bpbg
bpbg

O Tσίπρας ζήτησε σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και κάλυψε Γεροβασίλη για το Μάτι

Παρέμβαση για τα ελληνουτουρκικά έκανε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, με το οποίο ζητείται η άσκηση δίωξης σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ενώ  κάλυψε τους υπουργούς του για το Μάτι

«Θα ζητήσω κύριε Πρόεδρε να έρθει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία. Για το μείζον ζήτημα της ελληνοτουρκικής κρίσης. Δεν μπορεί να κρύβεται. Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.

Στο ύψος των περιστάσεων. Να μας πει ποιο είναι το σχέδιο της χώρας ώστε να αποτραπεί η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Αγκυρα στέλνει ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Έστειλε και το 2018, τον Οκτώβρη. Άλλα η χώρα είχε σχέδιο αντιμετώπισης. Οι ένοπλες δυνάμεις κινήθηκαν έγκαιρα.

Και οι έρευνες απετράπησαν. Προστατεύσαμε ως οφείλαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θεωρώ αυτονόητο ότι το ίδιο σχέδιο υπάρχει και σήμερα. Και περιμένουμε ο κος Μητσοτάκης να το θέσει σε εφαρμογή. Και να ενημερώσει για αυτό την εθνική αντιπροσωπεία», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Καλώ λοιπόν τη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, έστω και την ύστατη στιγμή να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και σήμερα να πράξει τα δέοντα. Να ενημερώσει τη Βουλή.

Να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ. Και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση εκ νέου του Ευρωπαικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν έστω και εκ των υστέρων κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Διότι δεν απειλούν να παραβιάσουν την ελληνική αλλά την ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα», πρόσθεσε.

«Στήνεται κάλπη στη Βουλή για να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική για το γεγονός ότι εν μέσως αυτής της κρίσης με την Τουρκία «στήνεται κάλπη» στη Βουλή για να «δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους»: «Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για τη παραπομπή του κου Παπαγγελόπουλου, σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Σα να μη συμβαίνει τίποτα. Σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη της θερινής ραστώνης του Ιούλη. Κι όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη.

Από χθες έχει βγει στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο όλος ο τουρκικός στόλος. 45 και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται Νότια της Ρόδου.

Για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Και όχι σε αμφισβητούμενα νερά. Και εσείς εδώ κάνετε σα να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό».

Kομάντο βουλευτές της ΝΔ

Για… κομάντο βουλευτές της ΝΔ έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας, καλώντας των πρωθυπουργό να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ: «Χθες όλη τη μέρα από το υπουργείο Άμυνας εκπέμπατε σήμα συναγερμού.

Διαρροές έδιναν και έπαιρναν στα sites και τα social media. Για ανάκληση αδειών, για επιστράτευση της εθνοφυλακής στα νησιά μας ακόμη και για κλήσεις σε εφέδρους για επιφυλακή. Και όλα αυτά τα δίνατε εσείς.

Και βουλευτές της ΝΔ να το παίζουν κομάντο στο Twitter. Και την ίδια στιγμή, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να μένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο.

Και ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος είναι εξω και βγαίνει και ο ελληνικός, ο κος Μητσοτάκης αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό, αλλά αρνείται να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο να πάρει αποφάσεις και να συντονίσει.

Γιατί; Για να μη δραματοποιήσουμε τη κατάσταση. Πόσο πιο πολύ από όσο είναι; Αλήθεια ποιο μήνυμα στέλνετε στην άλλη πλευρά με αυτή την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά; Δεν έχετε καταλάβει ότι τα πράγματα είναι κρίσιμα ; Ότι η Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δε χωρά κανέναν εφησυχασμό».

«Η Τουρκία επιμένει να αρνείται εδώ και καιρό να παίξει με όρους συνεργασίας και καλής γειτονίας. Αγνοεί επιδεικτικά τη διεθνή κοινότητα, δημιουργεί συνεχώς εντάσεις. Πρώτα η ανιστόρητη και προκλητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Και πλέον, αυτή η κλιμάκωση, η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σε αυτή την κατάσταση η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί στωικά, αμήχανα, άβουλα. Απαιτείται σχέδιο, όχι πυροτεχνήματα. Οχι καουμποϊλίκια στο Twitter. Απαιτείται άμεση δράση, όχι αργά αντανακλαστικά.Απαιτείται κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων συμμαχιών, όχι παρακάλια. Μα πάνω απ’ όλα απαιτείται ενότητα», υπογράμισε.

«Αρνήθηκε το ΚΥΣΕΑ, αλλά όχι να πάει σε συναυλία»

«Χθες ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ αλλά δεν αρνήθηκε να πάει σε μια συναυλία στον Ωρωπό. Εκεί είπε ότι η εθνική́ ενότητα αποτελεί́ τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής. Συμφωνώ. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας συμφωνεί.

Αλλά την ενότητα τη διασφαλίζει πρωτίστως η ηγεσία της χώρας. Στην πράξη. Με έργα.

Ποια ενότητα επικαλείστε όταν ενάμισι μήνα τώρα έχετε ξεκινήσει το γαϊτανάκι της σπίλωσης των πολιτικών σας αντιπάλων; Ποια ενότητα όταν έχετε οδηγήσει με σχέδιο τη πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στήριξη στη Γεροβασίλη

Πλήρη στήριξη στην Όλγα Γεροβασίλη παρείχε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, μετά τις αποκαλύψεις της Καθημερινής για την τραγωδία στο Μάτι, τονίζοντας πως η ΝΔ ζητά «ενότητα».

«Με τις κασέτες, με τις παράνομες παρακολουθήσεις των πολιτικών σας αντιπάλων. Με τους φακέλους που χτίζατε επι χρόνια, και τους κρατάγατε στα συρτάρια σας, με τη βοήθεια πρακτόρικων μηχανισμών, για να πλήξουν όταν εσείς θα επιλέξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους, με ύπουλα μέσα; Και τώρα μιλάτε για ενότητα;

Μέχρι και τη τραγωδία στο Μάτι ανασύρατε, προχθές μόλις, δύο χρόνια μετά, για να σπιλώσετε την υπόληψη της γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς κανένα στοιχείο. Με παράνομες ηχογραφήσεις διαλόγων. Τις οποίες υιοθετήσατε. Αλά καρτ βέβαια. Είναι ντροπή σας».

«Εμμονή όσων ελέγχθηκαν από τη Δικαιοσύνη να πάρουν ρεβάνς»

Αναφορικά με τη διαδικασία της συζήτησης του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, με το οποίο ζητείται η άσκηση δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο κ. Τσίπρας μίλησε για εμμονή κάποιων να πάρουν ρεβάνες: «Για ποια ενότητα λοιπόν ομιλεί ο κος Μητσοτάκης;

Όταν γνωρίζει ότι η Τουρκία κλιμακώνει. Δεν το κάνει σε νεκρό πολιτικό χρόνο. Γνωρίζει ότι άλλη πλευρά έχει σχέδιο. Όταν έχει μια αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης.

 

Που σε όλες τις κρίσιμες στιγμές έβαλε μπροστά το εθνικό από το στενά κομματικό συμφέρον. Δεν έκανε αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Και στα ελληνοτουρκικά και στον Έβρο και στην ΑΟΖ με την Ιταλία και στις γκάφες σας των μυστικών διαβουλεύσεων σε τριμερείς συσκέψεις. Σε όλα. Ο Μητσοτάκης επέλεξε να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα.

Σημερα επιλέγει με τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο, να στήσει κάλπη κα να δικάσει τον πολιτικό του αντίπαλο. Τι μήνυμα στέλνετε στον ελληνικό λαό ;

Τι μήνυμα στέλνει σήμερα η Αθήνα όταν την ώρα της κρίσης, η Βουλή συνεδριάζει για να βαθύνει το διχασμό που προκαλεί η εκδικητική εμμονή σας; Η εμμονή όσων ελέγχθηκαν από τη Δικαιοσύνη να πάρουν ρεβάνς».

Παρέμβασή μου στη Βουλή, στη συζήτηση για το πόρισμα της Προανακριτικής

Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για τη παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη της θερινής ραστώνης του Ιούλη. Κι όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη.Από χθες έχει βγει στο ΝΑ Αιγαίο όλος ο Τουρκικός στόλος. 45 και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται Νότια της Ρόδου. Για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα νερά.Και η κυβερνητική πλειοψηφία κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσει απτόητη το θεάρεστο έργο της. Να δικάσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Και να διχάσει τον ελληνικό λαό.Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, έστω και την ύστατη στιγμή, να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να ενημερώσει τη Βουλή. Να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ. Να ζητήσει έκτακτη σύγκληση, εκ νέου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν έστω και εκ των υστέρων κυρώσεις στην Τουρκία.Θα αναμένω την παρουσία του Πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο. Και επιφυλάσσομαι να λάβω εκ νέου τον λόγο. #Βουλη #Vouli

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 21. Juli 2020

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα