Ο «σεφ του Πούτιν» στρατολογεί Αφρικανούς εγκληματίες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Η διαβόητη μισθοφορική οργάνωση Wagner Group, αναγκάζεται να στρατολογήσει ενισχύσεις από κάθε γωνιά της χώρας

Οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας είναι τόσο δυσμενείς στην παρούσα φάση για τη Ρωσία, που η Μόσχα αναγκάζεται να στρατολογήσει ενισχύσεις από κάθε γωνιά της χώρας και τώρα, η διαβόητη μισθοφορική οργάνωση Wagner Group επιστρατεύει ακόμη και εγκληματίες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος The Daily Beast, επικαλούμενος δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αφρικανικής χώρας, μεγάλα τμήματα της οποίας ελέγχουν ένοπλοι αντάρτες εδώ και περίπου μια δεκαετία. Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, δεκάδες κρατούμενοι από τον στρατό και την αστυνομία της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας για λογής εγκλήματα, όπως βιασμοί και φόνοι, στρατολογούνται τώρα στο ντόπιο παράρτημα της Wagner Group, που περιλαμβάνει εκατοντάδες μαχητές, γνωστούς στη χώρα ως «μαύρους Ρώσους» και κατηγορείται για φόνους και βασανισμούς αμάχων. Πολλοί εξ’ αυτών, είπαν οι αξιωματούχοι, είναι αντάρτες που ο στρατός θεωρεί τρομοκράτες λόγω της αλόγιστης χρήσης βίας και του εκφοβισμού αμάχων για την υλοποίηση πολιτικών στόχων.

«Από τον Οκτώβριο [μέλη της Wagner Group] μπαίνουν σε στρατιωτικά και αστυνομικά κρατητήρια και απελευθερώνουν αντάρτες, ανάμεσά τους και εκείνους που κρατούνταν για βιασμούς γυναικών και κοριτσιών. Ουδείς μπορεί να τους σταματήσει επειδή η κυβέρνηση τους παραχώρησε τόση εξουσία να ενεργούν όπως θέλουν», δήλωσε αξιωματούχος που εργάζεται στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας στην πρωτεύουσα Μπάνγκουϊ.

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner του αποκαλούμενου «σεφ του Πούτιν», Γεβγκένι Πριγκόζιν , απελευθέρωσαν και αντάρτες, που κρατούνταν για τον φόνο στρατιωτών στη διάρκεια επίθεσης σε στρατόπεδο της πόλης Μπακούμα τον περασμένο Απρίλιο κι ότι είπαν στους δεσμοφύλακές τους ότι θα τους βάλουν να δουλέψουν για την οργάνωση στο εξωτερικό. «Είπαν [οι μισθοφόροι της Wagner] ότι χρειάζονται επειγόντως χέρια στο Μαλί και στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι απελευθέρωσαν πάνω από 20 άτομα», σημείωσε.

Η οργάνωση Wagner Group δραστηριοποιείται από το 2017 στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Την εποχή εκείνη η Μόσχα είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας είχε ζητήσει βοήθεια για να αντιμετωπίσει ομάδες ανταρτών. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία οι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους κι έχουν επεκτείνει τους δεσμούς τους σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Η Wagner Group χρησιμοποιεί ήδη Ρώσους κρατούμενους στα μέτωπα της Ουκρανίας. Διάφορα επιτελικά στελέχη της έχουν επισκεφθεί ρωσικές φυλακές για να στρατολογήσουν με την υπόσχεση αμνηστίας και παχυλού μισθού νέους στρατιώτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω από 6.000 εγκληματίες στρατολογήθηκαν με αυτόν τον τρόπο για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Περίπου ένα μήνα από την έναρξη του πολέμου κυκλοφόρησε η είδηση ​​ότι οι επίλεκτοι δολοφόνοι του Wagner Group μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία από θέατρα του πολέμου στην Αφρική. Στα τέλη Μαρτίου 2022, περισσότεροι από χίλιοι μισθοφόροι στάλθηκαν στην εμπόλεμη ζώνη, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων ηγετών.

Η οργάνωση Wagner Group που ίδρυσε ο Πριγκόζιν και πήρε το όνομά της από τον αγαπημένο συνθέτη του Χίτλερ, Ρίχαρντ Βάγκνερ, αναλαμβάνει τις «βρώμικες» δουλειές της Μόσχας από τη Συρία, μέχρι τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ προωθώντας τα ρωσικά συμφέροντα, ενώ έχουν κατηγορηθεί ότι δεν διστάζουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου. Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν την Wagner Group ότι εκτέλεσε αιχμαλώτους στη Λιβύη. Στη Συρία, μέλη της φέρονται να βασάνισαν με μια βαριοπούλα έναν κρατούμενο που ήταν ξαπλωμένος στο έδαφος και να δολοφόνησαν 70 πολίτες (συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών) στην κεντρική Αφρική.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα