Ο ΠΑΟΚ, το Financial Fair Play και ο Ελ Καντουρί…

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ είναι η συμμόρφωσή του με το Financial Fair Play της UEFA.

Το ζήτημα έφερε με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Ιταλός μάνατζερ του Ελ Καντουρί, ο Ντιέγκο Ταβάνο, ο οποίος αποκάλυψε ότι δύο φορές στο παρελθόν ο ΠΑΟΚ.

«Και τον Ιανουάριο αλλά και το καλοκαίρι ζητήθηκε από τον Ομάρ να αποχωρήσει λόγω του Financial  Fair Play. Τον Ιανουάριο προχώρησα τη διαδικασία με την Πάρμα, ήρθε όμως η πρόταση της Αλ Ιτιχάντ για τον Πρίγιοβιτς και μου είπαν από τον ΠΑΟΚ ότι πλέον δεν είναι ανάγκη να φύγει, ο προπονητής τον ήθελε και έτσι παρέμεινε. Η συνέχεια είναι γνωστή, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το νταμπλ όμως ο Ομάρ ήταν άτυχος με τον τραυματισμό του.

Το καλοκαίρι φτάσσμε στην ίδια κατάσταση, πάλι για λόγους FFP και όχι αγωνιστικούς, τέθηκε θέμα αποχώρησής του. Είχα τη συζήτηση με τη Σταντάρ Λιέγης, ήταν όλα συμφωνημένα, και την ώρα που ήμουν στο ταξί για να πετάξω αό το αεροδρόμιο της Ρώμης για Βρυξέλλες, με πήρε τηλέφωνο ένας δικηγόρος που με βοηθούσε στις διαπραγματεύσεις που είχαμε στο Βέλγιο. Μου είπε ότι τον πήρε ο τεχνικός διεθυντής της Σταντάρ, ότι η μεταγραφή σταματάει, πως θέλουν να πάρουν τον Λιμπομπέ, και έτσι ακυρώθηκε αυτό το deal. Ουσιαστικά ο Ελ Καντουρί έμεινε από τύχη στον ΠΑΟΚ.

Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι ο Ομάρ ποτέ δε ζήτησε να φύγει από τον ΠΑΟΚ. Ημουν στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό και έζησα την εκπληκτική ατμόσφαιρα του ντέρμπι. Ειχα πει τότε στον Ομάρ ότι πρέπει να μείνει στον ΠΑΟΚ, έχει ένα φανταστικό κοινό. Μου είπε ότι είναι χαρούμενος στον ΠΑΟΚ».

Για λόγους μη τήρησης του Financial Fair Play τιμωρήθηκε με αποκλεισμό εν΄ός έτους από τις ευρωπαϊκέςδιοργανώσεις η Μίλαν.

Αρχικά, η ιταλική ομάδα είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο, μείωση των παικτών που μπορούν να δηλωθούν για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και υποχρέωση από πλευράς της να έχει ισορροπήσει τον ισολογισμό της ως το 2021. Δεν το έπραξε και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από τους ευρωπαϊκούς αγώνες.

Ανάλογα προβλήματα έχει και η Ίντερ στην οποία επίσης έχει επιβληθεί περιορισμός στις μεταγραφές.

Όποια ομάδα αγωνίζεται στην Ευρώπη ελέγχεται από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. To FFP ορίζε ότι το  άνοιγμα ενός συλλόγου σε βάθος τριετίας μπορεί να είναι  μέχρι 25 εκ. ευρώ , αλλά θα πρέπει να καλυφθεί από τους μετόχους (πχ. με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) έως το ποσό των 5.000.000 ευρώ (που είναι το πρώτο όριο και κατά συνέπεια ο σύλλογος περνάει το τεστ του FFP). Στο σύνολο οδηγούμαστε ένα ποσό 30 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας.

Ουσιαστικά, δεν μπορεί ένας σύλλογος να στηρίζεται μόνο στα λεφτά που βάζουν οι μέτοχοι, ούτε μπορεί να έχει πολλές ζημίες.

Οι ζημίες άνω των 30 εκατομμυρίων ετών στην τριετία θα δημιουργήσουν πρόβλημα ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης της εταιρίας επιλέξει και μπορεί να βάζει χρήματα.

Στον ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης μπορεί να βάλει όσα χρήματα επιθυμεί, όμως όταν θα έρθει η ώρα για το… ταμείο του FFP δεν πρόκειται να υπολογιστούν από την ΟΥΕΦΑ….

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα