιλάμε για μία διεθνοποιημένη αγορά με σπουδαία περιθώρια ανάπτυξης, άρα και παραγωγής πλούτου.

Αντλώντας τη σχετική πληροφόρηση από τις πάντα καλά «διαβασμένες» αναλύσεις που φιλοξενεί στον ιστότοπό του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), τα επόμενα χρόνια οι 5G συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο θα διαγράψουν τέτοια αλματώδη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, που στα τέλη του 2023 εκτιμάται ότι θα έχουν ξεπεράσει το 1,7 δισεκατομμύριο συνδέσεις. Το… σκορ, εφόσον επιτευχθεί, είναι δυσθεώρητο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι μέχρι εκείνη τη χρονιά το 5G θα μετράει μόλις πέντε χρόνια ζωής από το ντεμπούτο της διάθεσης της νέας τεχνολογίας την αυγή του 2019.

Με τον αραμπά η Ευρώπη, αλλά έχει μέλλον

Σε επίπεδο διείσδυσης του 5G στις εκάστοτε τοπικές αγορές, αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της νέας γενιάς δικτύων και διασύνδεσης στο ίντερνετ θα είναι η Κίνα, καθώς μέχρι τα τέλη της εξεταζόμενης περιόδου, δηλαδή μέχρι το 2023, υπολογίζεται ότι θα αντιπροσωπεύει το 47% των συνολικών συνδέσεων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς.

Τι γίνεται, όμως, στις άλλες μεγάλες αγορές; Πάντα με χρονικό ορίζοντα το 2023, οι ειδικοί της ασιατικής εταιρείας βιομηχανικών αναλύσεων Counterpoint Research «βλέπουν» ότι η αντίστοιχη διείσδυση του 5G στην αμερικανική αγορά –σε ΗΠΑ και Καναδά– θα ξεπεράσει το 50%. Αντίθετα με τον… αραμπά θα «τρέξει» συγκριτικά η ανάπτυξη του 5G στην Ευρώπη, αφού οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2023 οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς θα αντιπροσωπεύουν μόλις το ¼ του συνόλου των συνδέσεων, ήτοι το 26%.

Έστω κι έτσι, πάντως, η Γηραιά Ήπειρος μάλλον δεν χρειάζεται να… αγχώνεται από του αργούς ρυθμούς ανάπτυξης που εμφανίζει το 5G στα ευρωπαϊκά γεωγραφικά όρια. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τους αναλυτές της Counterpoint Research η επιβράδυνση στην κατασκευή δικτύων 5G στις ευρωπαϊκές αγορές είναι επίπλαστη και σχετίζεται με το σοβαρό πλήγμα που έχουν υποστεί οι εν λόγω αγορές από την πανδημία του κορωνοϊού, που με τη σειρά της επέφερε και αναγκαστικούς περιορισμούς στην κατασκευαστική δραστηριότητα, στον εξοπλισμό και την προμήθεια υλικών, αλλά και ανέβαλε τις δημοπρασίες φάσματος 5G.

Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται σχεδόν απίθανο να ανακοπεί η δυναμική αναπτυξιακή τάση. Προς επίρρωση της αισιοδοξίας τους, στην Counterpoint Research υπογραμμίζουν την εκτίμησή τους ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να διαθέτουν εμπορικές υπηρεσίες 5G, καθιστώντας την Ευρώπη «πατρίδα» για σχεδόν το ήμισυ των ενεργών συνδέσεων 5G.

Για την ώρα, πάντως, leader στην ανάπτυξη συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς είναι η περιοχή της Ανατολικής Ασίας-Ειρηνικού, με τις συνδέσεις 5G σε Κίνα και Κορέα να ξεπερνούν τον Μάιο του 2020 τα 30 και τα 6,8 εκατομμύρια, αντίστοιχα.

Η Ινδία, ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά smartphone, εξακολουθεί να βρίσκεται στον δρόμο της μετάβασης στο LTE, αν και η εταιρεία Reliance Jio, με σχεδόν 400.000.000 συνδρομητές, αναμένεται να ηγηθεί της εθνικής πορείας προς το 5G στόχο να ξεκινήσει εμπορικές υπηρεσίες το 2021. Ωστόσο, η υιοθέτηση 5G στην περιοχή της Ινδίας είναι πολύ πιθανό να περιοριστεί σε ομάδες υψηλότερου εισοδήματος, με αποτέλεσμα ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό συνδέσεων 5G έως το 2023.

93 τα εμπορικά δίκτυα 5G σε ολόκληρο τον κόσμο

Όπως προαναφέρθηκε, οι υπηρεσίες 5G κινητής τηλεφωνίας πρωτολανσαρίστηκαν εμπορικά τους πρώτους μήνες του 2019 και έκτοτε οι πιονέροι των telecoms που δραστηριοποιούνταν στις τοπ αγορές του κλάδου ξεκίνησαν να προωθούν την υιοθέτηση των δικτύων 5ης γενιάς.

Κάπως έτσι, το παγκόσμιο χωριό έφτασε να «μετρά» στα μέσα του προηγούμενου μήνα 93 ενεργοποιημένα εμπορικά δίκτυα 5G σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Counterpoint Research. Βάσει της γεωγραφικής διασποράς των εν λόγω εμπορικών δικτύων, τα περισσότερα εντοπίζονται στη Δυτική Ευρώπη (29 δίκτυα), στην Ασία και τον Ειρηνικό (23 δίκτυα), ενώ χαμηλότερα στην κατάταξη εμφανίζονται τα δίκτυα που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή (12 δίκτυα), στην Ανατολική Ευρώπη (11 δίκτυα), καθώς επίσης και στη Νότια Αμερική, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αφρική. 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα