Ο διπλός στόχος του Κυριάκου

Η χώρα λόγω των κυβερνητικών αστοχιών βρίσκεται σε αδιέξοδο, τόσο στη διαχείριση του μεταναστευτικού, όσο και στη στασιμότητα που υπάρχει στο ζήτημα της αξιολόγησης. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μεταναστευτική κρίση να βάζει πλάτη στην κυβέρνηση, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα είναι εναντίον.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τη μία ανοίγει το κεφάλαιο διεύρυνση του κόμματος, και από την άλλη αποφάσισε να πυκνώσει τις επαφές του με τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να αποκτήσει επαφή μαζί τους και να συζητά τις λύσεις που ο ίδιος θεωρεί ρεαλιστικές και μπορεί να τις αντέξουν οι πολίτες.

Η συνάντηση με τους αγρότες ήταν εκτός προγράμματος στο σχέδιο του Μητσοτάκη για την «κάθοδο στην κοινωνία» που είχε προαναγγείλει. Με αφορμή τόσο το επερχόμενο «γαλάζιο» συνέδριο, αλλά και τα ζητήματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού που είναι σε πλήρη εξέλιξη (ελέω διαπραγμάτευσης), το επιτελείο Μητσοτάκη έχει καταρτίσει πρόγραμμα συναντήσεων του προέδρου στους χώρους δουλειάς των περισσότερων επαγγελματικών ομάδων που πλήττονται από τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Σε αντίθεση με την τακτική των προηγούμενων μηνών, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει ο ίδιος τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας τους και υπό μία μόνο προϋπόθεση: ότι δεν πρόκειται να καθίσει σε ένα τραπέζι για να ακούσει μόνο παράπονα, αλλά επιθυμεί να συζητήσει μαζί τους προτάσεις επίλυσης των οικονομικών τους προβλημάτων.

Όπως έχει καταστεί σαφές προς όλους τους παραγωγικούς φορείς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν ακολουθεί την παλαιοκομματική αντίληψη ότι «όλοι έχουν δίκιο» και δεν θα υποσχεθεί «τα πάντα στους πάντες». Ήδη οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος έχουν επιφορτιστεί με την προετοιμασία του κ. Μητσοτάκη για τις συναντήσεις με τις επαγγελματικές ομάδες, παρουσιάζοντας μια σειρά ισοδύναμων μέτρων απολύτως κοστολογημένα.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι το συνέδριο του κόμματος στις 22 Απριλίου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ιδιωτικούς υπαλλήλους και σωματεία υπαλλήλων δημόσιων υπηρεσιών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να συναντηθεί και με ανέργους, αλλά και πρόσφατα απολυμένους νέους από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τα χρόνια της κρίσης, ενώ ήδη προετοιμάζονται και συναντήσεις με νέους και νέες που τώρα εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Η διεύρυνση

Ταυτόχρονα ανοίγει και το κεφάλαιο διεύρυνση. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζει κινήσεις που θα σηματοδοτήσουν το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας σε δυνάμεις και πρόσωπα από τον κεντρώο, φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστικό χώρο.

Η συνάντηση της Άννας Διαμαντοπούλου τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι η πρώτη σαφής ένδειξη ότι κάτι κινείται στο ζήτημα της διεύρυνσης του κόμματος σε πρόσωπα πέραν της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της κεντροδεξιάς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει υιοθετήσει, όπως προκύπτει από τον δημόσιο λόγο του, πολλές από τις φράσεις-κλειδιά της Α. Διαμαντοπούλου, όπως «Δημιουργική Ελλάδα», «η Ελλάδα που παράγει», κ.ά. Η χημεία των δυο πολιτικών είναι πάρα πολύ καλή και όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε ότι «όλα είναι πιθανά για μελλοντική συμπόρευση, κάτι όμως που είναι σαφές ότι θέλει τον χρόνο του».

Οι άλλες δύο κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη –η κάθε μία με τον δικό της συμβολισμό– ήταν η χθεσινή ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. στην εκδήλωση με τίτλο «Η ασθένεια της Ευρώπης και η αναγέννηση του ευρωπαϊκού ιδανικού», του προέδρου της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ και η σημερινή στο συνέδριο του Ποταμιού.

Την ίδια στιγμή, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει την αποδιάρθρωση του γηραιού κομματικού μηχανισμού, χωρίς παρενέργειες, γκρίνιες και συγκρούσεις και κυρίως χωρίς να ανοίξει μύτη. Σταδιακά ολοκληρώνει τον κύκλο των αλλαγών που άνοιξε ο ίδιος μετά την εκλογή του στις 10 Ιανουαρίου με κεντρικό νόημα όσων γίνονται πως πλέον η Ν.Δ. δεν θα είναι το «κόμμα των αξιωματούχων».

 Οι επαφές στις Βρυξέλλες

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος στις επαφές του στις Βρυξέλλες με τους ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κοινοτικούς επιτρόπους, αλλά και ηγέτες όπως η Άνγκελα Μέρκελ, αν και στήριξε την κυβέρνηση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, σημείωσε τις αντιθεσμικές κινήσεις της κυβέρνησης και την επιχείρηση άλωσης του Κράτους, τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη κ.ά. Εκεί του ετέθη και το ερώτημα τι θα πράξει στο ασφαλιστικό και διαμήνυσε ότι δεν θα το ψηφίσει, ενώ έσπευσε να προσθέσει πως, σε κάθε περίπτωση, η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται από ad hoc πλειοψηφίες στα δύσκολα και από τους 153 των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στα «εύκολα» και προέταξε το επιχείρημα της «διπλής πλειοψηφίας».

Φυσικά η Ν.Δ. δεν ξεχνά ότι είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι, ο βασικός στόχος είναι να αποδομήσει τα ατού του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση στη Βουλή για το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ξεκάθαρα την αντιπολιτευτική στρατηγικής τη Ν.Δ. Δηλαδή, την ευθεία αμφισβήτηση της αυξημένης κοινωνικής ευαισθησίας που σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας παραδοσιακά αναγνώριζε στις πολιτικές θέσεις, αλλά και στην αντιπολιτευτική δράση της Αριστεράς.

Μία φράση του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή συμπυκνώνει αυτή τη στρατηγική: «Δεν σας πιστεύει κανείς πια. Το ηθικό πλεονέκτημα και το μονοπώλιο της κοινωνικής σας ευαισθησίας έγιναν το συντομότερο ανέκδοτο».

Στο επίκεντρο της «γαλάζιας» επιχειρηματολογίας βρίσκεται όμως και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο για ακόμη μία φορά υπερασπίστηκε ο κ. Μητσοτάκης το προηγούμενο Σάββατο στο Κοινοβούλιο απέναντι στον «σκεπτικισμό, αν όχι εχθρότητα», με την οποία, όπως είπε, αντιμετωπίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα βρίσκεται στον πυρήνα και του «κοστολογημένου προγράμματος κοινωνικής συνοχής» που θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα η Ν.Δ., στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση δικού της εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα