Ο Όλαφ Σολτς ανακηρύχθηκε ως ο πιο αντιδημοφιλής ηγέτης στη Δύση

Στη δεύτερη θέση ο Εμανουέλ Μακρόν - Ποιοι άλλοι ακολουθούν, σύμφωνα με αμερικανική δημοσκόπηση

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατέχει τη θλιβερή πρωτιά του πιο αντιδημοφιλούς ηγέτη στη Δύση, όπως αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι δημοσκόπηση της αμερικανικής εταιρείας επιχειρηματικής ευφυΐας «Morning Consult».

Στην κατάταξη αντιδημοφιλίας των δυτικών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μετά τον Σολτς έρχεται σε απόσταση αναπνοής ο πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ένοικος των Ηλυσίων, ο οποίος διανύει την δεύτερη και τελευταία προεδρική θητεία του, εισέπραξε την έντονη οργή των συμπολιτών του αυξάνοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Την ίδια ώρα, όπως σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, το γεγονός ότι ο Γερμανός Καγκελάριος δεν είναι δημοφιλής στους συμπολίτες του, δεν είναι κάτι καινούργιο.

Από τον Δεκέμβριο του 2023, έρευνα της γερμανικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης ARD Deutschlandtrend, έδειχνε ότι μόνο το 20% των πολιτών ενέκρινε το έργο του Όλαφ Σολτς.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας «Morning Consult», το ποσοστό αντιδημοφιλίας του Γερμανού Καγκελάριου εκτοξεύτηκε στο 73% και του εταίρου του στον γαλλογερμανικό άξον, Εμανουέλ Μακρόν στο 71%.

Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν οι συντάκτες των Νew York Times το χρονικό διάστημα μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου, υπάρχουν και άλλοι ηγέτες στη Δύση, το έργο των οποίων δεν είναι αρεστό στην κοινή γνώμη.

Την τρίτη θέση στη λίστα αντιδημοφιλίας καταλαμβάνουν ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα με ποσοστό 70%.

Έπονται ο Συντηρητικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ με ποσοστό 66% και με …διαφορά ο Καναδός ομόλογός του, Τζάστιν Τριντό με 59%.

Το περίεργο στη λίστα που δημοσιεύουν οι New York Times είναι ότι το ποσοστό αντιδημοφιλίας του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είναι 54%, δηλαδή δέκα μονάδες υψηλότερο από αυτό του πρωθυπουργού του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρου (46%).

Δύο είναι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι δυτικοί ψηφοφόροι εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους στους συγκεκριμένους ηγέτες.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ο πληθωρισμός έχει καταλυτικό ρόλο. Σε ορισμένες χώρες της Δύσης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία προκαλώντας άνοδο στις τιμές των τροφίμων.

Στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης, για παράδειγμα, σύμφωνα με το κέντρο συμβουλών καταναλωτών, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν, κατά μέσο όρο, 29% από τον Ιούνιο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2024.

Ο δεύτερος σημαντικός τομέας δυσαρέσκειας των πολιτών για τον τρόπο με τον οποίο οι δυτικοί ηγέτες αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα είναι η μετανάστευση.

Ειδικότερα, η παράνομη μετανάστευση ενισχύει την εντύπωση «χάους και ανομίας», όπως σχολιάζει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Επιπλέον, το γεγονός αυτό στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες προς τα ακροδεξιά κόμματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα