Politico: Που οφείλεται η αναθεώρηση των ΗΠΑ ως προς την υποστήριξη της Ουκρανίας

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στοχεύει στην ταχεία ανασυγκρότηση της Ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας, με σκοπό να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος οπλισμός που το Κογκρέσο αδυνατεί να αναπληρώσει.

Οι ΗΠΑ μετατοπίζουν σιωπηρά το στρατηγικό τους στόχο από την ολοκληρωτική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας στα μέτωπα στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης του Κιέβου, όταν σημάνει κάποια στιγμή η ώρα των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, που πιθανότατα θα σήμαιναν παραχώρηση τμημάτων της χώρας στη Μόσχα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν που δεν κατονομάζει και έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη στην Ουάσιγκτον, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης προς την Ουκρανία να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τη στροφή της Ουκρανίας προς μια πιο αμυντική στρατηγική μετά από μια «ως επί το πλείστον αποτυχημένη αντεπίθεση» των δυνάμεων του Κιέβου, ειδικά με την αναδιάταξή τους στα ανατολικά με παράλληλη ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας και την κατασκευή οχυρώσεων, εμποδίων από συρματοπλέγματα, αντιαρματικών εμποδίων και τάφρων κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. «Αυτή ήταν η θεωρία μας για το ουκρανικό ζήτημα σε όλη τη διάρκεια, ο μόνος τρόπος με τον οποίο τελειώνει τελικά αυτός ο πόλεμος είναι μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Θέλουμε η Ουκρανία να είναι ισχυρή όταν έρθει αυτή η ώρα».

Πέραν τούτων η κυβέρνηση Μπάιντεν εστιάζει στην ταχεία ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας της ίδιας της Ουκρανίας, προκειμένου να εξασφαλίσει  τον απαραίτητο οπλισμό που το Κογκρέσο των ΗΠΑ αδυνατεί προς το παρόν να αναπληρώσει.

Ο ίδιος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν εξήγησε ότι οι ΗΠΑ δεν αποθαρρύνουν την Ουκρανία από την προετοιμασία μελλοντικών επιθέσεων και τόνισε ότι προς το παρόν δεν προγραμματίζονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον είπε στο Politico ότι η ΕΕ κάνει δηλώσεις για την επιτάχυνση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ προκειμένου να «θέσει τους Ουκρανούς στην καλύτερη δυνατή κατάσταση προκειμένου να διαπραγματευτούν» με τη Ρωσία.

Μεταξύ των λόγων που ωθούν την αμερικανική κυβέρνηση σε μια τέτοια αλλαγή στρατηγικής έναντι της Ουκρανίας το Politico αναφέρει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση της δημοτικότητας του Μπάιντεν, και τις δύσκολες προεδρικές εκλογές του 2024 στη χώρα και στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της οποίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, αντιμετωπίζει την πρόκληση του δημάρχου του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο και μια αντίσταση στα σχέδιά του από τον Γενικό Διοικητή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνιι.

Το δημοσίευμα του Politico αναφέρει επίσης ένα άλλο άρθρο των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να είναι έτοιμος για «εκεχειρία» εάν το Κίεβο και η Δύση αναγνωρίσουν ως ρωσικά τα παράνομα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας. Στη συνέντευξη Τύπου στις 14 Δεκεμβρίου, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας θα τελειώσει όταν επιτύχει όλους τους στόχους του: «αποναζιστικοποίηση» αποστρατικοποίηση και ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα