Ο Ανδρουλάκης, ο Κόστα, ο Σάντος και η ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ως μία απόλυτα επιτυχημένη συνάντηση χαρακτηρίζουν στην Χαριλάου Τρικούπη την επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στην Λισαβόνα και την δίωρη συζήτηση που είχε με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μεταξύ άλλων ο Πορτογάλος πρωθυπουργός συζήτησε με το Νίκο Ανδρουλάκη όλα τα καυτά ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τον ρώτησε τη γνώμη του για την συμμαχία του Νότου. Μία συμμαχία για την οποία ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως «είναι σημαντική και πρέπει οι χώρες ακόμη και εάν οι ηγέτες προέρχονται από διαφορετικό ιδεολογικό χώρο οφείλουν να συνεργάζονται». Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης, ενθάρρυνε τον κ. Κόστα να προχωρήσει και σε άλλες κοινές δράσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι. Επίσης του πρότεινε και πιο στενή συνεργασία και με τον Εμανούελ Μακρόν.

Ο Αντόνιο Κόστα ρώτησε το Νίκο Ανδρουλάκη και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, με τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να μην ζητά να σταματήσει να καλείται ως παρατηρητής στις προσυνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας. Φρόντισε, όμως σαν ευρωβουλευτής, να καρφώσει την αντισυμβατική συμπεριφορά των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν συνάδει με την Σοσιαλδημοκρατία. Επίσης ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε τον Πορτογάλο πρωθυπουργό για την δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ, τον κάλεσε στο Συνέδριο του κόμματος τον Μάιο, ενώ τον ενημέρωσε ότι ο Νίκος Χριστοδουλάκης θα συγγράψει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ. Παρεμπίπτοντος ο πρώην υπουργός Οικονομικών-επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη– και πρόεδρος πλέον του In Social (Ινστιτούτο πολιτικής σκέψης του ΚΙΝΑΛ) την τελευταία στιγμή κόπηκε από το ταξίδι, διότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Απάντηση δεν έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκλης, εάν ο Αντόνιο Κόστα θα δώσει το παρών στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, όμως θα αποστείλει σίγουρα αντιπρόσωπο από το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα της Πορτογαλίας. Πάντως ο κ. Κόστα προσκάλεσε το Νίκο Ανδρουλάκη για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει το κόμμα του για την επόμενη χρονιά (2023), με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυση του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ακόμη και ο Φερνάντο Σάντος ήταν θέμα συζήτησης του Αντόνιο Κόστα με το Νίκο Ανδρουλάκη

Ο Σάντος

Προς το τέλος της συνάντησης ο Αντόνιο Κόστα και ο Νίκος Ανδρουλάκης ασχολήθηκαν και με το ποδόσφαιρο και για το γεγονός ότι πολλοί Πορτογάλοι προπονητές και ποδοσφαιριστές βγάζουν το παντεσπάνι τους στην Ελλάδα. Ο κ. Κόστα ρώτησε τον Ανδρουλάκη «ποιος είναι ο αγαπημένος σας Πορτογάλος;». Η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν άμεση: «Μα ο Φερνάντο Σάντος φυσικά».

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ δώρισε στον Αντόνιο Κόστα μια γραβάτα και presse papier από το Μουσείο Μπενάκη, που αναπαριστά το τύπωμα της σφραγίδας του Διονυσίου Σολωμού με την επιγραφή «VERUM AMO VERUM VOLO» (Την Αλήθεια Αγαπώ, Την Αλήθεια Επιθυμώ). Στους Πορτογάλους υπουργούς προσφέρθηκε ως δώρο επίσης press papier από το Μουσείο Μπενάκη με τη ρήση του Ηρόδοτου «τύχειν άριστον».

Οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ

Με θετική ματιά είδε η Κουμουνδούρου την επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στην Πορτογαλία. Μάλιστα σχολιάστηκε το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ζήτησε ανοιχτά τον αποκλεισμό του Αλέξη Τσίπρα (ως παρατηρητή) από τις προσυνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Προφανώς οι σύντροφοι της Κουμουνδούρου δεν γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά ειωθότα. Στους Ευρωπαίους κάνει άσχημη εντύπωση εάν κάποιος κατηγορεί κόμμα από την πατρίδα του, με εξαίρεση όταν μιλούν για κόμματα των άκρων. Για παράδειγμα το κόμμα του Κόστα, που κυβερνά αυτοδύναμο, βρίσκεται σε σκληρή αντιπαράθεση με το δεξιό κόμμα που είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως στην Ευρώπη κανένας δεν κατηγορεί κανένα. Τουναντίον οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τεράστια προσπάθεια κατηγορώντας την κυβέρνηση τους, αδιαφορώντας εάν ρεζιλεύεται η χώρα τους. Ελπίζουν οι πτωχοί των πνεύματι ότι έτσι θα έχουν πολιτικά οφέλη. Αυτό που ανέδειξε ο κ. Ανδρουλάκης ήταν αρκετό για να πάρει το μήνυμα ο Κόστα.

Την επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στην Λισαβόνα στο επιτελείο Τσίπρα την εξέλαβαν ως… απομάκρυνση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ από το Μαξίμου…

Από την Κουμουνδούρου επίσης διαρρέουν την ικανοποίηση τους, ότι λόγω της επίσκεψης στον Κόστα, αλλά και αυτή που πιθανότατα θα γίνει προς την Μαδρίτη το επόμενο διάστημα, θα κοπούν οι όποιες γέφυρες επικοινωνίας υπάρχουν μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη. Κάτι που στον ΣΥΡΙΖΑ το εκλαμβάνουν πως δεν θα υπάρξει συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ. Έτσι ελπίζουν ότι σύντομα θα αναβαθμιστούν οι σχέσεις του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα προχωρήσει το σχέδιο τους για την «προοδευτική διακυβέρνηση». Και όλα αυτά από μία επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στον πορτογάλο πρωθυπουργό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα