O… χρησμός της Φώφης με τους «πράσινους» προέδρους

Σε Μητσοτάκη και Τσίπρα απευθυνόταν η Φώφη Γεννηματά, που πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν εκ των Σημίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλο

Τι κρύβει τελικά η αιφνιδιαστική δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ (Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος) θα ήταν εξαιρετικές λύσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας; Αυτό τον γρίφο προσπαθούν να λύσουν όχι μόνο οι παροικούντες τη Χαριλάου Τρικούπη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Εν αρχή να τονιστεί, όπως αναφέρουν εξόχως αξιόπιστες πηγές που συνομιλούν με τη γερουσία του ΚΙΝΑΛ (Λαλιώτης Γείτονας Παπαϊωάννου και σία), η δήλωση της κας Γεννηματά δεν αιφνιδίασε τους πάντες εντός του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ. Τουναντίον τη θεωρούν ως μία επιβεβλημένη κίνηση, ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις πλευρές. Δηλαδή, των δύο ισχυρών πολιτικών αντιπάλων (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) και προς τους πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ.

Προς την πλευρά του πρωθυπουργού, ότι δεν θα ψηφίσουν κομματική επιλογή από τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, επεξηγώντας τη δήλωση Γεννηματά στελέχη του ΚΙΝΑΛ έλεγαν «δύο πρώην πρωθυπουργούς έχει η Νέα Δημοκρατία (Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς), δύο έχουμε κι εμείς (Κώστας Σημίτης-Ανδρέας Παπανδρέου). Ο δε κ. Σημίτης ας μη λησμονούμε είναι αυτός που έβαλε την Κύπρο στην Ε.Ε. δίχως να έχει λυθεί το Κυπριακό».

Στην Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν με έμφαση την επιτυχία του Κώστα Σημίτη για την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε.

Η κίνηση της Φώφης Γεννηματά είναι κι ένα μήνυμα το οποίο απέστειλε και στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες διακινείται ένα περίεργο σενάριο από την Κουμουνδούρου, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξεχάσει τι έχει πει για στήριξη της υποψηφιότητας Προκόπη Παυλόπουλου, προτείνοντας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στο ΚΙΝΑΛ δεν ξεχνούν ότι ο Τσίπρας, που τώρα θεωρητικά συζητά για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Γιώργο Παπανδρέου τον αποκαλούσε Πινοσέτ

Ναι, αυτόν που αποκαλούσε Πινοσέτ και ζητούσε να στηθούν κρεμάλες επειδή έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ. Φυσικά, ο κ. Τσίπρας δεν ένιωσε κεραυνοβόλο έρωτα για τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά όσο δεν περπατούν οι εγγραφές νέων μελών μέσω του isyriza, αναγκάστηκε να τον αγαπήσει μπας και πεισθούν οι έρημοι ΠΑΣΟΚοι να γίνουν και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από το να τον ψηφίζουν. Βέβαια, ουδείς στην Κουμουνδούρου μπορεί να αντιληφθεί ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που βρήκαν αποκούμπι στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έχουν αστικοποιηθεί από την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη και όσο υπάρχουν διάφορες κραυγές σαν της Νίνας Κασιμάτη (βουλευτής Β’ Πειραιώς) με το «μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι», τόσο θα κρατούν… ασφαλείς αποστάσεις. Το μήνυμα προς τον Τσίπρα είναι ότι εάν θέλεις τώρα μπορείς να προτείνεις τον Παπανδρέου που ανοίξαμε εμείς την κουβέντα.

Η προσπάθεια προσέγγισης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο της Φώφης Γεννηματά συνεχίστηκε και με την δήλωση ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ιδανικός για την θέση του Προέδρου Δημοκρατίας

 Στους πρώην αρχηγούς

Όμως μήνυμα απέστειλε η κα Γεννηματά και στους τρεις πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, ότι τους σέβεται, τους εκτιμά και τους υπολογίζει. Και ειδικά προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο έφθασαν στα άκρα όταν τον απέπεμψε με απαράδεκτο τρόπο. Συγκεκριμένα, προς τον κ. Βενιζέλο η Φώφη Γεννηματά έχει εξαπολύσει μία παρατεταμένη επίθεση φιλίας. Τόσο η ίδια, όσο και αρκετοί εκ των συνεργατών της έχουν προβεί σε δηλώσεις τού στυλ «ο κ. Βενιζέλος παραμένει μέλος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ». Μάλιστα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου το έκανε δύο φορές τα τελευταία 24ωρα. Βέβαια, από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος δείχνει να μην ασχολείται, αν και θα θεωρούσε εξόχως τιμητική και θα αποδεχόταν πιθανή πρόταση του κ. Μητσοτάκη για να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Φυσικά, με τη δήλωσή της η κα Γεννηματά δίνει και μία καλή απάντηση σε όσους ακόμη και από το εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ έπαιζαν με τα σενάρια μίας δικής της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κάτι που θα άνοιγε δρόμο για αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα. «Κομμένη η πλάκα», έλεγαν χαρακτηριστικά στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου θεωρούν πως οι πολιτικοί τους αντίπαλοι τους εμπαίζουν μπαίνοντας σε ονοματολογία με τους πρώην προέδρους.

Το ΚΙΝΑΛ διαρρέει ότι Σταύρος Θεοδωράκης και Τάσος Γιαννίτσης είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Τέλος, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν (αποφεύγουν να κάνουν λόγο για εάν γνωρίζουν κάτι) ότι με χαρακτηριστική ευκολία θα ψήφιζαν «ναι» για δύο πρόσωπα που είναι μεν πολιτικά, αλλά μη ενεργά αυτή την εποχή. Και κάνουν λόγο πως ο ιδρυτής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, ο Τάσος Γιαννίτσης, είναι δύο πρόσωπα που έχουν ανέβει στην… επετηρίδα των πιθανών υποψηφίων στην πρωθυπουργική λίστα.

 Στην Προσύνοδο

Στο μεταξύ για μία ακόμη φορά Γεννηματά και Τσίπρας συναντήθηκαν στην Προσύνοδο των Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες. Και για μία ακόμη φορά ήταν δύο ξένοι σε μία ξένη πόλη. Στην Προσύνοδο την παράσταση έκλεψαν ο προσφάτως επανεκλεγείς Σάντσεζ στην Ισπανία και η νέα πρωθυπουργός της Φιλανδίας, η 34χρονη Σάνα Μαρίν.

Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας τις προηγούμενες ημέρες προσπάθησε να προσεγγίσει την κα Γεννηματά για να προσέλθουν και οι δύο με κοινή γραμμή στην Προσύνοδο. Προηγούμενα στον ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσαν σε μία γκέλα, καθώς μοίρασαν προς τα φιλικά με την Κουμουνδούρου ΜΜΕ ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έθετε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές τοποθετώντας σε δεύτερο πλάνο την παρουσία της Φώφης Γεννηματά στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών. Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να αποκρύψουν ότι, τώρα που ο κ. Τσίπρας δεν είναι πρωθυπουργός, παραβρίσκεται στο τραπέζι, αλλά πρώτα συζητούν τα ενεργά μέλη και στο τέλος μιλούν και οι παρατηρητές.

Τη δική της στρατηγική ακολούθησε στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών η Φώφη Γεννηματά

Γι’ αυτό και αναζήτησε πεδίο συνεννόησης με την κα Γεννηματά. Όμως η Χαριλάου Τρικούπη ήταν επιφυλακτική, καθώς δεν θεωρούν και τον πιο ειλικρινή άνθρωπο στον πλανήτη τον Αλέξη Τσίπρα. Έτσι, η απάντηση που δόθηκε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ενδεικτική του παγωμένου κλίματος που υπάρχει μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου: «Η κα Γεννηματά είναι μέλος του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος και όχι παρατηρητής όπως ο κ. Τσίπρας, και ότι έχει παρουσιάσει ένα σαφές πλαίσιο θέσεων για την τουρκική προκλητικότητα και έχει τονίσει ότι θα θέσει το θέμα στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Αν σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας θέλει να συνδράμει την προσπάθεια της κας Γεννηματά είναι κάτι το οποίο θα αποδεχθούμε με μεγάλη ευχαρίστηση».

 

 

 

Διαβάστε επίσης