Ο όχι τυχαίος Ερτζιγές και η… Eurovision

Τοποθέτηση-μήνυμα ο νέος πρέσβης της Άγκυρας στην Αθήνα

Στους μη μυημένους με το διπλωματικό ρεπορτάζ το όνομα του Τσαγατάι Ερτζιγές δεν χτυπάει πολλά καμπανάκια μνήμης . Αντιθέτως, εκείνοι που ξέρουν, μόνο τυχαία δεν θεωρούν την έλευση στα μέρη μας του εν λόγω Τούρκου διπλωμάτη και μάλιστα υπό την ιδιότητα του νέου πρέσβη της Άγκυρας στην Αθήνα. Από το μακρύ βιογραφικό του καινούργιου μουσαφίρη ας κρατήσουμε κατά νου ότι αφενός έχει σημαντική… τεχνογνωσία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από το 1988 που πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στελέχωσε στο τμήμα που είχε ως αντικείμενο τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, Μάλιστα ο νέος Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα ήταν μέλος της τουρκικής ομάδας που διεξήγαγε διερευνητικές επαφές με την αντίστοιχη ελληνική για τα προβλήματα στο Αιγαίο, ενώ κατά την επανεκκίνηση της διαδικασίας των διερευνητικών τον Μάρτιο του 2021, ο Ερτζιγές ανήκε στο τιμ των Τούρκων διπλωματών υπό τον τέως υφυπουργού Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Αφετέρου, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο Ερτζιγές είναι ένθερμος υποστηρικτής (σ.σ. αν και όψιμος, μετά από… μάλωμα του τουρκικού κατεστημένου ότι δεν ήξερε καλά το «μάθημα») του δόγματος «Mavi Vatan», δηλαδή της «Γαλάζιας Πατρίδας». Δικό του είναι για παράδειγμα ένα τιτίβισμα στο twitter το 2020 στο οποίο υποστήριζε προκλητικά ότι «το να πιστεύεις ότι ένα μικρό νησί (σ.σ. έδειχνε σε χάρτη το Καστελόριζο) 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 570 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γελοίο».

Με τον νεοσουλτάνο Ερντογάν να προσβάλει με ψεύδη την Ελλάδα ακόμη και στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα και να κομπορρημονεί ως βαρύμαγκας του Βοτανικού ότι θα «μπορεί να έρθει ξαφνικά ένα βράδυ» σε όποια χώρα τον ενοχλεί, είναι τυχαία η τοποθέτηση του χαρακτηριζόμενου «γκουρού» των θαλασσίων ζωνών της τουρκικής διπλωματίας, Τσαγατάι Ερτζιγές, στην Αθήνα; Δεν νομίζω, που έλεγε και ένα παλιότερο διαφημιστικό σποτάκι.

Υ.Γ.: Με ποιο κριτήριο κλήθηκε η Τουρκία στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα; Προφανώς με την αιτιολογία ότι στην άτυπη και δίχως δυνατότητα λήψης αποφάσεων σύναξη έδωσαν το «παρών» ηγέτες κρατών της Ε.Ε. αλλά και χωρών που επιδιώκουν να γίνουν μέλη της Ένωσης. Δεν λέω, καλή η διαφήμιση της ευρωπαϊκής «πραμάτειας» σε χώρες (και αγορές, μην το ξεχνάμε) που θέλουν να γίνουν μέλη. Τι γίνεται, όμως, όταν το επίδοξο μέλος αμφισβητεί τα σύνορα της Ένωσης στην οποία θέλει να εισέλθει; Και εν τέλει πώς γίνεται αποδεκτή η παρουσία μιας χώρας σε συζητήσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια, όταν αυτή βάζει πλάτη στη Ρωσία του εισβολέα Πούτιν και τρέχει να χώσει την στρατιωτική «μύτη» της όπου μυρίσει αίμα (βλ. Συρία, Λιβύη κλπ).

Ας αναλογιστούν λοιπόν οι Βρυξέλλες αν η Ε.Ε. είναι μια πολιτική ένωση με αρχές πολιτισμού και δικαίου ή ένα σόου τύπου Eurovision όπου σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό συμμετέχει μέχρι και η… Αυστραλία!!!

 

Κ8 ||>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>165

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα