Ο Γιώργος έβαλε πλάτη στο Νίκο

Την Δευτέρα η κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι κι άλλοι βουλευτές εκτός της Γιαννακοπούλου που διαφωνούν με την καταψήφιση της ρύθμισης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει τόσο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μία συζήτηση, η οποία μπορεί και να προκαλέσει τραύματα στο κόμμα, που πασχίζει να είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μεθαύριο Δευτέρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα συζητηθεί η στάση του κόμματος στην συζήτηση που θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Αρκετοί βουλευτές του κόμματος δεν συμφωνούν με την καταψήφιση του νομοσχεδίου που αποφάσισε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης προ ημερών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και βουλευτές που είχαν κλείσει τηλεοπτικές εμφανίσεις τις ακύρωσαν μη γνωρίζοντας για την απόφαση του προέδρου.

Μάλιστα κυκλοφόρησε ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου (βουλευτής Δυτικού Τομέα της Β’ Αθήνας) αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι θα την ψηφίσει, καθώς είναι στις εξαγγελίες του κόμματος της. Μετά τα όσα κυκλοφόρησαν για την στάση που πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει η κ. Γιαννακοπούλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Σπυρόπουλος δήλωσαν πως θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Μάλιστα κάποιοι ήδη έχουν αποστείλει μήνυμα, πως «όποιοι αποκλίνουν από την επίσημη γραμμή του κόμματος θα τεθούν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος». Βέβαια προς ώρας δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν υπάρξουν ποινές και σε όσους απλά απέχουν, όπως έγινε και με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Εκεί όπου κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματος 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απείχαν, προκαλώντας την δυσαρέσκεια όσων το ψήφισαν.

Στήριξη από ΓΑΠ

Πάντως στην απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων έβαλε πλάτη και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στην τοποθέτηση του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη μη κρατικά ΑΕΙ, ξεκαθάρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν κινείται σε αυτόνομο πλαίσιο από αυτό που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού τάχθηκε κατά της νομοθέτησης χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος κι έκανε λόγο για «νομιμοποίηση ιδιωτικών πρωτοβουλιών». Βέβαια το ερωτηματικό εντός του ΠΑΣΟΚ είναι με ποια ανταλλάγματα προσέφερε τόσο απλόχερα τη στήριξη του ο πρώην πρωθυπουργός.

Οπότε όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στην Νάντια Γιαννακοπούλου, καθώς και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος είχε εκφραστεί θετικά είναι υπέρ της καταψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Αυτό που μένει να φανεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας είναι το εάν υπάρξουν και άλλοι βουλευτές που έχουν δεύτερες σκέψεις. Οι επαφές που έχουν γίνει στο παρασκήνιο, όμως, δεν επιβεβαιώνουν καμία εικόνα κρίσης, δεδομένου ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητική στο θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ συνολικότερα αλλά στους όρους με τους οποίους νομοθετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Εάν η κυβέρνηση αποδεχθεί τους όρους για να ακολουθήσουμε τον σκανδιναβικό τρόπο που έχουμε προτείνει, τότε μπορούμε να το ψηφίσουμε», ανέφερε συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη.

Από την Χαριλάου Τρικούπη εκπέμπεται πως οι επιθέσεις από την κυβέρνηση λειτουργούν μάλλον συσπειρωτικά. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν «η εικόνα εμφύλιου σπαραγμού που παρουσιάζεται από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα». Και αποδίδουν αυτή την εικόνα σε κυβερνητικά παιχνίδια που έχει στρέψει τα πυρά της στο ΠΑΣΟΚ, «ελλείψει του μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ». Δεν θεωρούν δε τυχαία την κλιμάκωση αυτή από τα πρόσφατα δημοσκοπικά δεδομένα. Ενδεικτικά, αναφέρεται η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis (για το Mega), σύμφωνα με την οποία η Ν.Δ. μετράει τις μεγαλύτερες απώλειες της συσπείρωσης της προς το ΠΑΣΟΚ (5,5%) και τους αναποφάσιστους (5,2%) παρά στα δεξιά της, τοποθετώντας την κομματική αντιπαράθεση βασικά στο χώρο του πολιτικού Κέντρου.

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι αρκετοί από τους συνταγματολόγους και πανεπιστημιακούς δασκάλους που κινούνται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος έχουν ταχθεί με διακριτικό τρόπο υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου. Στην παρέα προστέθηκε και ο πρώην βουλευτής Επικρατείας, πρώην δήμαρχος Αθηναίων και επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Καμίνης. Σε ανάλυσή του ο κ. Καμίνης χαρακτηρίζει την αντιπαράθεση «περί όνου σκιάς» και τονίζει ότι «η καθήλωση σε μια συνταγματική ερμηνεία που διαψεύδεται καθημερινά από την πραγματικότητα, που ακυρώνεται εν τοις πράγμασι από τη λειτουργία των κολεγίων, που οδηγεί στην εκπαιδευτική μετανάστευση χιλιάδες νέους και νέες, αποτελεί ένα συνταγματικό αναχρονισμό που κρατά τη χώρα μας στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων».

Στη Ρώμη

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης από χθες βρίσκεται στην Ρώμη μετέχοντας στην διήμερη μεγάλη συνάντηση του κόμματος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) στην αιώνια πόλη. Χθες το βράδυ ήταν εκ των ομιλητών στο δείπνο των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Σε αυτή την πρώτη μεγάλη συλλογική συνάντηση του Σοσιαλιστών του PES, έγινε συζήτηση για το σύνολο της ευρωπαϊκής ατζέντας και τα ζητήματα που θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα πανευρωπαϊκά τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου (αν και σε κάποιες χώρες θα διεξαχθούν τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου). Στο δείπνο συζητήθηκαν και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ε.Ε., που αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής κόντρας με την κεντροδεξιά του ΕΛΚ για το άμεσο μέλλον της Ένωσης στην επόμενη πενταετία, με αφορμή, πρωτίστως, την Ουκρανία και τις προκλήσεις που ανέδειξε για την ευρωπαϊκή άμυνα και διπλωματία.

Σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συμμετέχει στο λεγόμενο «Election Congress». Και όπως αναφέρουν συνεργάτες του, στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσει έμφαση στις κοινωνικές πολιτικές, το περιβάλλον και το κράτος δικαίου. Το «Election Congress» του PES, είναι η εκλογή νέου προεδρείου και, κυρίως, για την επικύρωση του λεγόμενου «spitzenkandidat», δηλαδή του υποψηφίου προέδρου για την επόμενη σύνθεση της Κομισιόν που προτείνουν οι Σοσιαλιστές. Ο υποψήφιος που θα αντιπαρατεθεί με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (και θα έχει τη στήριξη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ) είναι ο κάτοχος ενός χαρτοφυλακίου της Κομισιόν. Πρόκειται για τον Νικολά Σμιτ, σοσιαλδημοκράτης από το Λουξεμβούργο και επίτροπος από το 2019 στο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα