Ο Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισε την υποστήριξη του βασκικού εθνικιστικού κόμματος

Ο Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισε την υποστήριξη που χρειάζεται για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ισπανική βουλή

Το ισπανικό εθνικιστικό βασκικό κόμμα PNV δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε να υποστηρίξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει άλλη μία θητεία, μια διαδικασία που έχει προκαλέσει οργή και διαδηλώσεις από αντιπάλους.

Η υποστήριξη του PNV, και εκείνη του καταλανικού κόμματος Junts που επιβεβαιώθηκε χθες, Πέμπτη, θα εξασφαλίσει στον Σάντσεθ απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω βουλή, που αριθμεί 350 μέλη, στην ψηφοφορία που αναμένεται να λάβει χώρα τις ερχόμενες ημέρες.

«Εξασφαλίσαμε την απαραίτητη πλειοψηφία»

«Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πλειοψηφία που θα καταστήσει δυνατή την έγκριση του Πέδρο Σάντσεθ και, συνεπώς, θα έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης που θα μιλάμε για αυτό που έχει πραγματικά σημασία για τον κόσμο», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός, αρμόδιος για τη σχέση με το κοινοβούλιο Φέλις Μπολάνιος, σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό SER.

«Έχουμε πολύ αποκλίνουσες και διαφορετικές θέσεις όμως αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον. Η Ισπανία και η Καταλονία το αξίζουν.»

Η συμφωνία του Σάντσεθ με Sumar και Junts

Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου όπου το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο χωρίς όμως να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ, που ήρθε δεύτερο, διεξήγαγε επί εβδομάδες διαπραγματεύσεις με μικρότερα κόμματα μεταξύ των οποίων η πλατφόρμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Sumar και βασκικά εθνικιστικά κόμματα, τα περισσότερα από τα οποία υποστήριξαν τον Σάντσεθ το 2020 για την προηγούμενη θητεία του.

Η πιο περίπλοκη συμφωνία είναι αυτή που επιτεύχθηκε χθες με το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts, η οποία περιλαμβάνει την έγκριση ενός νόμου που θα δίνει αμνηστία σε όσους διώκονται για την απόπειρα της Καταλονίας να αποσχιστεί από τη Ισπανία. Οι συντηρητικοί αντίπαλοι του Σάντσεθ τον κατηγόρησαν ότι θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου στην Ισπανία για το δικό του πολιτικό όφελος.

Καθώς η συμφωνία ανάμεσα στο Junts και τους Σοσιαλιστές φάνηκε στον ορίζοντα την περασμένη εβδομάδα, το κλίμα στη χώρα γινόταν όλο και περισσότερο εκρηκτικό, με διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία έξω από τα κεντρικά γραφεία των Σοσιαλιστών στη Μαδρίτη κάθε απόγευμα.

Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, 24 άνθρωποι συνελήφθησαν και επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τις αρχές, καθώς οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τη διαδήλωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα