Ο Τσίπρας στα Σκόπια και η ιστορική μνήμη στον “πάγο”!

Κινεζικό μπλόκο σε ελληνικά προϊόντα λόγω Βόρειας Μακεδονίας

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί την Βόρεια Μακεδονία στις 2 και 3 Απριλίου, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην γειτονική μας χώρα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της

Απόβαση υπουργών και επιχειρηματιών αναμένεται να γίνει στις 2 και 3 Απριλίου στην Βόρεια Μακεδονία

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύουν τουλάχιστον οκτώ υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, καθώς και εκπρόσωποι των μεγαλυτέρων ελληνικών εταιρειών. Ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Μεταφορών και υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

Οι υπουργοί θα πάρουν μέρος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών καθώς εκεί θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες συνεργασίας είτε καινούργιες -στην πλειοψηφία τους- είτε θα ανανεωθούν παλαιότερες που είχαν γίνει μέσω Σερβίας. Οι συμφωνίες αυτές θα αφορούν κυρίως την ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές και τον τουρισμό.

Μια μέρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης καθώς οι δυο πλευρές έχουν αποφασίσει να δώσουν έμφαση στην αμυντική συνεργασία των δυο πλευρών με παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στους γείτονες.

Μακρύς ο κατάλογος των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία

Σε ότι αφορά τους επιχειρηματίες αλλά και τους εκπροσώπους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Βόρεια Μακεδονία ο κατάλογος είναι μακρύς και με βαριά ονόματα.

Όπως σημείωναν μάλιστα κορυφαίες κυβερνητικές πηγές «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει στην Βόρεια Μακεδονία πάνω από 1,5 δισ. ευρώ καθώς 335 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, στον κατασκευαστικό τομέα και τον μεταλλευτικό κλάδο, τα πετρελαιοειδή, τα καλλυντικά και τα τρόφιμα».

Σύμφωνα μάλιστα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Συνδέσμου της Ελλάδας στην Βόρεια Μακεδονία από το 2016 έχουν δραστηριοποιηθεί δεκάδες ελληνικές ή μικτές εταιρείες στην γειτονική μας χώρα. Στην τρίτη θέση των πιο δυναμικών εταιρειών βρίσκεται η Οkta Rafinery, θυγατρική του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, με τζίρο που ξεπερνά τα 311 εκατ. ευρώ και αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή καυσίμων στη χώρα, καταλαμβάνοντας το 75% της αγοράς πετρελαιοειδών. Ακόμα στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται -μεταξύ άλλων- ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ με τη θυγατρική του Usje Cementarnica, η κατασκευαστική Aktor, θυγατρική του Ομίλου Ακτωρ, η οποία πρόσφατα, μάλιστα, παρέδωσε το τελευταίο κομμάτι του μεγάλου αυτοκινητόδρομου των Σκοπίων, και η Dojran Steel, θυγατρική της Σιδενόρ. Επίσης, η Mermeren Kombinat, εταιρεία εξόρυξης μαρμάρου, η οποία έχει εξαγοραστεί από τη Μάρμαρα Παυλίδης και είναι φημισμένη για το ποιοτικό μάρμαρο τύπου sivec.

Σε ότι αφορά στην τραπεζική αγορά της γειτονικής χώρας κορυφαία παρουσία κατέχει η Stopanska Banka, η οποία είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

Στον τομέα της ενέργειας, η συμφωνία της ΔΕΗ για την εξαγορά της EDS, κορυφαίας εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας την κατέστησε ιδιαίτερα δυναμικό παίκτη. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον σχεδιασμό της για μεγαλύτερη διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η EDS διαθέτει θυγατρικές στη Σερβία, τη Σλοβακία και το Κόσοβο.

Στη λιανική αγορά τροφίμων η εταιρεία Veropoulos, έχει κύκλο εργασιών 70,7 εκατ. ευρώ- και έχει αναπτύξει αλυσίδα καταστημάτων σούπερ μάρκετ στα Σκόπια, το Μοναστήρι και το Τέτοβο, καλύπτοντας τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Επίσης, η Zito Luks, θυγατρική της Elbisco του Κυριάκου Φιλίππου, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ψωμιού στην γειτονική χώρα. Παρουσία στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας έχει η εταιρεία παιχνιδιών Jumbo και η Sarantis Group στον τομέα των καλλυντικών. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλες πολλές εταιρείες μεσαίας ή μικρότερης εμβέλειας.

Κινεζικό μπλόκο σε ελληνικά προϊόντα λόγω Βόρειας Μακεδονίας

Οι κινεζικές αρχές απέρριψαν αίτημα ελληνικής εταιρείας για τη χρήση του όρου «μακεδονικός» για τα προϊόντα της, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια της γειτονικής χώρας, αποκάλυψε η Μαρία Σπυράκη
Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα από τη Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώσε η αποκάλυψη από την εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη ότι οι κινεζικές αρχές απέρριψαν αίτημα ελληνικής εταιρείας για τη χρήση του όρου «μακεδονικού» για τα προϊόντα της.

«Χωρίς να αποκαλύψουμε το όνομα της επιχείρησης, σας ενημερώνω ότι έχουμε στη διάθεση μας απόρριψη από την πλευρά της Κίνας αιτήματος ελληνικής εταιρείας για τη χρήση του όρου «μακεδονικός» για τα προϊόντα της, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια της γειτονικής χώρας. Η απόρριψη έχει ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2019» είπε η κυρία Σπυράκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα.

Η αποκάλυψη αυτή ακολουθεί την πρόκληση των Σκοπιανών να παρουσιάσουν «μακεδονικά» κρασιά 2.000 ετών σε έκθεση στη Γερμανία. Είχε προηγηθεί η διεθνής τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου όπου και εκεί τα Σκόπια είχαν εμφανιστεί ως Μακεδονία και υποχρεώθηκαν στη συνέχεια να κάνουν την προσθήκη «Βόρεια» στο περίπτερό τους.

Όπως επισήμανε η Μαρία Σπυράκη «με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση άφησε σε εκκρεμότητα για τρία χρόνια το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, των εμπορικών σημάτων και των επωνυμιών για τα προϊόντα της Μακεδονίας μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν ήδη το κόστος αυτής της επιζήμιας συμφωνίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα