Ο αποκλεισμός και η συναισθηματική νοημοσύνη του Σωκράτη, σε σχέση με των Μπα, Μασούρα, Μπρούμα

Ο Ολυμπιακός κέρδισε 1-0 την Άρσεναλ, αλλά θα μπορούσε να είχε χάσει, καθότι οι Άγγλοι έχασαν περισσότερες ευκαιρίες. Όπως θα μπορούσε να είχε κερδίσει στο πρώτο ματς, αν ο Μπούμα και ο Μασούρας στα δυο τετ – α – τετ τροφοδοτούσαν τον Ελ Αραμπί και δεν προσπαθούσαν να γίνουν «ήρωες» της βραδιάς κι ο Γερμανός διαιτητής Ζίμπερτ δεν καταλόγιζε φάουλ στον Εμβιλά, στο δεύτερο γκολ.

Με τα «αν», ωστόσο, δεν γίνεται δουλειά, σου λέει ο άλλος. Ο γέγονε, γέγονε. Ό,τι έγινε, έγινε, δηλαδή και δεν αλλάζει. Αυτό είναι και το τεράστιο λάθος. Ότι με το «αν» δεν αλλάζει τίποτα. Αλλάζουν πολλά, σου λέω εγώ. Με το «αν», αλλάζουν τα πάντα, έτσι και το εκμεταλλευτείς μελλοντικά.

Να στο κάνω λιανά. Πάει ο Μπα και αποβάλλεται βλακωδώς, επειδή πέταξε την μπάλα στο διαιτητή. Αν δεν πειστεί ότι πρέπει να είναι ψύχραιμος και δεν θα το ξανακάνει, θα έχει κέρδος ναι, ή όχι ο Ολυμπιακός;

Αν ο Μασούρας με τον Μπρούμα δεν πειθαναγκαστούν από τον Μαρτίνς ότι δεν θ’ ανεχτεί παρόμοιες περιπτώσεις ατομικισμού, σαν κι αυτές στο πρώτο παιχνίδι, τότε δεν έχουν θέση στον Ολυμπιακό.

Αυτό σημαίνει συνεχής βελτίωση μιας ομάδας. Εκτός από τα βασικά θέματα ποδοσφαιρικής παιδείας, ο παίκτης πρέπει ν’ αναπτύσσεται και πνευματικά μέρα με την ημέρα. Κυρίως, πρέπει ν’ αναπτυχθεί η συναισθηματική του νοημοσύνη. Χρειάζεται μεγαλύτερη αλληλεπίδραση των συναισθημάτων με την λογική σκέψη, που βοηθάει στην λήψη καλύτερων αποφάσεων στο σύνολο, στην ομάδα εν προκειμένω.

Τώρα, θα πεις, ψιλά γράμματα είναι αυτά. Δεν είναι. Δείτε την συναισθηματική νοημοσύνη του Παπασταθόπουλου, μετά από τόσα χρόνια που παίζει σε top επίπεδο, δείτε και του Μασούρα και του Μπρούμα και του Μπα.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι και έμφυτη, αλλά κυρίως, καλλιεργείται από τους δασκάλους. Ο Μαρτίνς, μπορεί. Είναι ολοκληρωμένη προσωπικότητα, είναι ηγέτης, το απόδειξε.

Οι ποδοσφαιριστές της κάθε ομάδας πρέπει να καταλάβουν ότι το ποδόσφαιρο – δυστυχώς – δεν είναι παιχνίδι. Είναι αγώνας και το διακύβευμα μεγάλο. Δεν αρκεί να είναι κάποιος καλός παίκτης, ταλαντούχος. Πρέπει να εντάσσει το ταλέντο του στο σύνολο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα