Ο Μακρόν διαφωνεί με το όριο 10 ετών στην προεδρική θητεία: «Πρόκειται για καταραμένη βλακεία»

Ο Γάλλος πρόεδρος μάλλον δεν θέλει να αποχωρήσει από το Ελιζέ το 2027 μετά τη λήξη της δεύτερης και τελευταίας θητείας του

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μάλλον δεν θέλει να αποχωρήσει από το Ελιζέ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης και τελευταίας θητείας του. όπως αναφέρει το «Politico» με βάση τις πηγές που επικαλείται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιστότοπου, ο σύζυγος της «Πρώτης Κυρίας» της Γαλλίας, Μπριζίτ Τρονιέ, θα πρέπει να αποχωρήσει το 2027 από το Μέγαρο των Ηλυσίων, έχοντας εκτίσει δύο προεδρικές θητείες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας μπορεί να παραμείνει στον προεδρικό θώκο έως δέκα χρόνια. Όχι παραπάνω.

«Πρόκειται για καταραμένη βλακεία»

Τα παράπονα του Μακρόν εκφράστηκαν στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων, αναφέρει το «Politico». «Πρόκειται για καταραμένη βλακεία», φέρεται να είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σε συνάντηση που είχε χθες με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο ιστορικός ηγέτης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ήταν ο πρώτος που επιβεβαίωσε ότι ο Μακρόν χαρακτήρισε «καταραμένη βλακεία» ότι ένας πολιτικός δεν μπορεί να επανεκλεγεί στην προεδρία για τρίτη φορά. Πάντως, τα σχόλιά του επιβεβαιώθηκαν και στο Γαλλικό Πρακτορείο από δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση.

Ο Μακρόν θα γίνει στα 49 του ο νεότερος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας

Στη Γαλλία, οι πρόεδροι δεν μπορούν να εκλεγούν για περισσότερες από δύο θητείες, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μακρόν θα γίνει ο νεότερος πρώην πρόεδρος της χώρας, σε ηλικία μόλις 49 ετών.

Ο Μακρόν εξελέγη για πρώτη φορά το 2017 και επανεξελέγη το 2022, ύστερα από μια προεδρική εκστρατεία που επισκιάστηκε από τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν χθες 12ωρη συνάντηση, κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πρόσβαση στα τηλέφωνά τους. Στη διάρκεια της συνάντησής τους επικεντρώθηκαν σε μια σειρά θεμάτων όπως η Ουκρανία, ο πληθωρισμός, η αγοραστική δύναμη και η θεσμική μεταρρύθμιση.

Το 2000 η θητεία μειώθηκε στα πέντε χρόνια

Από την πλευρά του, το Μέγαρο των Ηλυσίων αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του «Politico».

Στο μεταξύ, πολλοί είναι αυτοί που δεν θυμούνται ότι το 2000 διεξήχθη δημοψήφισμα στη Γαλλία για τη μείωση της θητείας του προέδρου από επτά σε πέντε χρόνια. Το «ναι» είχε επικρατήσει εύκολα τότε με το 70% να στηρίζει την συνταγματική αλλαγή.

Η απόφαση για τη μείωση της προεδρικής θητείας στα πέντε χρόνια ήταν η μεγαλύτερη συνταγματική αλλαγή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία.

Υπέρ αυτής της μεταρρύθμισης είχαν ταχθεί τότε ο Συντηρητικός Πρόεδρος Ζακ Σιράκ όσο και ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της χώρας Λιονέλ Ζοσπέν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα