Ο …Κούγιας και ο Γιαννακόπουλος

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αναμένεται να είναι στις εξέδρες του ΟΑΚΑ, στον πέμπτο τελικό της φετινής Basket League ΟΠΑΠ, μολονότι έχει τιμωρηθεί από τον αθλητικό δικαστή με τρεις μήνες απαγόρευση εισόδου σε γήπεδα.

Πώς; “Πάτησε” σε δεδικασμένο.

Τον Απρίλιο του 2011, η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Football League είχε τιμωρήσει τον Αλέξη Κούγια (με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΑΕ Παναχαϊκή 2005) με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους, για πέντε χρόνια.

Τον Νοέμβριο του 2012, μετά την απαγόρευση εισόδου του στο “Γ. Καραϊσκάκης” για να παρακολουθήσει το ματς Ολυμπιακός-Παναχαϊκή. Τότε είχε μόνο την ιδιότητα φιλάθλου και είχε ενημερώσει πως θα μηνύσει αυτούς που αγνόησαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του, να προσέρχεται ως απλός φίλαθλος σε όποιο γήπεδο επιθυμεί. Διότι όπως είχε εξηγήσει “η μόνη αρμόδια αρχή να μου αφαιρέσει αυτή τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δυνατότητα είναι η Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας, η οποία όμως ουδέποτε με έχει παραπέμψει και η οποία ουδέποτε έχει αποφανθεί περί στερήσεως της φιλάθλου ιδιότητός μου και άρα της δυνατότητας εισόδου μου στα γήπεδα της επικράτειας”.

Αυτό ακριβώς θα επικαλεστεί και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, προκειμένου να μπει στο ΟΑΚΑ, για να παρακολουθήσει -ως φίλαθλος- τον πέμπτο και τελευταίο τελικό της Basket League ΟΠΑΠ.

Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε ακριβώς το σκεπτικό που ανέπτυξε ο Κούγιας και εστιάζει στο άρθρο 5 του Συντάγματος, που προβλέπει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου. Μεταξύ άλλων, αναφέρει “απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη χώρα… Τέτοιου περιεχομένου περιοριστικά μέτρα, είναι δυνατόν να επιβληθούν μόνο ως παρεπόμενη ποινή με απόφαση ποινικού δικαστηρίου”.

Καταλήγει στο “από τα ως άνω αναφερθέντα, αποδεικνύεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτός ο περιορισμός της ελευθερίας της κίνησης ενός φυσικού προσώπου, π.χ. με απαγόρευση εισόδου σε γήπεδο, από διαιτητική απόφαση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου (όπως είναι η ΕΠΟ) και τα θεσμοθετημένα από το καταστατικό της, δικαιοδοτικά όργανα, αλλά απαιτείται τυπικός νόμος του κράτους”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα