«Όχι σε όλα» από τον Ανδρουλάκη

Μέχρι τις ευρωεκλογές η Χαριλάου Τρικούπη βάζει στον πάγκο την συναίνεση, καθώς θα ψηφίζει μόνο τις παροχές προς τους πολίτες

Μέχρι τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα από τα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή, παρά μόνο όσα είναι για παροχές προς τον κόσμο. Αυτή η απόφαση έχει ληφθεί από την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, κάτι που φάνηκε και από την εκδήλωση του In Social (του Ινστιτούτου του ΠΑΣΟΚ που ηγείται ο Νίκος Χριστοδουλάκης) για την Παιδεία την προηγούμενη Δευτέρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αιτία της συγκεκριμένης απόφασης είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι το κόμμα του δεν είναι ακόλουθος της Νέας Δημοκρατίας και ότι έχουν διακριτές διαφορές. Η βασική στόχευση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι για να πείσει τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ -που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ- να επαναπατριστούν. Και αυτό το κοινό, για το οποίο ερίζουν και  ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, επιθυμεί να υπάρχει η κόντρα με τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης είναι ένα κοινό που αν μετακινηθεί μαζικά σε ποσοστό 40-50% μπορεί να δώσει άλλον αέρα στο κόμμα που θα είναι στην δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

Όπως φάνηκε και από την εκδήλωση για την Παιδεία το ΠΑΣΟΚ κινείται σε δύο βάρκες. Από την μία δεν είναι αρνητικό στην ίδρυση των μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, από την άλλη θέτει όρους. Και οι όροι αυτοί, όπως τόνισε ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας, Στέφανος Παραστατίδης, δεν είναι άλλοι από το να ακολουθήσει η χώρα μας το Σκανδιναβικό μοντέλο. Οι όροι που τέθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, δήθεν ως δικλείδα ασφαλείας, επιτρέπει στην Χαριλάου Τρικούπη να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην διαβούλευση από τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Και για να χρυσώσει το χάπι το ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοινώθηκε, θα καταθέσει δική του πρόταση νόμου, όπου θα περιλαμβάνει τους όρους που θέτει (δηλαδή την αντιγραφή του σκανδιναβικού μοντέλου), ώστε να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Το «σκανδιναβικό υπόδειγμα που θα παρουσιαστεί ως σχέδιο νόμου από το ΠΑΣΟΚ περιέχει τέσσερις βασικές προϋποθέσεις:

  1. Να είναι υποχρεωτικός ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων, με στόχο τη λειτουργία τους προς όφελος της διδασκαλίας, της έρευνας και των φοιτητών.
  2. Να είναι ομαλή η ένταξή τους στην ανώτατη εκπαίδευση με κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού σε αντικείμενα σπουδών.
  3. Να αναγνωριστεί η αξία των μη κρατικών φορέων στην παροχή επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης.
  4. Να διαμορφωθεί κοινό πλαίσιο διασφάλισης ποιότητας για τα δημόσια και τα μη κρατικά ιδρύματα, ώστε να προστατεύονται ο χρόνος, οι πόροι και η προσπάθεια των φοιτητών.

«Εμείς θέλουμε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά. Δεν μιλάμε για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Με τον όρο «μη κερδοσκοπικά» δεν κάνουμε αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία που τον χρησιμοποιεί μετά τα «μη κρατικά» για να κάνει by pass το Σύνταγμα και να προσπεράσει τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εμείς τον όρο αυτόν τον χρησιμοποιούμε πραγματικά. Θέλουμε σε αυτήν τη βάση να υπάρχουν αυτά τα πανεπιστήμια» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Διαφώνησαν οι Συνταγματολόγοι

Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση ήταν όταν βρέθηκαν στο πάνελ τρεις κορυφαίοι συνταγματολόγοι και αντάλλαξαν απόψεις πάνω στην ερμηνεία του νόμου και το θεσμικό πλαίσιο. Ο Νίκος Αλιβιζάτος ουσιαστικά να κρίνει αναγκαία την αναθεώρηση του άρθρου 16. Σε αντίθεση ο Ξενοφών Κοντιάδης επέμεινε στη σαφή και ρητή ρύθμιση του Συντάγματος, υπογραμμίζοντας πως το άρθρο 16 υιοθετήθηκε με μεγάλη συναίνεση από τις δυνάμεις που ψήφισαν το ισχύον Σύνταγμα το 1975 και πως πρέπει μέχρι να αναθεωρηθεί να το σεβαστούμε. Για παράκαμψη και άρα παράβαση του Συντάγματος, έκανε λόγο και ο Κώστας Μποτόπουλος.

Η εκδήλωση της Κεντροαριστεράς και οι προτάσεις για τους αγρότες

Την ημέρα της εκδήλωσης για το μέλλον της Κεντροαριστεράς (Τρίτη 13) επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης από του βήματος της Βουλής να παρουσιάσει επτά προτάσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Προτάσεις που ανέλαβε το κόμμα να επεξεργαστεί στην δική του δημόσια διαβούλευση.

Οι προτάσεις αυτές είναι 1)επαναδιαπραγμάτευση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, 2) δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας, 3) κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, 4) αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποφάσεις, 5) προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds, 6) επιβολή πιστοποίησης Ε.Ε. κι εθνικών προτύπων σε όλα τα εισαγόμενα τρόφιμα και προϊόντα, 7) μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομες ελληνοποιήσεων. Τι προτάσεις παρουσίασε σε συζήτηση που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης με αγρότες στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας την Τετάρτη το μεσημέρι.

Επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη δεν τοποθετήθηκε για την εκδήλωση για την Κεντροαριστερά με ομιλητές τους Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφη Αχτσιόγλου, όπου έκανε «ντου» ο Στέφανος Κασσελάκης. Όμως καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στα υψηλά κλιμάκια παρακολούθησαν διαδικτυακά την εκδήλωση, προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν τα όσα είπε ο βουλευτής τους και πρώην γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, επί ημερών της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη επαναλάμβαναν στους συνομιλητές τους με σταθερό τόνο στη φωνή ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος του ΣΥΡΙΖΑ» κι ότι το «στοίχημα της Χαριλάου Τρικούπη είναι να βρει και να περιγράψει τις κατάλληλες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών».

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, του οποίου η απόφαση να είναι ένας εκ των τριών ομιλητών στην εκδήλωση ενόχλησε αρχικά τη Χαριλάου Τρικούπη, φρόντισε να απαντήσει στο βασικό – ηττοπαθές και αποπροσανατολιστικό για κάποιους στο ΠΑΣΟΚ- ερώτημα «ποιος, απέναντι στον Μητσοτάκη;» με τη θέση ότι σε αυτή τη μάχη κυρίαρχο ρόλο έχει και θα έχει το ΠΑΣΟΚ.

«Απέναντι στη ΝΔ και την πολιτική της, εμείς θα απαντήσουμε με τις θέσεις, την ιστορία, τις αρχές και τις αξίες μας. Αυτά που κυρίαρχα, μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορούν να εκφράσουν σε ρόλο πρωταγωνιστή. Το ζητούμενο είναι να βάλουμε ξανά στο επίκεντρο την πολιτική και τις ιδέες μας. Να τις υπερασπιστούμε με αυτοπεποίθηση, χωρίς φοβικότητα, αλλά και χωρίς τις εμμονές του παρελθόντος», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης. Και βέβαια επισήμανε την ανάγκη του ενιαίου ιστορικού αφηγήματος του προοδευτικού χώρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει όλοι να πούμε καθαρά ότι το 2009 τη χώρα χρεοκόπησε η Ν.Δ. και ο Καραμανλής». Μία σαφέστατη αιχμή για την πλειοψηφία όσων βρέθηκαν στην αίθουσα, καθώς για να ανελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία φόρτωσαν όλα τα δεινά του τόπου στον Γιώργο Παπανδρέου, «αθωώνοντας», καθ’ αυτό τον τρόπο την αλόγιστη οικονομική πολιτική του Κώστα Καραμανλή ειδικά την διετία 2007-2009.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα