Ο θάνατός σου, η ζωή μου

Σε πάνω από 60 δισ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος των χωρών του Βορρά, εις βάρος του Νότου, λόγω της κρίσης, μέσω της στροφής των επενδυτών στα “ισχυρά” ομόλογα, στις υψηλές αποδόσεις της ΕΚΤ από την αγορά ομολόγων του Νότου και την προσέλκυση των αποταμιεύσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, μεγάλοι κερδισμένοι της κρίσης αναδεικνύονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Φινλανδία, δηλαδή οι χώρες του  σκληρού πυρήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα 38,4 δισ. ευρώ ανέρχεται το όφελος των παραπάνω χωρών από τη μείωση των επιτοκίων στα δεκαετή κρατικά ομόλογά τους, αφού αφαιρεθεί το σύνολο των ακαθάριστων χρηματοδοτήσεων από τις χώρες αυτές προς τον Νότο.

Επίσης, η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει πως το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων των χωρών του Νότου, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές, οδήγησε σε σχηματισμό χαρτοφυλακίου ύψους 208 δισ. ευρώ για την ΕΚΤ, η οποία αποκόμισε κέρδη από τόκους αξίας 1,1 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη αυτά αποτελούν μόνο το 8% του συνόλου των κερδών, με το υπόλοιπο να διακρατείται από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών που βοήθησαν στη διενέργεια των σχετικών συναλλαγών.

Συνολικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ευρωσύστημα έχει κερδίσει 14 δισ. ευρώ.
Έτσι, από τα δύο αυτά κανάλια τα κέρδη των χωρών του Βορρά ανέρχονται σε 52 δισ. ευρώ.

Το παραπάνω ποσό είναι υποτιμημένο καθώς δεν υπάρχει εκτίμηση για τα οφέλη του ιδιωτικού τομέα στις χώρες του Βορρά, από την εκροή καταθέσεων από τον Νότο. Μόνο από την Ελλάδα υπήρξαν εκροές 60 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα