Ο Ζόραν Ζάεφ, η «μακεδονική γλώσσα» και το δημοψήφισμα

Ως «πρότυπο για την επίλυση όλων των διαφορών στα Βαλκάνια και όχι μόνο», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, την Συμφωνία των Πρεσπών. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Σκοπιανός ηγέτης, παρουσιάστηκε φιλοευρωπαίος και ευγνώμων για την ιστορική συμφωνία που δίνει στη χώρα του τη δυνατότητα ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, υποστήριξε ότι «δεν είναι απλώς μία συμφωνία, αλλά ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας μου, για τη δεύτερη ανεξαρτησία μας». Κάπου εκεί, όμως, ξεκίνησαν οι προκλήσεις για την Ελλάδα, καθώς ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στη μακεδονική γλώσσα -κάτι δηλαδή ανύπαρκτο, προϊόν της φαντασίας της προπαγάνδας στη γειτονική χώρα- λέγοντας επί λέξει: «Το 1991 ήμουν 17 ετών και αυτό ονειρευόμουν τότε: ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Οι νέοι στη χώρα μου, 27 χρόνια μετά, αυτό εξακολουθούν να ονειρεύονται. Εγώ πλέον είμαι πρωθυπουργός και μιλάω ενώπιον σας στη δική μου μακεδονική μητρική γλώσσα».

Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι «εμείς θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας και είμαστε ευγνώμονες για την ιστορική δυνατότητα που μας δίνεται να ολοκληρώσουμε την πορεία της χώρας μας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Είμαστε πολύ κοντά ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Γι αυτό το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές και γι’ αυτό ο πολίτης της χώρας μου νιώθει κοντά στην ΕΕ. Θα είναι η συνεισφορά για σταθερότερη περιοχή και ισχυρότερη Ευρώπη».

«Ο λαός της χώρας μας ακόμη ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στην πορεία για τη νέα πρόσκληση λάβαμε μεγάλη ενθάρρυνση από την πλευρά σας», είπε στους ευρωβουλευτές αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Οι πολίτες γνωρίζουν ποια απόφαση θα πρέπει να λάβουν. Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που αναγνωρίζεται η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί στη χώρα μας. Ευκαιρία καταπληκτική και δεν πρόκειται να τη χάσουμε. Είναι το εισιτήριό μας για ΕΕ και ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ξανά.

«Η ΕΕ δεν είναι απλή ένωση οικονομική, σημαίνει να ζει κανείς σε μια δίκαιη και ανοιχτή κοινωνία με ξεκάθαρα δημοκρατικά επίπεδα οργάνωσης, κράτος Δικαίου και σεβασμό ανθρωπίνων, δικαιοσύνη, σεβασμό κοινωνίας των πολιτών και κοινότητες. Γι’ αυτό ακριβώς και υπάρχει μεγάλη συναίνεση στη χώρα μου για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», εξήγησε. «Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς και όσοι ζουν στη χώρα μας επιθυμούν διακαώς την ένταξη στην ΕΕ. Και θα συνεργαστούμε πολιτικά για να το πετύχουμε αυτό. Πάνω από το 75Τ% στη χώρα μου υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ και συμφωνούν με τις ευρωπαϊκές αξίες», παρατήρησε ο Ζόραν Ζάεφ.

Το «ευχαριστώ» στον Αλέξη Τσίπρα

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο Σκοπιανός ηγέτης ευχαρίστησε δύο φορές τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνεργασία, λέγοντας ότι: «Η συμφωνία με την Ελλάδα έφτασε ακριβώς σε μία περίοδο που η ΕΕ είναι το ζωντανό παράδειγμα της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα για τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις που καταφέραμε να διεξάγουμε. Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις αλλά πετύχαμε πάρα πολλά προς όφελος των λαών μας και του μέλλοντός τους. Παραμερίσαμε ένα εμπόδιο στην εξέλιξη των σχέσεων μας που ήταν εκεί 25 χρόνια, βελτιώνουμε τη συνεργασία, την ασφάλεια, την οικονομία και μπορούμε να προασπίσουμε τα στοιχεία που καθορίζουν και την ταυτότητά μας».

Όπως είπε, τα ευρωπαϊκά ιδεώδη είναι ο φάρος που οδηγεί τη χώρα του. «Η πίστη μας στην Ευρώπη μας οδήγησε στην ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Να ευχαριστήσω τους φίλους Μπορίσοφ και Τσίπρα για τη μεγάλη επιτυχία, είμαστε ένας μικρόκοσμος Ευρώπης που καθημερινά αποδεικνύουμε ότι είμαστε “ενωμένοι στην πολυμορφία μας”», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα