Ο Τσίπρας έταξε πάλι αυξήσεις και συλλογικές συμβάσεις

Αξιοπρεπείς δουλειές, συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις υποσχέθηκε ξανά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Σύρο, θυμίζοντας κάτι από το 2015.

Αρχικά, κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο του νησιού, Γιώργο Μαραγκό, σημείωσε πως η ανάκαμψη «δεν θα είναι μόνο στους αριθμούς, αλλά και στους ανθρώπους του μόχθου», προσθέτοντας πως κυβερνητικός στόχος είναι να κερδηθεί το στοίχημα της εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων της Σύρου. Αφού εξήρε τους αγώνες των εργαζομένων και την πολιτιστική προσφορά της νήσου, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ναι μεν ο τουρισμός έφερε ανάκαμψη, αλλά όμως η επαναλειτουργία της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας θα φέρει ακόμη πιο ουσιαστική ανάκαμψη και τόνωση της τοπικής οικονομίας. Αναφέρθηκε δε, στις προοπτικές να εργάζονται 1.000 άτομα εκεί (από τα 300 που εργάζονται σήμερα).

Στην αντιφώνησή του ο Γιώργος Μαραγκός είπε, και αυτός, πως τα ναυπηγεία είναι κυρίαρχο θέμα για το νησί και η επίσκεψη Τσίπρα ενέχει μεγάλο συμβολισμό, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη πολλά αναπτυξιακά έργα. Του πρόσφερε δε, ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα.

Δεύτερος σταθμός της επίσκεψης Τσίπρα είναι τα Ναυπηγεία, στο Νεώριο, όπου τον υποδέχθηκαν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι. Κάποιοι εξ αυτών, εμφανώς συγκινημένοι για την επαναλειτουργία της μονάδας.Με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι χάρη σε εκείνους, τους εργαζόμενους δηλαδή, ευοδώθηκαν οι προσπάθειες.

Πρώτος στόχος της μεταμνημονιακής περιόδου είναι οι δουλειές, οι αξιοπρεπείς δουλειές, είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει ο κόσμος του μόχθου αυτά που έχασε. Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση να στηριχθούν οι υγιείς προσπάθειες. Για αυτό, όπως είπε, επέλεξε να έρθει στη Σύρο, μετά τα μνημόνια.

Στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε λέγοντας: «Φέρνουμε στο προσκήνιο τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς».

«Οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Η ανασφάλεια, η βία των απολύσεων, ο εκβιασμός της εργατικής τάξης με τη χρησιμοποίηση ως μοχλού μιας τεράστιας στρατιάς ανέργων, που δημιούργησαν τα μνημόνια, είχαν σαφείς στόχους», τόνισε εν συνεχεία και πρόσθεσε:

«Να συρρικνωθεί η αμοιβή της εργασίας. Να καταργηθούν δικαιώματα, ελευθερίες, συλλογικές δράσεις, που έδιναν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται με την εργοδοσία. Ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός έγινε όπλο για την εντεινόμενη συντριβή της εργασίας».

Μιλώντας για το μεταμνημονιακό τοπίο, «έχουμε αρχίσει να αλλάζουμε», είπε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του προς τους εργαζόμενους στο Νεώριο. Έχουν, βεβαίως να γίνουν πολλά ακόμη, διευκρίνισε, αλλά «όλοι μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα».

Ταυτοχρόνως, ο κ. Τσίπρας, έχοντας στον πυρήνα της ομιλίας του, την ανάκτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στηλίτευσε τη στάση πολιτικών δυνάμεων που ονειρεύονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, κρυφά και φανερά μνημόνια.

«Οφείλουμε και θα κάνουμε το παν για να επιστρέψει στο προσκήνιο ο άνθρωπος και πρώτα-πρώτα ο εργαζόμενος. Να απελευθερωθούν πραγματικά οι δημιουργικές δυνάμεις των εργαζομένων. Χωρίς εργαζόμενους, που αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη», είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα