Ο Στουρνάρας δεν είναι Ράμμος…

«Θεσμικής» επίσκεψη Τσίπρα στην ΤτΕ με… γεύμα και παρασκήνο  - Πώς είχε ξεκινήσει η βεντέτα του ΣΥΡΙΖΑ με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Το μεσημέρι της Τσικνοπέμτπης πέρασε το κατώφλι της Τράπεζας της Ελλάδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπου τον περίμενε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Γιάννης Στουρνάρας. Η συνάντησή τους έδωσε τροφή για πολλά σχόλια, περισσότερα από αυτά που δικαιολογεί ένα προγραμματισμένο τετ-α-τετ θεσμικών παραγόντων.

Αναμενόμενο θα πει κάποιος, μιας και από τον καιρό που ο Γιάννης Στουρνάρας «διακονούσε» το υπουργείο Οικονομικών και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως αργότερα που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, οι σχέσεις των δύο αντρών θύμιζαν τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Χωρίς να σημαίνει ότι η εν λόγω συνάντηση ΤσίπραΣτουρνάρα άλλαξε άρδην τα δεδομένα, η αίσθηση που κυριαρχεί μετά από αυτήν είναι ότι στην Κουμουνδούρου δεν λογίζουν πλέον ως μισητό «εχθρό» τον Γιάννη Στουρνάρα ή κι αν τον λογίζουν ως τέτοιο, δεν θέλουν να το δείχνουν. Αλλά και να ήθελαν ποιος θα τους άκουγε; Η ΕΚΤ ή η Κυβέρνηση που του ανανέωσε της θητεία μέχρι το 2026; Άλλωστε, όπως λέει η παροιμία «χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις…»

Απόδειξη αυτής της μεταστροφής είναι για κάποιους η μίνι «αποδελτίωση» της συνάντησης που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων ότι έγινε «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων» και πως «αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα».

Μεταξύ τυρού, αχλαδιού και γνώριμων προσώπων

Την αίσθηση εξομάλυνσης ενίσχυσε και το γεγονός της ασυνήθιστα μεγάλης διάρκειας που είχε η επίσκεψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην ΤτΕ, καθώς εκτός των συζητήσεων υπήρξε και γεύμα. Οι πληροφορίες περί… τσικνλίσματος όπως όριζε η εθιμοτυπία της ημέρας ελέγχονται, αλλά όχι και οι τρεις και πλέον ώρες που κράτησε η «συνεστίαση» του διοικητή και των διευθυντών της ΤτΕ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στα στελέχη που τον συνόδευσαν. Συγκεκριμένα, εκτός του Αλέξη Τσίπρα στο τραπέζι παρακάθισαν η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, ο πρώην ΥΠ.ΟΙΚ. και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο τομεάρχης Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, και ο διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου.

Όπως προαναφέρθηκε, συνδαιτυμόνες τους, εκτός του διοικητή της ΤτΕ, ήταν αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής τράπεζας, αλλά και παλιοί και αγαπημένοι γνώριμοι της Κουμουνδούρου όπως για παράδειγμα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Χουλιαράκης, που πλέον είναι σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα. Έχει τη σημασία του, δε, να υπενθυμιστεί ότι στο δυναμικό της η ΤτΕ έχει κι άλλα στελέχη που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση όπως λ.χ. η Σκωτσέζα πρώην σύζυγος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Χέδερ Ντενίζ Γκίµπσον, που είναι σύμβουλος-επικεφαλής στη διεύθυνση Επιθεώρησης Τραπεζών της ΤτΕ.

Περασμένα ξεχασμένα ή πρόσκαιρη ανακωχή;

Πάντως οι περισσότερο επιφυλακτικοί παρατηρητές κρατούν μικρό καλάθι για το αν όντως ημέρεψε ο «στρίγκλος» Αλέξης ή αν άλλαξε ο «Μανωλιός» Τσίπρας βάζοντας αλλιώς το πολιτικό του ένδυμα. Κι αυτό διότι δεν μπορούν να ξεχαστούν οι σχέσεις οργής που είχε η Κουμουνδούρου με τον Στουρνάρα πριν καν αναρριχηθεί στην κυβερνητική εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον διοικητή της ΤτΕ έχουν «στολίσει» κατά καιρούς πρωτοπαλίκαρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (βλ. Πολάκης, Τζανακόπουλος), ενώ τη μεγάλη αποκάλυψη για τα αισθήματα που έτρεφε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τον Γ, Στουρνάρα την έχει κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ του Αλέξη Τσίπρα ισχυρίζεται, συγκεκριμένα, στο βιβλίο του «Adults in the Room» ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε παρουσία του ιδίου, του Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά πως μόλις γίνει πρωθυπουργός θα ζητήσει την παραίτηση Στουρνάρα και ότι «αν χρειαστεί θα τον διώξω από την κεντρική τράπεζα με φωνές και κλωτσιές».

Τελικά ο Αλ. Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2015 και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου όχι μόνο δεν είχε «αποκεφαλίσει» τον Γ. Στουρνάρα αλλά είχε περάσει την πόρτα της ΤτΕ και είχε γευματίσει –όπως την προηγούμενη εβδομάδα– με τον κεντρικό τραπεζίτη. Χρειάστηκε να περάσουν 10 μήνες για να ξαναβγούν τα ΣΥΡΙΖΑϊκά μαχαίρια από τα θηκάρια, τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η… ταμπακιέρα εκείνης της ομηρικής κόντρας ήταν η «Τράπεζα των Μηχανικών», η Attica Bank. Για τους έχοντες ασθενή μνήμη θυμίζεται ότι στις 7/9/2016 το Δ.Σ. του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ενέκρινε την εισήγηση του βασικού μετόχου που ήταν το ΤΣΜΕΔΕ να τοποθετηθεί στην ηγεσία της τράπεζας το δίδυμο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του καθηγητή Γεράσιμου Σαπουντζόγλου στη θέση του προέδρου.

Ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε από τη διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος και ακολούθησε η… υπερσουρεαλιστική «σύμπτωση» της εφόδου του ΣΔΟΕ στο σπίτι του Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να ελεγχθούν οι επαγγελματικές δραστηριότητες της συζύγου του διοικητή της ΤτΕ, Λίνας Νικολοπούλου.

Το κερασάκι στην τούρτα της «τιμωρίας» Στουρνάρα ήταν φυσικά η προσπάθεια των «ικανών» εισαγγελέων Διαφθοράς να εμπλέξουν το 2018 το όνομα του διοικητή της ΤτΕ στη σκευωρία της Novartis. Σημειώνεται ότι ο Γ. Στουρνάρας ακόμη αναζητά τη δικαίωση της Θέμιδας για τη σπίλωση που υπέστη, ενώ το ίδιο αναμένει και η σύζυγός του η οποία παρεμπιπτόντως έχει… δικαστικό ραντεβού την ερχόμενη Τρίτη (28/2) με τον εκδότη της εφημερίδας «Documento» Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο έχει μηνύσει (μαζί με έναν συντάκτη του εντύπου) για τη δημοσίευση ψευδούς και συκοφαντικού ρεπορτάζ.

Είναι δυνατό όλα αυτά να θεωρηθούν περασμένα ξεχασμένα; Ή μήπως πρόκειται για πρόσκαιρη ανακωχή μέχρι την επανέναρξη των «εχθροπραξιών»; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα.

Μπορεί όμως να κάνει κάλλιστα την εικασία ότι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποίησε την υπόθεση των υποκλοπών με τα θεσμικά σούρτα-φέρτα του Αλ. Τσίπρα στην ΑΔΑΕ και στον πρόεδρό της για να πλήξει την κυβέρνηση και να αποκομίσει ψηφαλάκια, δεν αποκλείεται να επιχείρησε να εργαλειοποιήσει και το θέμα των πλειστηριασμών που καίει τον κοσμάκη χρησιμοποιώντας ως θεσμικό φερετζέ την προ ημερών συνάντησή του με την ηγεσία της ΤτΕ.

Με τη διαφορά ότι ο Στουρνάρας δεν είναι Ράμμος κι ούτε οι υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας ξεσκονίζονται για κάτι, όπως συνέβη με τις υπηρεσίες της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί πώς διέρρευσαν τα ονόματα όσων υποτίθεται ότι παρακολουθούντο…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα