Ο ακροβάτης με το μπουζούκι στην κορυφή του κόσμου

Ο Μίλτος Τεντόγλου αρπάζει τα χρυσά μ’ ένα πόδι κι ένα άλμα. Από το έπταθλο, το ύψος, στο μήκος, εκεί που είναι ο καλύτερος στον πλανήτη. Ο Γρεβενιώτης με το κρύο αίμα, τα βιντεάκια στο παρκούρ, έτοιμος να σπάσει το ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα

Του Νίκου Συνοδινού

 

Ο ακροβάτης με τις μεγάλες καλλιτεχνικές ευαισθησίες έστειλε την Ελλάδα στα ουράνια. Ο Μίλτος Τεντόγλου μόλις στα 23 του χρόνια πέταξε στα 8.41 μ. στο τελευταίο του άλμα και πήρε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Οι διοργανωτές συνόδευσαν την επική επιτυχία του Έλληνα τριπλουνίστα με τον Ζορμπά, βάζοντας το συρτάκι στα σπίτια εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών στις πέντε ηπείρους. Τα Γρεβενά, ιδιαίτερη πατρίδα του Μίλτου, φωταγωγήθηκαν και η κυρία Ιωάννα, μητέρα του Ολυμπιονίκη, δεν χόρταινε να δέχεται συγχαρητήρια για το καμάρι της.

Ο Μίλτος Τεντόγλου γεννήθηκε στα Γρεβενά στις 18 Μαρτίου 1998, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Από την ηλικία των 12 ετών, είχε αρχίσει να ασχολείται με το παρκούρ. Κάποιες φορές, μαζί με τους φίλους του πήγαιναν στο στάδιο των Γρεβενών για να εξασκηθούν. Εκεί, σε ηλικία 15 ετών, τον εντόπισε τυχαία ο Βαγγέλης Παπανίκος, ο οποίος έγινε ο πρώτος προπονητής του.

Τα «ακροβατικά» που έκαναν οι πιτσιρικάδες εντυπωσίασαν τον έμπειρο κόουτς, ο οποίος τους έκανε την πρόταση να ασχοληθούν με τον στίβο. Αρχικά, ο Τεντόγλου –που δεν τρελάθηκε από τη χαρά του με την προοπτική του στίβου– δοκίμασε διάφορα αγωνίσματα. Το άλμα εις μήκος ήταν αυτό που έφερε τις πρώτες διακρίσεις, οι οποίες τον… γλύκαναν και άνοιξαν τον δρόμο για την επιτυχία του.

Ο 23χρονος αθλητής συνεχίζει να ασχολείται με το παρκούρ σπάνια και… κρυφά. Κυρίως, όταν δεν τον βλέπει ο νυν προπονητής του, Γιώργος Πομάσκι.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο πήγε ως ο σταθερά κορυφαίος άλτης στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Από το 2018 δεν έχει αντίπαλο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που συμμετέχει, αφού σε όποιες έχει πάει έφυγε με το χρυσό.

Αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης ανοιχτού στίβου το 2018 στο Βερολίνο, πρωταθλητής Ευρώπης κλειστού στίβου το 2019 στη Γλασκώβη, Πρωταθλητής Ευρώπης Κ23 την ίδια χρονιά στο Γκέφλε και πρωταθλητής Ευρώπης κλειστού στίβου το 2021 στο Τόρουν.

Μάλιστα, το μετάλλιο που πήρε το 2018 τον καθιστά τον νεότερο Έλληνα πρωταθλητή Ευρώπης όλων των εποχών.

Είναι αλήθεια πως η προσδοκία των Ελλήνων για μετάλλιο από τον Μίλτο Τεντόγλου ήταν μεγάλη. Κι αυτό γιατί πήγε στο Τόκιο ως ο κορυφαίος για φέτος στον κόσμο.

Ο σπουδαίος άλτης είχε την κορυφαία επίδοση για το 2021, στα 8.60 μ. που πέτυχε στο μίτινγκ της Καλλιθέας στις 26 Μαΐου, βελτιώνοντας κατά 28 εκατοστά το ατομικό ρεκόρ του και πλησιάζοντας το Πανελλήνιο ρεκόρ, που κατέχει ο Λούης Τσάτουμας με 8.66 μ.

Γεννημένος νικητής και… κρύο αίμα

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι γεννημένος νικητής. Γι’ αυτό και, παρ’ ότι του είχε μείνει μόλις ένα άλμα για να πάρει ένα μετάλλιο, υπήρχε η πίστη πως θα… πετούσε, έστω και τότε. Η ψυχολογία σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει ξεχωριστό ρόλο και ο Μίλτος είχε αποδείξει πως είναι… κρύο αίμα. Δεν αγχώνεται, δεν πιέζεται, μπαίνει στον αγώνα και το διασκεδάζει. Σαν να συναγωνίζεται τους φίλους του στο παρκούρ.

Δεν είναι τυχαίο πως ανέβηκε τραυματίας στην κορυφή της Ευρώπης. Πρόκειται για το τελευταίο, χρονικά, χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο ευρωπαϊκό κλειστού στίβου του Τορούν, πριν πάει στο Τόκιο, όπου υπέφερε από τραυματισμό στο αριστερό γόνατο.

Μπήκε στον αγώνα γνωρίζοντας ότι πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα άλματα. Στα προκριματικά χρειάστηκε μόλις ένα για να περάσει τα οκτώ μέτρα που ήταν το όριο (8.04μ). Το ίδιο και στον τελικό.

Με την πρώτη προσπάθεια εκτοξεύτηκε στα 8.35μ. Απείχε από τις επόμενες δύο προσπάθειες, για να προφυλαχτεί, και μπήκε ξανά στον αγώνα για το τέταρτο και το πέμπτο άλμα. Ακόμα και έτσι, κανείς δεν κατάφερε να σταματήσει από το δεύτερο σερί χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση τον ανίκητο Γρεβενιώτη πρωταθλητή. Πάτησε στην κορυφή και με το… ένα πόδι.

Η φύση του Μίλτου Τεντόγλου δεν είναι μόνο αθλητική. Είναι και καλλιτεχνική. Αντί για αθλητικό σχολείο, όπως πολλοί μετέπειτα πρωταθλητές, έχει φοιτήσει σε μουσικό σχολείο. Έχει περάσει, επίσης, από ωδείο, όπου έμαθε να παίζει κιθάρα, μπουζούκι, πιάνο και μπάσο.

Στα χόμπι του προστίθεται και η ζωγραφική, με την οποία δεν καταπιάνεται πολύ συχνά, όμως όταν το κάνει τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Επίσης, δηλώνει gamer και λάτρης της μουσικής. Πώς να μην είναι άλλωστε με τέτοια παιδεία… Στα ακούσματά του βέβαια συμπεριλαμβάνεται και η κλασική μουσική.

Πέταγε και στο… ύψος

Πριν καταπιαστεί με το άλμα εις μήκος, ο Μίλτος άρχισε τις προσπάθειές του στο έπταθλο, αλλά και το άλμα εις ύψος. Ο Βαγγέλης Πανανίκος, που τον είδε να κάνει… άλματα για χάρη του παρκούρ, έβαλε ως στόχο του να τον φέρει στον στίβο. Και τα κατάφερε.   Αποτέλεσμα αυτού ο Μίλτος να γίνει κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο μήκος Παίδων, με άλμα στα 7.65 μέτρα και ο έβδομος αθλητής της κατηγορίας του στον κόσμο.

«Ερχόταν με την παρέα του στο στάδιο για να κάνουν παρκούρ. Ο επιστάτης τούς έδιωχνε γιατί φοβόταν μην χτυπήσουν, εγώ τελικά κατάφερα να τους κρατήσω μαζί μου και να τους… δελεάσω κυρίως με τα άλματα», είπε ο Βαγγέλης Πανίκος και συμπλήρωσε: «Στην αρχή δεν τον ενδιέφερε να κάνει στίβο, σταδιακά όμως άρχισε να του αρέσει. Τον έπεισα και έμεινε. Το μεγαλύτερο κέρδος για τον ελληνικό στίβο δεν είναι η επίδοση που έκανε τότε στη Θεσσαλονίκη, αλλά το γεγονός ότι τον κρατήσαμε στον χώρο».

Τι είχε εντοπίσει στον Μίλτο ο Γρεβενιώτης προπονητής; Όπως είχε εξηγήσει στις πρώτες επιτυχίες:

 «Φοβερή αλτικότητα και ταχύτητα. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να αντιμετωπίζει τους αγώνες. Δεν στρεσάρεται, απλώς το απολαμβάνει, κάτι που ελπίζω να μην αλλάξει τώρα που μεγαλώνουν οι προσδοκίες».

Τα χρόνια πέρασαν, όμως ο Μίλτος για… καλή μας τύχη δεν άλλαξε.

Η εκπαιδευτικός μητέρα του

Η Ιωάννα Παπαδημητρίου, μητέρα του Ολυμπιονίκη μας, εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τα πρώτα του αθλητικά βήματα δήλωνε περήφανη για όσα είχε καταφέρει ο Μίλτος.

Η μητέρα του θυμάται ότι με τους φίλους του «όργωναν» κυριολεκτικά την πλατεία και το αθλητικό στάδιο της πόλης, όπου έκαναν άλματα, δημιουργούσαν βιντεάκια και τα ανέβαζαν στη συνέχεια στο διαδίκτυο. «Είχε συνέχεια μικροτραυματισμούς και κάποια φορά έφτασε στο σημείο να κάνει μέχρι και εγχείρηση μηνίσκου».

Ο Μίλτος, μετά την παραίνεση του Βαγγέλη Παπανίκου, άρχισε να πηγαίνει σε κάποιες προπονήσεις και πέντε μήνες μετά στους διασυλλογικούς αγώνες που έγιναν, κατέκτησε την πρώτη θέση στην ηλικία του. Η Ιωάννα Παπαδημητρίου διηγείται:

«Τότε μου είπαν για πρώτη φορά οι προπονητές του από τη Γυμναστική Ένωση Γρεβενών, ότι Μίλτος διαθέτει μεγάλο ταλέντο, αλλά προσπαθούμε με το ζόρι να τον κρατήσουμε στο γήπεδο».

Τον πρώτο χρόνο πήγαινε για «πλάκα» στις προπονήσεις, του άρεσε ο στίβος, αλλά δεν ήθελε ταυτόχρονα και να δεσμεύεται. Ο προπονητής δεν τον πίεσε, και αυτό μέτρησε στην τελική του επιλογή. Είναι αθλητικός τύπος, του άρεσε πολύ το παρκούρ και γενικότερα η κίνηση. Πριν καταλήξει στο άλμα εις μήκος, έκανε έπταθλο, ενώ έφερε και διάκριση στο άλμα εις ύψος.

O Γιώργος Τεντόγλου, πατέρας του Μίλτου, είναι οικονομικός μετανάστης στη Γερμανία. Ο ίδιος θυμάται: «Το 2012 όταν έκανα το ταξίδι οδικώς από την Ελλάδα στη Γερμανία, έκλαιγα και έβριζα καθ’ όλη τη διαδρομή που άφησα τα παιδιά μου πίσω. Τότε ο Μίλτος ήταν 14 ετών και η κόρη μου 13 ετών. Μέχρι τότε εργαζόμουν ως μάγειρας σε ξενοδοχεία, όμως έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα κλήθηκα να πάω στο εστιατόριο που είχαν οι γονείς μου στη Γερμανία και να το αναλάβω. Πηγαίνω σε όποιους αγώνες μπορώ για να παρακολουθήσω τον Μίλτο και αυτό που του λέω πάντα είναι να προσέχει τον εαυτό του, τη μητέρα του και την αδελφή του.

»Ο Μίλτος έπαιρνε μόνος του τις αποφάσεις για το τι θα κάνει και ήξερε να τις υποστηρίξει».

Το πρώτο του ισχυρό κίνητρο, αποτέλεσε ένα ασημένιο μετάλλιο στη Θεσσαλονίκη, στην κατηγορία των Παμπαίδων. Φορώντας μια βερμούδα και ένα φαρδύ φανελάκι, πήδησε 6,40 μέτρα. Ενθουσιάστηκε, επειδή κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών χωρίς προπονήσεις. Κι έτσι το πήρε πιο ζεστά. Αυτά συμβαίνουν το 2013-2014. Αμέσως μετά, αρχίζει η… εκτόξευση.

Οι πρώτες του μεγάλες επιδόσεις ήρθαν το 2015. Μέσα σε λίγες ημέρες βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων. Στις 6 Ιουνίου 2015 προσγειώθηκε στα 7,65 μ και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες, ανέβασε το ρεκόρ στα 7,69 μ. Κέρδισε έτσι μία θέση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που έγινε στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015), όπου πήρε την 5η θέση, με καλύτερο άλμα στα 7,66 μ.

Στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων το 2016, σε ηλικία 17 ετών, ο Τεντόγλου με άλμα στα 7,91 μ., από την τρίτη του προσπάθεια, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Στις 28 Μαΐου 2016, με άλμα στα 8,19 μ., κατά τη διάρκεια του μίτινγκ «Παπαφλέσσια», έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν κατάφερε όμως να προκριθεί στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων 2016, καθώς στο Ρίο πήδηξε μόνο 7.64 μ. Επίσης, δεν κατάφερε να πετύχει κάτι θετικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2017, αλλά κέρδισε εμπειρίες.

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8.30 μ. με νέο πανελλήνιο ρεκόρ κάτω των 20. Λίγο αργότερα, ήρθε και το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 στο Γκροσέτο, ήταν πρώτος με καλύτερο άλμα στα 8.07 μ. Αυτός ήταν και ο πρώτος του μεγάλος αγώνας, στον οποίο έκανε επίδοση πάνω από τα οκτώ μέτρα.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8.25 μ. Το μετάλλιο αυτό αποτελεί το πρώτο χρυσό στο άλμα εις μήκος που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς αγώνες. Παράλληλα ο Μ. Τεντόγλου αναδεικνύεται ως ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2019 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8μ. και 38 εκ.

Η κορυφαία επίδοση στον κόσμο

Ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο έκανε σε μίτινγκ στην Καλλιθέα στις 26 Μαΐου 2021 με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα με 8.60 μ. Το άλμα αυτό είναι η πρώτη επίδοση στον κόσμο για το έτος 2021.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2021 ο Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά με άλμα 8.35 μ.

Στις 9 Ιουλίου 2021, κατατάχθηκε 1ος στο μίτινγκ του Diamond League στο Μονακό στο άλμα εις μήκος κάνοντας άλματα στα 8.21 μ και 8.24 μ.

Ο πρωταθλητής από τα Γρεβενά ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου, κάνοντας στην τελευταία προσπάθεια 8.41μ., κερδίζοντας το χρυσό λόγω καλύτερης δεύτερης προσπάθειας από τον Κουβανό Ετσεβαρία! Ήταν η… καλύτερη αλητεία του Μίλτου. Μέχρι την επόμενη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα